Dictatura anticorupţiei

Dacă, la noi, corupţia este sarea tradiţională din bucatele statului, începi să te întrebi dacă nu cumva geniul juridic al fostului binom Coldea-Kovesi e de partea bună a istoriei. În fond, nu e nevoie decât de un articol din Codul penal (abuzul în serviciu) şi de încă unul din Codul de procedură penală (denunţul) pentru a băga în sperieţi orice funcţionar public căruia i-ar mai trece prin cap să pună sau să ia sare din bucatele poporului.

Iată, am inversat perspectiva: dacă nu cumva noi avem nevoie de o asemenea dictatură a procurorilor liberi să abuzeze de cea mai laxă definire a abuzului în serviciu şi de cea mai extinsă înţelegere a denunţului?!

Această inversiune este tulburătoare. Nu ar putea, oare, să fie adevărat că acolo unde corupţia e de mult intrată până în oasele mentalităţilor, soluţia cea mai bună de schimbare rapidă a acelor mentalităţi este doar o dictatură a procurorilor? OK. Dar o dictatură care să dureze cât? Până când vom avea o generaţie care nu va mai fi avut de la cine să înveţe Drumul Sării? Dar abuzul politic înlesnit în tot acest timp, nu ne va învăţa el un alt fel de Drum al Sării?

Într-adevăr, tulburătoare perspectivă de educare socială prin terorismul unei jurisprudenţe care ar putea deveni, el însuşi, sediul unor noi forme de corupţie.

Kemal Ataturk a introdus, în Turcia, pedeapsa tăierii braţului celui care se dedă la furt. Pedeapsa a fost scoasă din uz la un moment dat şi azi turiştii n-au a se plânge că turcul fură. Ne aflăm, oare, în timpul unui experiment juridic de acest fel? Dar dreptul fundamental al omului la un proces echitabil? S-ar putea spune că e rolul judecătorilor să-l asigure. Iar rolul ce revine procurorilor ar fi acela de sperietoare naţională anticorupţie.

Dacă ar fi ceva adevărat în perspectiva aceasta, lipseşte ceva din peisaj, totuşi. Nu avem procurori-educatori (un fel de Nicolae Iorga al lor) care să explice publicului în mod credibil binefacerile, dar şi riscurile unei asemenea dictaturi anticorupţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.