Dezinformări şi intoxicări de presă în cascadă

România TV a bătut recordul de dezinformări în ultimele două zile pe subiectul ruperii USL, în timp ce, la Antena 3, Mugur Ciuvică a lansat „bomba-bombelor”.

Dezinformările s-au ţinut şi se ţin lanţ după ce USL nu mai există. Campionă este România TV. Vă prezentăm o selecţie a „breaking news”-urilor din ultimele 24 de ore.

„30 de parlamentari PNL îl susţin pe Tăriceanu”

Mare „breaking news” la RoTV miercuri pe la orele amiezii: „30 de parlamentari PNL îl susţin pe Călin Popescu Tăriceanu”. Se sugerează că 30 de parlamentari PNL sunt de acord cu demersul lui Tăriceanu de a negocia cu Ponta „rămânerea” PNL în USL. Se fac directuri, cu un reporter de la Parlament şi cu unul de la Palatul Victoria. Niciunul nu dă vreun nume. Pentru că, evident, informaţia este „pe surse”, dar nici măcar „sursele” nu dau vreun nume. Se înceară imposibilul şi se sugerează că votanţii – cei 6 – împotriva ieşirii de la guvernare ar putea să fie printre cei „30 de parlamentari”. Numai că 6 nu sunt 30. Şi, colac peste pupăză, unul din cei 6 care au votat împotriva ieşirii de la guvernare, senatorul Ioan Ghişe, a precizat că nu susţine demersul lui Tăriceanu. Deci, au rămas eventual 5, dar nici acest număr nu este foarte sigur. Şi, ghinion, nici măcar Mariana Câmpeanu, considerată ca fiind apropiată de Ponta, nu intră în calcule, ea fiind chiar primul ministru PNL care şi-a depus demisia pe masa guvernului.

„Jumătate din filialele PNL nu vor ieşirea din USL”

Deci, după cei „30 de parlamentari” care ar putea fi maxim 5 (inclusiv Tăriceanu), iată că şi „jumătate din filialele PNL” ar vrea să continue în USL. Evident, din nou, nu există vreun nume de filială. Pe agenţiile de ştiri apar două informaţii, dar de cu totul altă natură. Un lider local din PNL Harghita declară că se va continua colaborarea cu PSD, dar nu şi în cazul în care UDMR intră la guvernare. De asemenea, unul dintre liderii PSD Prahova, senatorul Daniel Savu, spune că „nimic nu se chimbă” la nivelul conducerii CJ. Este confirmat de vicepreşedintele liberal al CJ. Numai că în niciun caz nu este vorba de filiale care „nu vor ieşirea din USL”. Ci de respectare a rezoluţiei PNL de marţi seara: în teritoriu se pot face alianţe cu ORICE formaţiune politică. Iar „orice” poate însemna doar: PDL, PPDD şi PSD (plus UDMR unde are consilieri judeţeni şi FDGR în Sibiu) la consilii judeţene şi PDL, PPDD, PSD, PC, UDMR, FDGR, PRM, PNDC etc., adică orice partid la consiliile locale.

„Excluderea” Marianei Câmpeanu la RoTV

La ora 19.40, pe burtieră apare scris cu literă de-o şchioapă: „Scandal de proporţii în şedinţa PNL”, iar după două minute, vine continuarea: „Crin îşi execută adversarii în şedinţa de la PNL”. Din studio, Cătălin Striblea anunţă: „Au început excluderile”. Se dă legătura la faţa locului şi „excluderile” sunt una singură, cea anunţată a lui Sorin Ilieşiu. Dar a fost doar preambulul. La ora 20.20 apare pe burtieră şi moderatoarea anunţă prin viu grai: „Acum se discută excluderea din PNL a Marianei Câmpeanu”. Evident, nici vorbă de aşa ceva. De fapt, reporterii din teren nici nu au intervenit pe acest subiect. „Bine că dna Mariana a trecut peste vârful de criză şi că nu avea televizor în spital. Oricum a sunat-o cineva să o anunţe că este o intoxicare de presă. Mă întreb cine plătea dacă ea ar fi auzit ştirea şi ar fi păţit ceva în spital. A fost o iresponsabilitate crasă din partea celor care au lansat o astfel de ştire. Repet, sunt conştienţi oamenii lui Ghiţă că se putea întâmpla ceva foarte grav?”, ne-a declarat un participant la DP al PNL.

„Liber la alianţe cu partidul lui Băsescu”

Chiar înainte de terminarea DP s-a aflat ce conţine Rezoluţia DP. Ştire de „breaking news” la RoTV. „Liber la alianţe cu partidul lui Băsescu”. Subiectul a fost rostogolit pe post ore bune, inclusiv miercuri dimineaţă. Această ştire nici măcar în categoria dezinformărilor şi manipulărilor nu poate fi încadrată. Pentru simplul motiv că reprezintă un nonsens şi demonstrează lipsa de profesionalitate a autorilor. PNL poate face alianţe cu oricine, dar numai cu PMP nu. De ce? Pentru simplul motiv că PMP nu există în structurile locale. Nu are niciun consilier judeţean şi niciun consilier local în România. Orice consilier judeţean sau local de la vreun alt partid politic care s-ar înscrie în PMP îşi pierde, legal, automat mandatul. PMP nu are niciun primar pe teritoriul României. În cazul primarilor, se ştie, sunt câţiva din PDL care activează mascat pentru PMP, dar oficial ei nu pot să-şi anunţe trecerea la noua formaţiune politică pentru că şi-ar pierde mandatul. La alegerile europarlamentare, primele în care PMP va apărea oficial pe scena politică, este imposibil ca PNL să se alieze.

„Nu pot spune că nu am nicio treabă cu Băsescu”

Mare exclusivitate mare – de fapt o preluare de pe un „celebrul” site care dă ştiri „pe surse” – „stenograme” din şedinţa PNL. Ei bine, respectivele stenograme, de fapt înregistrări audio, nu conţin nimic senzaţional. De fapt, cam ce a spus Antonescu în conferinţa de presă se poate auzi şi în respectivele înregistrări. Totuşi, RoTV scoate de un „breaking news”. Se dă pe burtieră o „afirmaţie” a lui Antonescu: „Nu pot spune că nu am nicio treabă cu Băsescu”. Ce se poate înţelege de aici? Că Antonescu ar fi recunoscut „relaţia” cu Traian Băsescu. Dar ce se aude în înregistrări de fapt. „Eu nu intenţionez, sincer să fiu, să vă spun că nu am nicio treaba cu dl Traian Basescu, sper ca după toţi anii aceştia merit această încredere”, a spus Antonescu. Adică exact invers faţă de ce a colportat RoTV. Antonescu spune clar că nu trebuie să se mai justifice şi să reafirme că NU are vreo treabă cu preşedintele.

În teritoriu, votanţii PNL nu semnează pentru europarlamentare

O altă mega-gogoaşă de presă a reprezentat-o o altă ştire de „senzaţie”. „În teritoriu, oamenii, chiar dacă sunt votanţi PNL, nu vor să semneze listele de susţinere pentru europarlamentare pentru că sunt nemulţumiţi de situaţia creată. Pentru că cu toţii au votat USL şi acum sunt în faţa ruperii acestei alianţe”. Deci, cei de la RoTV ştiau deja, exact în timpul conferinţei de presă de la PNL (adică în jurul orei 22.00), că votanţii PNL nu mai semnează listele de susţinere pentru europarlamentare. Evident telespectatorii nu au aflat când au luat legătura reporterii RoTv cu „votanţii PNL”, când au decis „votanţii PNL” să nu semneze etc. etc. O ştire care ar concura filmele burleşti americane din anii ’20, atunci când „comedia era rege”.

Ce perle a scos Mugur Ciuvică la Antena 3 şi România TV

Iniţial la Antena 3, după care repetat „poezia” şi la România TV, Mugur Ciuvică a lansat cea mai „tare” „informaţie” legată de Crin Antonescu.

„Ne-am obişnuit ca domnul Traian Băsescu să-şi pedepsească adversarii cu DNA-ul, în cazul ăsta îi pedepseşte pe ăştia doi pe Chiţoiu pentru CEC şi Nana, pe Ruşanu pentru Astra pentru că faţă de Asta, ca nivel de bani pentru Traian Băsescu, Nana este o glumă, un mizilic… banul gros este la Astra. Ei, îi pedepseşte Traian Băsescu, înţeleg, dar că pedepsele îi folosesc şi-l acceptă cu complicitate, zic eu, şi domnul Crin Antonescu asta face tabloul absolut monstruos. Pentru că, coincidenţă sau nu, adversarii domnului Crin Antonescu din PNL sunt exact ăştia doi. Or mai avea şi alţii mai mititei, ştiţi, grupul de acolo care s-a apropiat de Victor Ponta, care nu ştiu ce, pe care-i şuntează domnul Crin Antonescu şi uite că-i şuntează şi cu DNA-ul şi astăzi, când vor să hotărască ei ieşirea de la guvernare şi zice lumea că nu sunt toţi convinşi să iasă, îi convinge domnul Crin Antonescu cu DNA-ul domnului Traian Băsescu pentru că ideea este simplă: nene, eşti şmecher? Ia uite ce i s-a întâmplat lui Ruşanu, vezi că îl duc azi la mandat că să ştie lumea că este treabă serioasă, uite ce i s-a întâmplat lui Chiţoiu. Vrei să rămâi cu Victor Ponta sau cu vii cu mine, cu Crin Antonescu, în opoziţie ca să ne combinăm cu Traian Băsescu, să-l dărâmăm apoi pe Victor Ponta şi să ajungem la guvernare cu Udrea, cu Blaga…”, a spus Mugur Ciuvică. Orice comentariu este de prisos.

Şi o ultimă „perlă” marca Ciuvică de miercuri: „Dan Radu Ruşanu a fost băgat la beci 24 de ore ca să nu poată da telefoane adversarilor lui Antonescu, celor care nu voiau ieşirea de la guvernare. Antonescu a folosit poliţia politică a lui Băsescu pentru a-şi rezolva problemele în partid”. Aici se impune un comentariu totuşi. Mare este grădina Domnului!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.