Dezbatere sau dezacord pe legile Justiției

La aproximativ două săptămâni de la apariția în spațiul public a celor două ordonanțe ale Guvernului Grindeanu privind grațierea și modificarea Codurilor penale, taberele nu au reușit să ajungă la niciun consens.

Guvernul și PSD nu vor să renunțe la cele două acte legislative, sistemul judiciar în ansamblu, oamenii simpli, opoziția parlamentară, președintele, organizațiile neguvernamentale contestă promovarea celor două ordonanțe. Dezacordul este în continuare total și nimeni nu încearcă să găsească punți de dialog, ceea ce nu face decât să ateste lipsa de coeziune a societății românești într-un moment foarte dificil la nivel european și mondial.

Fără presă, ba cu presă

În încercarea de a se acoperi procedural, ministrul Justiției, Florin Iordache, a convocat pentru luni, la sediul ministerului, o dezbatere publică pe marginea celor două ordonanțe de urgență. La discuțiile despre grațiere și modificare a Codurilor poate participa oricine s-a înscris, în limita celor 50 de locuri ale sălii, a declarat inițial Iordache. Presa fusese exclusă total de la discuții, dar ulterior ministrul a devenit mai îngăduitor și a spus că mass-media vor avea acces la discuții. Dar fără camere, din lipsa spațiului. Și tot capacitatea mică a sălii este vinovată și de faptul că jurnaliștii vor avea acces în interior, pe rând, în două serii.

Potrivit ministrului, accesul pentru cei cu camere de filmat va fi permis doar în primele 15-20 de minute. „La început, exact ca la ședința de Guvern, intră și iau oportunități de imagine, un sfert de oră – douăzeci de minute. Reprezentanții presei, toți cei care vor să rămână la dezbateri, că s-au înscris, că nu s-au înscris, stau. În sală există posibilitatea să stea 90 de persoane înăuntru și eu am înscrise două sute și ceva, deci le voi face în două ture“, a explicat Iordache.

Ministrul a adăugat că va face o declarație la finalul dezbaterilor. La discuții vor participa și „oameni care vor susține ordonanțele“, dar și opozanții acestora, a dat asigurări conducerea ministerului.

Textul ordonanțelor, încă incert

Dezbaterea de luni i-a reîmprospătat memoria lui Florin Iordache, care la zece zile de la declanșarea scandalului a recunoscut totuși paternitatea celor două ordonanțe, ba chiar și faptul că acest proiect este unul mai vechi. „Le-am scris eu și consiliera mea. Le-am susținut ca deputat, mi le-am asumat ca ministru“, a declarat Iordache pentru un post de televiziune.

Ministrul Justiției a declarat că va aduce la dezbatere niște variante îmbunătățite. El a dat asigurări că violatorii și criminalii nu vor beneficia de grațiere, printr-o modificare ce urmează a fi introdusă în textul ordonanței. „Toți cei care au peste 60 de ani și în niciun caz, violatorii, criminalii și cei care au venit cu niște sancțiuni grave. Sunt excluși. Acea exprimare de la articolul 4, alineatul 2, este eliminată“, a spus acesta. Iordache a adăugat că va începe în acest an și construcția a două noi penitenciare la Caracal și Berceni. El a adăugat că închisoarea de la Caracal putea fi construita încă din 2005, dacă ministrul de atunci al Justiției, Monica Macovei, nu ar fi renunțat la un grant oferit de autoritățile din Austria. Despre același penitenciar a vorbit, în noiembrie 2016, și fostul ministru Raluca Prună. Întrebată dacă se mai construiește penitenciarul de la Caracal, Prună a spus că acesta nu se va realiza, deoarece nu este de acord Ministerul Apărării, având în vedere că este prea aproape de baza militară de la Deveselu.

Dezbatere publică în stradă

În acest timp, opozanții modificării Codurilor au anunțat proteste de stradă în București și în alte 18 orașe. Pe lista orașelor unde se va ieși în stradă împotriva grațierii apare chiar și Alexandria, orașul reședință de județ din Teleorman, fieful șefului PSD, Liviu Dragnea. La Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzău, Cluj, Timișoara, Constanţa, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Satu Mare, Alexandria și Turda, oamenii și-au anunțat intenția de a ieși în stradă. Proteste sunt programate duminică și în diaspora – la Bruxelles, Copenhaga și Paris.

Ca și în urmă cu o săptămână, cel mai mare număr de manifestanți este de așteptat să se înregistreze la București. Mobilizarea pentru proteste se face în special pe Internet. Distribuirea mesajului este asigurată de cetățenii indignați de încercarea PSD de a dezincrimina infracțiuni de corupție, dar și de protestatari de serviciu, care au creeat pagini special dedicate acestor proteste, cum ar fi „NU legii grațieri și amnistiei“ sau „Corupția ucide“, despre care Cotidianul a scris și săptămâna trecută.

Justiția se apără

Probabil că reacția unanimă a sistemului juridic, care a criticat în întregime variantele propuse de PSD pentru grațiere și modificarea Codurilor penale, este cel mai mare câștig al acestui scandal. În cele aproape două săptămâni, toți profesioniștii din Justiție – de la judecători la cei de la Administrația Penitenciarelor – și-au manifestat dezacordul față de ceea ce ei au numit „o încercare de destabilizare a Justiției“.
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ cele două proiecte de ordonanță de urgență pentru grațiere și modificarea Codurilor Penale.

Parchetul General a afirmat că proiectele Guvernului dezincriminează conflictul de interese și grațiază uciderea din culpă și evaziunea fiscală. „Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincriminarea acestei infracțiuni“, a afirmat instituția într-un comunicat.
La rândul său, DNA a spus că modificarea legislației în regim de urgență nu se justifică și că schimbările propuse de Guvern ar dezechilibra balanța „între nevoia societății de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârșit infracțiuni și drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate“.

DIICOT a luat de asemenea poziție, printr-un comunicat. În opinia DIICOT, proiectul de grațiere este „o condiție favorizantă a fenomenului infracțional“. Legat de modificările Codurilor penale, instituţia afirmă că acestea „nu sunt legitime“.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a cerut Guvernului să nu adopte vreo ordonanță de urgență fără avizul CSM.

Asociația Magistraților din România a criticat inițiativa lui Florin Iordache și a spus că acesta a dat dovadă de „ignorarea principiului transparenței“ prin încercarea sa de adoptare în grabă a ordonanțelor. Printr-un comunicat de presă, AMR a precizat că grațierea ar trebui sa vizeze doar infracțiuni cu un grad redus de pericol social și să excludă infracțiunile de corupție.

Sindicatul Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor consideră la rândul său că „argumentele în favoarea grațierii sunt eronate, iar condamnările unor politicieni nu echivalează cu urgența“. Lucrătorii din pușcării au acuzat că se încearcă folosirea unei probleme reale, cea a supraaglomerării din închisori pentru a justifica demersuri politice.

Susținătorii manifestațiilor

Moise Guran și Procesul etapei

Atunci când președintele Iohannis a anunțat Referendum, a făcut de fapt ceea ce în fotbal se numește pasul la offside, o mișcare pe care apărătorii porții o fac pentru a domoli un atac. Poarta în cazul nostru este Codul penal, iar pasul lui Iohannis chiar a domolit avântul trioului Dragnea – Grindeanu – Iordache. Pentru moment. S-au repliat tactic, astfel încât să nu fie surprinși pe contraatac, iar acum atacă pozițional… Haideți să dăm dovadă de inteligență și de tact, înțelegând cât de important și de periculos este momentul, dar având în vedere și efectul de catalizator pe care această provocare îl are asupra conștiinței noastre naționale. Așa cum vă spuneam și cu altă ocazie, pentru noi, ca societate cu o conștiință încă insuficient de matură, bătălia în sine e mai importantă decât rezultatul ei. Altfel spus, vom fi înfrânți nu dacă vor reuși să-și treacă ordonanțele (sau asumările), ci dacă nu reacționăm la asta.

Vlad Vlad: Problema e că facem din furt o normalitate într-o țară jefuită de 26 de ani. Problema e că însuși statul protejează și încurajează furtul din banii publici (mă refer aici și la modificările aduse la Codul penal). O a doua șansă merită și cei internați în spitale, care mor din cauza mizeriei și a nepăsării, măcar o primă șansă merită și copiii de la țară înecați în haznaua de lângă școală.

Valy Cristi: E clar că intenția voastră e doar să scăpați corupții și hoții de partid de pușcărie! Teatrul ieftin al lui Dragnea, care face pe prostu’ că nu știe că cele două OUG-uri îl vizează direct și pe el, vă descalifică. Orice „variantă“ nu va uita să-i curețe dosarul și să-l scape de pușcărie cel puțin pe ăsta care face pe prostu’. Sunteți compromiși!

Vlad Preda: E o fabulație acea amendă de la CEDO – care ar putea sau nu să vină peste 1 an jumate dacă nu respectăm sugestiile pe care încă nu le-au dat. Și discuție publică fără presă (pardon, cu presă, dar fără să fie filmat) – ce fel de dezbatere PUBLICĂ e? Ăștia vor să dea hit & run, își curăță dosarele, fură tot ce pot anul asta (nu par să fie competenți să facă un buget bun – scot bani din educație / sănătate / infrastructură și îi trimit în „Fondul de dezvoltare“ al lui Dragnea). Și la anul nu-i mai interesează dacă mai sunt la putere, că au furat legal tot ce au putut.

Gabriel Liiceanu: „Marea sfidare. E prea mult!“

Domnul condamnat penal Liviu Dragnea se laudă că a primit amenințări cu moartea. Așadar, victima e el, și nu poporul român pe care îl omoară lent și sistematic, de 27 de ani, partidul ctitorit de Iliescu, trecut prin haltele Năstase și Ponta și la cârma căruia se află astăzi Liviu Dragnea, victimă și erou deopotrivă.

Amenințat cu moartea, domnul condamnat penal ne anunță că nu cunoaște frica și că e gata „să moară în picioare“. Îl anunț pe domnul condamnat penal Dragnea că și eu sunt gata, ca și el, dar din motive diferite, să mor în picioare. Vreau cu orice preț, acum, după ce i-am cunoscut gustul, să nu-mi mai pierd libertatea. Și asta vor toate acele zeci de mii (vor deveni, dacă e nevoie, sute de mii și milioane) care ies să-și strige indignarea în toate orașele țării.

Contestatarii protestelor

Contele de Saint Germain: Când arma unui președinte devine strada

Avem, aşadar, în fruntea ţării un tandem de conducători legitimi, care exprimă voinţa naţiunii române la acest moment. Preşedintele Iohannis şi alianţa PSD – ALDE… Cum oricine poate observa, nu există niciun fel de colaborare. Ba, dimpotrivă, s-a iscat o luptă acerbă între palate, care, ca un foc mocnit, şubrezeşte structura de rezistenţă a ţării pentru a face loc flăcării devastatoare să erupă.

Generalul belicos în acest război de guerilă urbană este, fără vreun dubiu sau risc de confuzie, preşedintele Klaus Iohannis… Participând la mişcările de protest de duminica trecută, preşedintele a încălcat flagrant articolul 80 din Constituţie. Şi nu o dată, ci de două ori. În loc să-şi exercite funcţia de mediere acolo unde au apărut divergenţe, între puterile statului (Preşedinţie şi Guvern) şi între stat şi societate (Guvern şi protestatari), preşedintele face exact contrariul menirii sale: incită părţile în conflict… În aceste momente, arma preşedintelui Iohannis, în luptele sale politice, nu mai este Constituţia României, ci strada. Dar nu o stradă în sensul statistic, care să reprezinte poporul, majoritatea, ci o stradă minimalistă şi gălăgioasă, în sensul de armă de anihilat voinţa majorităţii.

Voicu Lazăr: Numai în țara asta se demonstrează împotriva a ceva care încă nu există, dar pentru mințile rătăcite nu prea are importanță, ei oricum nu pricep prea multe, mai ales dacă au și ,,inhalat“ ceva înainte.
Țintea Codruț: Protestatari minoritari = O! Guvernul României = Majoritari = Responsabili = Bravo = Succes!

Ion Ion Johnson: Dragnea a intuit corect mutările și miza lui Ghinion. Personal, cred că Mamutu’ trebuie demis, e pus pe făcut rău, e capabil să dea foc țării doar ca să nu-și piardă împreună cu „Sistemul“ hegemonia asupra României. Dacă PSD-ul îl mai lasă să încalce atât de flagrant Constituția, nu-i a bună. Ori îl suspendă, ori îl castrează de atributul „jucător“.

Cristi Marinescu: De unde pleacă ura, dihonia, pizma președintelui? Pleacă de la pierderea alegerilor. De ce? În 2018, Președinția Consiliului European va fi deținută de România… adică… de prim-ministrul în funcție în România. Gândiți-vă puțin. Cioloș… ahhh… Președinte Consiliu European… ahhh… Realizați ce pierde Johannis&Co?

Să vedeți ce ne așteaptă în perioada următoare. Acum, e doar joc de glezne.

Mihai Boeru, Eduard Pascu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.