×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:24
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Președintele care-i acuză pe antirasiști, adevărata față a SUA?
Dezlănțuirea furtunii în America

Preşedintele Donald Trump a încercat de trei ori, în decurs de patru zile, să abordeze controversa creată de reacţia sa iniţială la violenţele care au avut loc între rasiştii americani şi militanţii antirasişti în oraşul Charlottesville din Virginia. Ultima lui încercare de aplanare a confruntărilor şi a criticilor la adresa sa nu a făcut decât să toarne şi mai mult gaz pe foc.

Sâmbătă, Trump a dat vina pe „mai multe părţi“ pentru violenţe, pe când politicienii democraţi şi republicani, dar şi presa, se aşteptau să condamne dur tabăra Ku Klux Klanului şi a neonaziştilor. Luni, preşedintele a făcut un pas înapoi, însă marţi, în cadrul unei conferinţe de presă pregătite în pripă la Trump Tower, în Manhattan, acesta a dat vina pe „ambele părţi“ şi a spus că, „avem oameni foarte răi în acel grup, dar avem şi oameni foarte buni“, cu refeinţă la extremiştii americani de dreapta.

Încleştările din Virginia

Violenţele din Virginia nu au apărut din senin, pentru că situaţia anunţa că va da în clocot încă din timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, în 2016, atunci când viceprimarul metropolei a propus mutarea statuii generalului confederat Robert E. Lee (1807-1871) din parcul ce-i purta numele, pe motiv că multe persoane de culoare se simt ofensate de celebrarea unui personaj care a apărat sclavia negrilor. Mai mult, unele organizaţii ale afroamericanilor au susținut că Lee ar fi fost un „terorist“. Pe acest fond, organizaţiile de extremă dreapta au organizat, începând cu primăvara anului 2017, acţiuni de protest; sub lozinca „Uniți Dreapta“, s-au adunat în Charlottesville membri ai Ku Klux Klanului, neonazişti, organizaţii antisemite. Protestele au fost autorizate, însă au degenerat sâmbătă, când un simpatizant al extremei drepta a intrat cu maşina într-un grup de oameni, omorând o femeie.

Trump: Va urma renegarea lui Washington?

Preşedintele Trump nu a ezitat să sublinieze că extremiştii prostestau având autorizaţie, în timp ce „cealaltă parte a ripostat fără autorizaţie“ şi „au fost foarte violenţi“. „Oare nu sunt deloc vinovaţi? Ce spuneţi despre faptul că au venit cu bâte? Nu vi se pare o problemă?“, a spus Trump, la conferinţa de presă de marţi, 15 august. „Săptămâna asta este Robert E. Lee. Mă întreb dacă va urma George Washington săptămâna viitoare. Şi apoi Thomas Jefferson. Chiar trebuie să vă întrebaţi când se va opri asta“, a adăugat președintele american, referindu-se la părinţii fondatori ai SUA, care au fost mari stăpâni de sclavi. „Ce este de spus despre Stânga Alternativă care a atacat Dreapta Alternativă, cum îi spuneţi voi? Nu au şi ei o parte din responsabilitate?“, a întrebat liderul de la Casa Albă. Trump a încercat să explice lipsa sa iniţială de reacţie la violenţele din Virginia prin faptul că a dorit să aibă cât mai multe şi mai corecte informaţii despre ce se întâmplă. „Evenimentele abia avuseseră loc“, a spus el. Aceste declaraţii, împreună cu săgeţile aruncate către presa „ştirilor false“, au fost suficiente pentru a porni o adevărată furtună în America.

Preşedintele este o ruşine

„Lasă lopata! Nu vei putea vreodata să îţi croieşti drum afară din groapa în care ai intrat“, este mesajul adresat preşedintelui de către fostul strateg de campanie al rivalului său republican Marco Rubio. „Trebuie să fim limpezi. Ideea supremaţiei albilor este respingătoare. Nu poate exista vreo ambiguitate morală“, a spus liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Paul Ryan. „Trump este o ruşine pentru Partidul Republicam“, a spus, la rândul ei, fosta directoare de comunicare a preşedintelui George W. Bush, acum jurnalistă la MSNBC. „Atribuirea a doar 50% din vinovăţie va fi văzută de grupurile pentru supremaţia albilor drept o victorie“, transmite senatorul Marco Rubio. Şi, parcă pentru a-i da dreptate, David Duke, fostul lider al Ku Klux Klanului, aflat chiar la Charlottesville, a scris pe Twitter: „Mulţumesc, domnule preşedinte Trump, pentru onestitatea şi curajul vostru“, pentru că ați „spus adevărul“ şi ați denunţat „teroriştii de stânga“.

Rasismul, parte din biologia noastră

„Nu ăștia suntem“, a spus senatorul de Virgina, Tim Kaine. „Şi totuşi, ăştia suntem“, scrie The Washington Post, într-un articol în care a invitat psihologi şi sociologi să explice fenomenul rasismului american. „Oamenii învaţă sa fie ceea ce societatea şi cultura îi învaţă să fie. Ne spunem, deseori, că părinţii îi învaţă pe copii să fie rasiști. Adevărul este că, dacă părinţii nu îi învaţă pe copii să nu fie rasiști, ei vor fi rasişti. Nu este un produs al cultivării răului. Vine din mediu, din aerul din jurul nostru“, spune Jennifer Richeson, psiholog la Universitatea Yale. „Mentalitatea noi-ei este, din nefericire, parte din biologia noastră“, spune Eric Knowels, psiholog de la Universitatea New York. Acest rasism înrădăcinat devine violent când este asociat unei ideologii, mai cu seamă uneia care promovează o „mentalitate a grupului supus asediului“, aşa cum face ideologia supremaţiei albilor. „Unul dintre lucrurile pe care îl comunică este că albii sunt, de fapt, cei discriminaţi în societate“, spune Eric Knowels, psiholog la aceeaşi universitate.

150 de ani de „terorism rasist“

Violenţele din Virginia nu sunt simptomul unei boli noi pentru America. Chiar preşedintele Trump a amintit, în haotica sa conferinţă de presă, că Barack Obama a ţinut multe discursuri pe tema rasismului. Însă Trump, şi pentru că este singurul american care a reuşit să răzbească în Las Vegas fără a avea origini evreieşti sau italiene, şi pentru că a avut cuvinte dure la adresa hispanicilor, şi pentru ca a promis o America în care cetăţenii din ţările arabe să nu mai aibă acces lejer, nu mai condamnă manifestările rasiste cu aceeaşi tărie. „Schimbaţi istoria, schimbaţi cultura“, le-a reproşat Trump celor care încearcă să îndepărteze simbolurile confederate din SUA. The Los Angeles Times scrie că istoria „terorismului rasist“ începe în urmă cu 150 de ani, violențele s-au diminuat în ultimii ani, însă au sporit din cauza „retoricii conspiraţioniste încurajate de alegerea unui preşedinte despre care extremiştii cred că le înţelege îngrijorările“. Însă nu puţini sunt comentatorii americani care susţin că simpla afirmaţie „Nu ăştia suntem“ nu va schimba nimic şi nu face decât să arate că politicienii şi formatorii de opinie ţin mai mult la aparenţe decât la acţiune.

Călin MarchieviciPublicat Joi, 17 august 2017
6510
 | 7
 | 40
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IQ100
+5
Anti-alb nu inseamna tot RASIST???Si pe urma, poateca Lee sau Washington au fost tapani de sclavi la un moment dat.Dar NEGUSTORIDE SCLAVI cine au fost????
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
GB
+12
exista un plan de a face haos in lume si planul este de cateva sute de ani...un exemplu...L. L. Zamenhof, was a Polish-Jewish, inventor, creating Esperanto, adica de atunci se dorea o singura limba a popoarelor...Un popor fara limba lui dispare
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
de asta si limba romana @ GB
+5
e maltratata in ultimul hal, din pacate fara ca oamenii sa-si dea seama. Ma refer, in primul rand, la accentele imposibile PE PRIMA SILABA, adica hungureste, dar si la gaselnite sablonarde (ardelenesti).
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Hiperboreus
+12
Dintr-o data statuile generalilor sudisti au devenit indezirabile in SUA. Urmeaza statuia lui George Washington ca a avut 300 de sclavi negri. Schimbati si denumirea Casei Albe ca are tenta rasista.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Ovidiu Caraiman
+24
Cui mi-a dat - : regret, nu esti informat, citeste-i si pe restul intervenientilor, care spun acelasi lucru cu mine si-au +. E bine sa afli ca primul oponent al lui Trump, "incorectul politic" este Obama, autor de genocide si "corect politic", sorosist. Ca tipul instiga împotriva presedintelui. Ca face, adica, ceva ce lui însusi nu i s-a-ntâmplat. Si pot sa continui. Informeaza-te. Nu-i vorba numai de Marco Rubio, tradatorul cu abonament, ci, si mai ales, de Obama, care nu pricepe ca mandatele lui de presedinte au fost dezastruoase. Si nu pricepe nici c-asa zisii "antirasisti" au cioege. Si furia de-a lovi.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Csalas
+21
Trump are dreptate dar cel mai grav este faptul ca tot mai frecventa apare retorica de tip autist a opozitiei in care nu exista posibilitatea dialogului ci numai injurii realitati modificate amestecate cu neadevaruri, acuzatii si nimic constructiv pentru aplanarea divergentelor si aruncarea lor direct in zona conflictului, inclusiv stradal. La fel se intampla si la noi in tara iar asta arata dorinta de a impinge tara catre haos. Cine isi doreste asta ?
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Ovidiu Caraiman
+20
Grav e ca unii precum Obama, sef al opozitiei, desi individul a facut doua mandate si comis genocide, instiga-n bun spirit discriminatoriu, în speranta ca Trump îsi rateaza presedintia. Plus propaganda de tip nazist, prin presa de toate tipurile, ale aceleiasi opozitii Democrate - si-n parte, si Republicane -, sorosista, de extrema dreapta. Ori, nici unul (Obama), nici restul nu si-au schimbat rolurile : primul dintotdeauna a fost un instigator al bazaconiei ca, daca esti de culoare esti si erou pozitiv, si daca esti alb trebuie sa porti toata povara sclavajului pe proprii umeri. Acuzele tipului sunt generice, si n-au nici în clin, nici în mâneca, codurile de legi spun altceva. Numai ca nici familia, nici scoala, nici presa si cu atât mai mult miscarile politice de ambele borduri nu si-au facut datoria-n SUA. Obama care instiga a depsit orice limita admisibila. La fel Bush, care-i de aceeasi spetza.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
SOROSH PIERE
+24
TRUMP are dreptate...pana acum de 50 ani statuile alewa ale generalilor sudisti nu au deranjat pe nimeni fiind istoria Americii buna sau rea. Acum au aparut oamenii lui Soroz sa le demoleze sa faca haos si sa-l rastoarne pe TRUMP...
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Ipocrizie
+30
Partidul Democrat din SUA s-a infiintat in 1829 ca un partid al posesorilor de sclavi. Partidul Republican din SUA s-a infiintat in 1854 pentru a desfiinta sclavia si a-i face pe negri cetateni, oameni liberi. Primul presedinte republican al SUA a fost Abraham Lincoln care a condus lupta impotriva sclaviei, adica razboiul civil ce a eliberat pe negrii. Ku Klus Klan-ul a fost infiintat de partidul democrat pentru a perpetua drepturile fostilor posesori de sclavi si a contracara politica partidului republican de a-i promova politic pe negrii. In 1900 existau 22 de congressmeni republicani negri si niciunul democrat. In 1964 Civil Rights Act a fost votat datorita republicanilor, caci democratii s-au opus. Dupa care partidul democrat promoveaza prin Lyndon Johson politica ajutoarelor sociale facandu-i pe negrii dependenti de banii de la guvern. Adica transformand societatea negrilor in ghetouri. Generalul Lee a fost democrat si un simbol al Partidului Democrat. Este ipocrit ce se intampla astazi sub egida stangii extremiste, adica a comunistilor americani promovati de mass media americana. Rusine pentru acei lachei din lumea intreaga ce in oportunismul lor pupa poala popii.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+23
Îi doare în tuhăs pe Rubio, sau pe majoritatea celor care-l atacă pe Trump, de negri, dar îi scot la înaintare şi-n spatele lor se ascunde teama de a nu lua amploare firească antisemitismul, adevărata problemă a celor care au sprijinit-o pe Hilary, cheltuind sume exorbitante pe care cu Trunp preşedinte nu le mai pot recupera ! Nefericiţii ăştia preferă să dea foc la Ţară numai să-l vadă plecat pe Trump de la Casa Albă ! Oricum poziţia adoptată de Preşedintele Americii în această nouă provocare dezlănţuită de iudeo-masonerie este mai mult decât echidistantă şi impecabilă, demnă de u mare preşedinte ! Şi asta le strică toate planurile lui Soroş şi şleahta lui de paraziţi, care dacă ar putea ar rezolva imediat problema negrilor, precum o fac cu palestinienii, care au cam aceeaşi soartă cu vechii locuitori ai continentului american ! P.S. Pentru Trump : eşti fenomenal, Omule ! Exact ce-i trebuia Americii pentru a scăpa din robia cămătarilor care au adus-o pe marginea prăpastiei ! Succes şi Doamne Ajută în continuare !
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Grig
+23
Dupa parerea mea, intre ceea ce se intampla in SUA si in Romania este o paralela perfecta! In Romania, puterea instalata dupa decembrie 2016 a fost si este sistematic sabotata. Daca ar fi lasata in pace, cred ca alianta PSD-ALDE ar putea realiza lucruri pozitive pentru Romania (desigur, nu chiar toate promise in campanie, sa fie clar!). Oricum, mult mai bune decat "regimul Basescu" sau tehnocratii. Dar nu li se va permite si pentru asta sunt si vor fi folosite toate mijloacele. Cine este in spatele acestei lupte si a manipularilor grosolane la care suntem supusi cu atata insistenta? Raspunsul il gasim in "modelul" practicat in SUA. Alegerea lui Trump de catre cetatenii americani, se pare ca a dat peste cap multe "planuri" !! La fel ca si la noi, se practica la greu intoxicarea, manipularea, tentativele de a provoca evenimente grave. Se trage in Donald Trump cu toate armele, din toate directiile. Dupa mine, Trump este un om de treaba care, daca ar fi lasat sa-si duca la indeplinire mandatul, ar realiza multe lucruri bune pentru americani si pentru America. Totusi, el este "altceva" decat predecesorii lui. Dar nu cred ca va fi lasat! De catre cine nu va li lasat? Ehe, daca dl. Marchievici este un jurnalist adevarat, asta ar trebui sa faca : ar trebui sa incerce sa ne lumineze si pe noi!!!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
chiar crezi @ Grig
+1
ca nu stie? "Stie."
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 41 minute