Dezbatere sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului la Librăria Bastilia

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează, cu participarea revistei Observator cultural, seria de dezbateri cu şi despre scriitorii români „Oglinzi ale Realului şi Literaturi în Oglindă. Reprezentări ale Comunismului în Literatura Română”.

A doua dezbatere din această serie îi are ca invitaţi pe Stere Gulea şi Dan Lungu. Scriitorul Dan Lungu este autorul cărţii Sunt o babă comunistă (Polirom), iar regizorul Stere Gulea a realizat filmul cu acelaşi titlu.
Evenimentul va avea loc vineri, 11 aprilie, începând cu ora 16.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5, Bucureşti). Alături de invitaţi, vor participa Bianca Burţa-Cernat, Ovidiu Şimonca (Observator cultural) şi Camelia Runceanu (IICCMER).
Seria de dezbateri Oglinzi ale Realului şi Literaturi în Oglindă este dedicată literaturii care are drept fundal comunismul, ca şi artelor care ne oferă perspective asupra epocii comuniste.
Contribuţiile literare şi artistice din perioada comunistă cât şi cele din perioada postcomunistă vor fi discutate pentru a degaja imagini ale comunismului în producţii artistice în regimuri politice diferite, dar şi reprezentări ale rolului pe care scriitorul sau artistul şi-l asumă în perioada postcomunistă. Ce diferenţe şi ce similitudini putem identifica între producţia literară şi artistică a perioadei comuniste şi cea a perioadei postcomuniste? Despre ce discontinuităţi sau continuităţi putem vorbi între cele două perioade pe terenul literaturii şi al artelor?

Întrebările la care sunt invitaţi să răspundă scriitori şi artişti de diferite generaţii privesc practicile lor în contexte diferite, în perioada comunistă, în regim autoritar, şi după 1989, în regim democratic.
Prin organizarea acestor dezbateri cu şi despre scriitori şi artişti români, IICCMER doreşte să contribuie la investigarea terenului literaturii postcomuniste şi a producţiei artistice preocupate de explorarea comunismului în vederea înţelegerii interesului pentru comunism suscitat în rândul scriitorilor şi artiştilor, ca şi a instrumentelor de lucru ale artistului şi scriitorului interesat de comunism.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.