Dictatorul Gaddafi a fost capturat. Gaddafi a murit

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost capturat, anunţă agenţiile de presă străine. Gaddafi, rănit la ambele picioare, a murit, potrivit oficialilor Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia.

Informaţia despre capturarea dictatorului libian a fost făcută publică de comandantul Consiliului Naţional de Tranziţie, care a precizat că luptătorii libieni au preluat controlul ultimului oraş în care au rezistat susţinătorii colonelului Gaddafi, Sirte.

Potrivit unor surse din cadrul CNT, Muammar Gaddafi a murit în ambulanţă, în drum spre spitalul din Misrata.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie, Abdel Hafiz Ghoga, a comunicat că Gaddafi a murit în confruntările armate care au avut loc joi în oraşul Sirt.

„Putem anunţa că Muammar Kadhafi a fost ucis de forţele revoluţionare. Este un moment istoric, este sfârşitul tiraniei şi dictaturii. Kadhafi s-a întâlnit cu propriul destin”, a precizat Ghoga.

La începutul acestei săptămâni, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat, chiar în Libia: „Sperăm că el (Gaddafi) va fi capturat sau ucis în curând”. Tribunalul Penal Internaţional de la Haga emisese un mandat de arestare pe numele fostului dictator libian în urmă cu câteva luni.

Gaddafi era cel mai longeviv lider arab.

Muammar Gaddafi s-a născut în 1942 şi a urmat iniţial cursurile Universităţii din Benghazi, înainte de a renunţa la studii şi a se alătura forţelor armate. Numele său a devenit cunoscut în întreaga lume după ce a reuşit să organizeze, alături de alţi tineri ofiţeri, lovitura de stat care l-a înlăturat de la putere pe regele Idris.

Odată ajuns la putere, Gaddafi a investit miliarde de dolari în dotarea armatei şi în dezvoltarea nivelului de trai, ceea ce i-a adus popularitate în rândul libienilor. Inspirat de naţionalism arab, acesta s-a opus negocieilor de pace dintre Egipt şi Israel şi a adoptat o atitudine ostilă faţă de Statele Unite.

În 1986, oraşele Tripoli şi Benghazi au fost bombardate de către aviaţia americană, după ce regimul lui Gaddafi ar fi aruncat în aer o discotecă din Berlin, frecventată de soldaţi americani.

Numele lui Gaddafi a fost legat şi de alte atacuri teroriste, printre care explozia care a distrus un avion de pasageri deasupra Scoţiei în 1988.

Gaddafi este cunoscut şi drept unul dintre cei mai excentrici lideri mondiali. În timpul vizitelor sale externe, el stă într-un cort şi este păzit, în permanenţă, de către femei înarmate.

Update Liderul libian Muammar Gaddafi, capturat la Syrta, a murit în urma rănilor suferite, a declarat un oficial al CNT.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.