Dezvăluiri în cazul perchezițiilor DNA de la primăria Olguţei Vasilescu

Materiale de 2,3 milioane de lei pentru complexul de agrement Water Park din Craiova, finanţat din fonduri europene, ar fi fost trecute în facturile constructorului, dar nu au fost folosite niciodată, fiind întregistrate situaţii de plată nereale pentru a justifica rambursările, potrivit DNA.

Surse din cadrul DNA au declarat, pentru Mediafax, că în dosarul în care joi au fost făcute percheziţii la Primăria Craiova şi la mai multe firme, acuzaţiile aduse celor vizaţi sunt de spălare de bani, luare şi dare de mită, în legătură cu proiectul Water Park Craiova, executat de asocierea de firme Delta ACM, Polystart şi UTI.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de agenția citată, Luis Guilherme Gomes de Almeida, director executiv al firmei Polystart Impex SRL, cu ajutorul unor persoane cu funcţii de decizie, ar fi întregistrat situaţii de plată nereale pentru a primi rambursări de fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul execuţiei proiectului „Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova”.

În documentele citate se arată că, în momentul în care s-au cerut banii pentru lucrările realizate în perioada iulie – decembrie 2013, în cadrul Obiectivului numărul 3 al proiectului – „Bazine Acoperite”, la comanda lui Luis Guilherme Gomes de Almeida ar fi fost înscrise în situaţiile de plată cantităţi de materiale care nu au fost utilizate sau lucrări care nu au fost executate de fapt niciodată, valoarea facturată a acestora ridicându-se la aproximativ 2.350.000 de lei.

Anchetatorii susţin că, în schimbul acceptului de avizare la plată a cheltuielilor fictive, dirigintele de şantier, Cezar-Răzvan Romanescu, i-ar fi impus lui Luis Guilherme Gomes de Almeida, încă de la momentul demarării lucrărilor de execuţie, acordarea unui „comision” de 1% din valoarea fiecărei situaţii lunare de plată. Potrivit procurorilor, acest lucru a fost posibil întrucât firma desemnată să realizeze dirigenţia de şantier, SC Project THC SRL, este administrată de Romanescu.

În septembrie 2013, Luis Guilherme Gomes de Almeida i-ar fi dat 20.000 de lei lui Romanescu, pentru ca acesta să avizeze cheltuielile fictive cuprinse în situaţia de plată aferentă lunii iulie. Tot atunci, suma de 1.500 de lei ar fi ajuns la tatăl lui Romanescu, Marius Florin Romanescu, angajat la firma fiului său, care se ocupa de verificarea în teren a conformităţii lucrărilor efectuate şi solicitate la decontare. Procurorii susţin că la fel s-ar fi întâmplat şi în octombrie 2013.

Procurorii DNA Craiova au făcut, joi, percheziţii în birouri ale unor funcţionari din Primăria Craiova, la punctul de lucru al SC Polystart Impex SRL, la sediul SC Project THC SRL şi la punctul de lucru al SC Microclima SRL.

DNA a precizat într-un comunicat că procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Potrivit DNA, infracţiunile au fost comise în perioada 2013 – 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.