Diferențe între prețurile carburanților la benzinăriile din România

Preţul carburanţilor comercializaţi în benzinăriile din România diferă mult, între 5 şi 7%, în funcţie de regiune, astfel încât românii din zonele bogate plătesc mai mult decât cei din zonele sărace, dar nu întotdeauna. Spre exemplu, putem avea surpriza ca un român din Vaslui, Harghita sau Giurgiu să plătească tot atât de mult pentru benzină ca un locuitor din Dorobanţi – Bucureşti.

Potrivit informaţiilor oferite de Petrom, singurul distribuitor care oferă informaţii online referitoare la preţul carburanţilor din staţii, pe medie, cei mai scumpi carburanţi se găsesc în polii de dezvoltare regională ai României, Bucureşti – Ilfov, Cluj-Napoca şi Timişoara, iar cei mai ieftini în regiunea Moldovei, în secuime şi în zona Dobrogea.

În nordul Bucureștiului, cele mai scumpe benzinării

Astfel, în zona de nord a Capitalei, găsim cele mai scumpe benzinării din România, cu un preţ al carburanţilor în jurul a 4,8 lei pe litru, atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.

De asemenea, în zona Aradului, carburanţii se vând la un preţ situat în jurul a 4,8 lei pe litru.

La polul opus, găsim benzinăriile din Odorheiu Secuiesc, unde motorina se vinde cu un neverosimil preţ de 4,56 lei pe litru, în schimb, benzina costă circa 4,8 lei pe litru. În general, pentru motorină, Harcovul este cea mai ieftină regiune din ţară. La benzină, găsim zona Bacăului, unde aceasta costă 4,7 lei pe litru, dar şi Dobrogea, fără aria metropolitană a Constanţei, unde aceasta costă în jurul a 4,75 de lei pe litru.

La Vaslui, preț de București

În mod curios, regiunile cele mai sărace din ţară, în afară de Harcov, adică Vasluiul și Teleormanul, nu au preţuri mici ale carburanţilor decât în cazul motorinei, care se comercializează în jurul a 4,60 lei pe litru. Benzina, în schimb, costă circa 4,8 lei pe litru, la fel ca în Bucureşti şi Cluj, ba chiar ceva mai mult.
Potrivit explicaţiilor distribuitorului, preţul carburanţilor din diferite regiuni ale ţării este influenţat în primul rând de puterea de cumpărare a localnicilor, dar şi de costul transportului şi al logisticii, în general. Spre exemplu, cu cât o localitate este mai aproape de o rafinărie sau un depozit de carburanţi, cu atât benzina şi motorina vor fi mai ieftine. Cel puţin în teorie…

Pe 1 ianuarie, preţul carburanţilor din România a coborât peste noapte cu circa 15%, din pricina ajustării cotei TVA şi a eliminării „taxei pe stâlp“.

Astfel, România a ajuns ţara cu cei mai ieftini carburanţi din UE, cu excepţia Bulgariei. În prezent, potrivit datelor Comisiei Europene, preţul mediu al benzinei şi motorinei din România este de 1,05, respectiv 1,02 euro pe litru.

Trend de preț urmat de toți distribuitorii

Fiecare parte componentă a preţului are influenţă în preţul final. Dar nu înseamnă, în mod automat, că o ajustare într-un sens a unei componente duce la o ajustare proporţională a preţului final. Spre exemplu, cotaţia barilului de ţiţei poate scădea semnificativ, dar, în acelaşi timp, dolarul se poate aprecia în raport cu leul, în aşa fel încât preţul final să rămână neschimbat sau să scadă foarte puţin.

În România există trei mari producători de carburanţi – Petrom, Rompetrol şi LukOil – şi mai mulţi distribuitori majori.

Trendul de preţ al carburanţilor este urmat fără excepţie de toţi distribuitorii, chiar dacă în proporţii diferite.

Ce plătim la pompă

În România, 50% din preţul unui litru de carburant reprezintă taxele şi accizele datorate statului. Preţul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistică sau marja companiilor petroliere constituie cealaltă jumătate, fiecare dintre aceste elemente influenţând mai mult sau mai puţin preţul de la pompă. O altă influenţă importantă o are cursul de schimb leu – dolar. Petrolul şi produsele petroliere sunt cotate în dolari, însă distribuţia în România se face în lei, după care furnizorul este plătit tot în dolari – o întârziere de 30-45 de zile, în funcţie de fluxul de producţie/achiziţie între preţul de achiziţie şi preţul de desfacere. Astfel, o depreciere a leului în faţa dolarului aduce cu sine scumpirea carburanţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.