×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum un minut
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:39
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Proiectul de modificare a legilor Justiției
DIICOT, propuneri înaintate CSM-ului

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), marți, observațiile și propunerile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiției.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la nivelul DIICOT s-a desfășurat un proces de largă consultare a procurorilor și de elaborare a unui punct de vedere cât mai cuprinzător cu privire la proiectul aflat în dezbatere.

"Considerăm necesar să precizăm că, pe parcursul acestui exercițiu de consultare și elaborare a punctului de vedere al procurorilor din cadrul DIICOT, au fost avute în vedere atât experiența dobândită prin exercitarea profesiunii de procuror sub imperiul unor mecanisme și concepții diferite cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judiciar din România, care s-au succedat în ultimii 25 de ani, cât și reperele majore ale gândirii europene contemporane cu privire la mecanismele sistemelor judiciare", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, procurorii DIICOT au ținut cont, în formularea poziției lor, și de recomandările unor organisme internaționale care, în opinia lor, nu pot fi ignorate în procesul de reformă a sistemului judiciar din România. Printre aceste instituții se numără Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția — n.r.), Consiliul Consultativ al procurorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei și Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei.

În comunicat este prezentat și un extras din Raportul Comisiei de la Veneția asupra standardelor europene cu privire la independența sistemului judiciar.

"Comisia observă că există o tendință larg răspândită de a permite o independență sporită a ministerului public, în opoziție cu cea de a-l subordona sau asocia cu executivul (...). Principiul fundamental care trebuie să guverneze sistemul tragerii la răspundere penală într-un stat este acela al independenței complete a acestuia, principiu mai important decât orice alte considerații administrative sau de altă natură. Doar atunci când independența sistemului este garantată și protejată de lege, încrederea publică în sistem va fi dobândită, ceea ce este esențial în orice societate sănătoasă", se arată într-unul dintre fragmentele citate.

Julieta TârnovanPublicat Marţi, 12 septembrie 2017
672
 | 0
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Themis
-1
Uneori țigani au mai mult bun simț ca rommii. Eu nu cunosc nici un țigan care o gândește ca rommul șăf de la DIICOT sau ca angajați lui.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
punct de vedere corect
0
Potrivit Constitutiei, puterea judecatoreasca este cea de-a treia putere independenta a statului. Foarte bune propunerile DIICOT in acord cu Constitutia. Cele trei puteri in stat trebuie sa fie independente si sa comunice intre ele, nu sa se subordoneze una celeilalte.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos
+6
Adica cum independenta totala!? Au inebunit sau ce!? Sa se uite mai intai in Constitutie.... Asta e chiar o incercare de intoxicare vecina cu o lovitura de stat...daca nu mai recunosc separatia puterilor in stat si suprematia parlamentului ca suprem si unic legiuitor atunci toti trebuie dati afara!
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Mariuta @ Dragos
+2
Alo , alo , alo .......stai in banca ta , postezi de dragul de a te citi , vezi ca fata vaca-n grajd, lasa postarile pe niet ....
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Simona Halep: Mai am un obiectiv anul acesta
Publicat acum 4 ore şi 57 minute
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 19 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 31 minute
Firea, călcată de bicicliști
Publicat acum 22 ore şi 57 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 59 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 36 minute