Diabetul poate scurta viața

Persoanele de vârstă medie care suferă de diabet ar putea să trăiască mai puțin cu 9 ani, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor chinezi. Ei au descoperit că oamenii care locuiesc în zonele urbane erau de două ori mai predispuși la a face diabet decât cei care trăiau la țară.

Peste două milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani suferă de diabet în România, în timp ce în China numărul celor afectați ajunge la o sută de milioane.

Studiul a fost publicat în revista JAMA, iar cercetătorii precizează: „Pe măsură ce prevalența diabetului la tinerii adulți crește, iar populația adultă se mărește, numărul anual al deceselor care au legătură cu diabetul este pe cale să crească, dacă nu se iau măsuri importante de îmbunătățire a prevenției“.

Cei care locuiesc la oraș, mai predispuși

Cercetarea elaborată de dr. Zhengming Chen și colegii săi de la Universitatea Oxford a luat în considerare informații legate de sănătatea a 512.869 persoane cu vârste între 30 și 79 de ani, din cinci zone rurale și cinci urbane din China. Aproape 4% din cei care locuiau la țară aveau diabet în comparație cu 8% din cei care trăiau la oraș. Subiecții au fost recrutați între 2004 și 2008, iar oamenii de știință au verificat apoi câți au murit până în 2014. Astfel, ei au descoperit că persoanele care aveau diabet și care au murit în perioada respectivă au fost de două ori mai numeroase decât cele care nu aveau.

Diabetul a dublat astfel șansa a de deceda în urma unui atac vascular cerebral, infarct, a unor diferite forme de cancer, infecții, boli ale rinichilor sau probleme ale inimii. În concluzie, oamenii de știință estimează că cineva diagnosticat cu diabet la vârsta de 50 de ani are 69% șanse să moară în următorii 25 de ani, comparativ cu 38% șanse pentru oamenii care nu au boala.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.