Diagnosticul pus de Iohannis bugetului

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul Finanțelor, că bugetul, la o primă analiză, „este unul problematic și riscant”, precizând că va lua o decizie în zilele următoare dacă va promulga proiectul sau va cere reexaminarea lui.

„Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. Am avut această discuție astăzi cu prim-ministrul și ministrul Finanțelor. Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute, în sume de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite și în spațiul public. În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate astăzi de prim-ministru și de ministrul Finanțelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a spus Iohannis.

Președintele Iohannis i-a chemat marți la discuții, la Cotroceni, pe premierul Sorin Grindeanu și pe ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan pentru discuții pe buget. „Având în vedere că astăzi Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marţi, 14 februarie, ora 11.00, la Palatul Cotroceni“, se arată în scrisoarea președintelui Iohannis.
La sfârșitul lunii ianuarie, după ședința CSAT, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că s-a dat aviz pozitiv pentru bugetele pe securitate naţională, dar cu toate acestea a criticat foarte dur proiectul de buget al Guvernului. „Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care doreşte să-l trimită în Parlament şi pentru asta este nevoie de avizul CSAT. (…) Chiar dacă economia României va creşte, ceea ce ne dorim cu toţii, o creştere atât de mare este greu de realizat. Important de precizat este că Guvernul s-a angajat să vină cu rectificări în zonele unde este nevoie, mai ales în ceea ce priveşte salarizarea personalului“, a declarat Klaus Iohannis.

Cum se vede de la Bruxelles

Comisia Europeană a revizuit în urcare, la 4,4%, estimările referitoare la creșterea economiei românești în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018, conform previziunilor economice de iarnă publicate de Executivul comunitar. Estimările au fost revizuite în urcare față de previziunile din toamnă, când Executivul comunitar estima că economia românească va înregistra un avans de 3,9% în 2017 și unul de 3,6% în 2018.
„Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conține mai multe reduceri de taxe la care se adaugă majorarea cheltuielilor pentru pensii și salarii în sectorul public. În consecință, deficitul guvernamental este preconizat să crească la 3,9% din PIB în 2018, din cauza efectelor majorării semnificative a pensiilor, programată pentru luna iulie 2017“, avertizează Comisia Europeană.

Datoria externă pe termen scurt a crescut

Banca Națională a României a anunțat că datoria externă pe termen lung a însumat 69.116 milioane euro la 31 decembrie 2016 (74,7 % din total datorie externă), în scădere cu 2% față de 31 decembrie 2015. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2016 nivelul de 23.416 milioane euro (25,3 % din total datorie externă), în creştere cu 17,8% faţă de 31 decembrie 2015. În structură, datoria publică a crescut cu 927 de milioane de euro, în timp ce datoria negarantată public a crescut cu 1,47 miliarde de euro şi datoria autorităţii monetare s-a redus cu 302 milioane de euro. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 decembrie 2016, a fost de 90,1%, comparativ cu 97,9%, la 31 decembrie 2015. În structură, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,5 miliarde de euro, respectiv cu 1,08 miliarde de euro, balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 345 de milioane de euro, iar balanţa serviciilor, un excedent mai mare cu 762 de milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.