Dezbateri la Londra despre compozitorul român George Enescu

Redactorul-şef al prestigioasei reviste britanice The Gramophone, James Jolly, şi Sir Noel Malcolm, un cunoscut cercetător de la Universitatea Oxford, au vorbit despre personalitatea compozitorului român George Enescu, la Londra.

Pe 7 februarie, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră pe o scenă londoneză de celebra London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, chiar pe malul Tamisei, la Southbank Centre, în Royal Festival Hall. Premiera londoneză are loc după ce lucrarea a fost interpretată pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu, ediţia 2013.

În cadrul evenimentelor de promovare a premierei muzicale, vineri, 23 ianuarie, la Institutul Cultural Român Londra a avut loc o dezbatere organizată în parteneriat cu Festivalul George Enescu, despre personalitatea compozitorului român.

Au participat Sir Noel Malcolm – cercetător la Universitatea Oxford, autorul volumului monografic George Enescu: His Life and Music, Oana Marinescu – director de comunicare al Festivalului Internaţional George Enescu, Oltea Şerban-Pârâu – director al Centrului Cultural Media al Radio România şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Cristina Andrei – director al Muzeului Naţional George Enescu din Bucureşti şi Dorian Branea – director ICR Londra. Dezbaterea, care a fost moderată de James Jolly, redactor-şef al prestigioasei reviste britanice The Gramophone, face parte dintr-o serie mai amplă de manifestări dedicate lui George Enescu, intitulată Luna Enescu la Londra.

„Este foarte important pentru promovarea creaţiei lui Enescu faptul că Simfonia a III-a va fi interpretată la Londra!”, a punctat Noel Malcolm. Acesta a mai arătat, în intervenţia sa, că George Enescu era un un spirit extraordinar de bogat, care a preluat foarte multe influenţe muzicale, din muzica franceză şi din cea germană, dar şi din muzica folcorică. Unicitatea modului în care Enescu a integrat şi a transpus sunetele de inspiraţie folclorică în compoziţiile sale vine dintr-o trăire pură a sunetelor şi a emoţiilor pe care le-a descoperit în copilărie. Era un om foarte generos şi modest. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu există multe înregistrări cu Enescu interpretându-şi propriile compoziţii: cânta adesea muzica altora, promovându-i, şi lăsa la urmă muzica lui. A avut o reputaţie foarte bună în timpul vieţii, tocmai datorită generozităţii, caracterului şi a calităţilor sale artistice”, a mai spus renumitul cercetător.

Dezbatere despre Enescu la ICR Londra

Oana Marinescu a prezentat publicului detalii despre Festivalul Enescu 2015 şi despre felul în care cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România susţine şi promovează creaţia enesciană. „Marile spirite rămân pentru totdeauna alături de noi dacă alegem să le ţinem vii. Identitatea Festivalului Enescu este construită pe identitatea lui George Enescu. Ne poziţionăm la un nivel înalt pe plan internaţional şi aducem cele mai bune orchestre şi cei mai renumiţi interpreţi, pentru că Enescu era recunoscut la nivel internaţional. Promovăm muzica lui Enescu, provocând marile orchestre şi marii interpreţi să interpreteze creaţiile sale, să le descopere şi să le ducă mai departe, aşa cum face acum, la Londra, London Philharmonic Orchestra. Promovăm dialogul cultural şi artistic, aşa cum a făcut şi Enescu prin influenţele pe care le-a preluat în creaţia sa: de aceea veţi asculta artişti români şi străini pe aceeaşi scenă şi în aceleaşi concerte. Promovăm tinerii, aşa cum şi Enescu a susţinut tinerii artişti şi de aceea am dezvoltat Concursul Internaţional, iar laureaţii sunt promovaţi pe scena Festivalului sau în alte mari evenimente culturale. Promovăm implicarea şi generozitatea, prin intermediul Bucureştiului Creativ, aşa cum şi Enescu s-a implicat pentru binele comun.”

Cristina Andrei a punctat faptul că George Enescu este în acest moment un model pentru români, datorită personalităţii, creativităţii şi caracterului său, obiectele de la muzeul ce-i poartă numele vorbind despre complexitatea sa.

Oltea Şerban Pârâu a arătat legătura tradiţională dintre Enescu şi Radioul public, în condiţiile în care această instituţie a înregistrat de la început interpretări ale compozitorului. Din 2011, Radioul Public a început să pună pe piaţă înregistrările primelor ediţii ale Festivalului, activitate care va continua şi în acest an, a mai spus ea.

În cadrul ediţiei 2015 aFestivalului Enescu vor fi interpretate 20 de lucrări ale compozitorului român. Printre acestea, celebrul violonist David Garrett, care a doborât recordul de viteză la vioară – 13 note pe secundă –, va interpreta pe scena Ateneului Român Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu. De asemenea, orchestra americană San Francisco Symphony, deţinătoare a unui Pulitzer Prize for Music, va interpreta o lucrare a compozitorului român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.