Dezvoltarea personală: business sau terapie?

În ultimii ani se pune din ce în ce mai mult accent pe dezvoltarea personală, deşi ea se manifestă de când lumea. Mai multe cărţi, mai multe audiobook-uri, mai multe cursuri, mai multe şedinşe de terapie, mai multe bloguri, toate despre acest domeniu. Rugăciunea, meditaţia, dansul, arta, ele constituie o formă de dezvoltare personală. Ideea era de a ajunge la un nivel spiritual cât mai înalt, de a găsi pacea interioară şi de a dobândi înţelepciunea. Regăsim acest concept în Antichitate, în Evul Mediu, în Renaştere până în zilele noastre. Cărţi despre comportamentele regilor ce trebuiau să fie imitate au tot fost scrise. La fel cum, astazi, găsim comportamente pe care dacă le-am adopta ne-ar ajuta.

Interesant e faptul că statisticile din America arată că 80% din cumpărătorii de cărţi motivaţionale sunt aceiaşi cititori. Ce înseamnă asta? Unii sunt de părere că aceşti cumpărători nu citesc mai mult de primele 20 de pagini.
Oricum ar fi, investiţia de 11 de miliarde de dolari a creat o industrie al cărei scop este să ne spună cum să ne trăim vieţile. Aproximativ 24 de milioane de americani cumpără cărţile şi audiobook-urile respective, asta reprezentând o cifră mai mare decât populaţia României.

La noi, în schimb, cifrele nu sunt atât de uimitoare. Cărţile motivaţionale cel mai bine vândute anul trecut, la târgul de carte Gaudeamus, au fost “Inteligenţa emoţională” şi “Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică”.

Să nu uităm că pe lângă cărţi şi audiobook-uri si seminariile, workshop-urile şi şedintele speciale fac parte tot din această industrie. În America există peste 13.000 de instructori, iar la noi aproximativ 2.000 de persoane au absolvit cursuri de formatori în domeniu, dar numai o mică parte lucrează în domeniu.
În cele din urmă, ce ne spune dezvoltarea personală de la noi din ţară faţă de cea din America? A devenit, oare, doar un produs de marketing? Cât suntem dispuşi să plătim pentru asta?

A.D.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.