Din cauza lui Marian Munteanu, evenimentele din 13-15 iunie ’90 n-au mai fost comemorate

Anul acesta, pentru prima oară, în aceste zile de 13-15 iunie, nu s-a mai vorbit aproape deloc despre evenimentele din Piaţa Universităţii din anul 1990! Motivul este foarte simplu: în centrul lor era atunci Marian Munteanu, liderul studenţilor, iar comemorarea acelor zile l-ar fi adus din nou în atenţia oamenilor!

Ceea ce, se pare, generează o teamă generalizată în rîndul clasei politice, care nu vrea să retrăiască cele 10 zile cînd Marian Munteanu era posibilulul candidat al PNL la Primăria Capitalei! Spaima îngrozitoare pe care au simţit-o toate partidele în acele zile îi face pe mulţi să nu mai vrea să se vorbească despre Piaţa Universităţii, să se poarte ca şi cum acea perioadă nici n-a existat.

Încercînd să înţeleg de ce anul acesta toată presa a fugit de acest subiect care în anii trecuţi era prezent pe toate posturile TV, am vrut să aflu cine şi ce scria despre Marian Munteanu după zilele de 13-15 iunie 1990 şi dacă imaginea lui Marian Munteanu a suferit schimbări în mintea gazetarilor de atunci.

REVISTA „22”, CONDUSĂ DE STELIAN TĂNASE, ÎL APĂRA PE MARIAN MUNTEANU

Am ales ca exerciţiu revista „22”. În nr. 24 din 29 iunie 1990, revista „22”, publică mai multe articole din presa străină despre Piaţa Universităţii şi despre mineriadă. Dar, în centrul revistei era un interviu amplu cu Maria Munteanu, mama lui Marian Munteanu, realizat de nimeni alta decît… ANDREEA PORA!

Titlul interviului cu mama lui Marian Munteanu era, după cum se vede, „NU POATE FI DECÎT O ÎNSCENARE”. Atunci cînd realiza acel interviu, Marian Munteanu era arestat de 5 zile, fiind luat pe sus chiar din Spitalul unde se aflase în comă mai multe zile.

Astăzi, Andreea Pora este redactor şef al revistei „22” şi, după 26 de ani, scria săptămînile trecute în aceeaşi revistă despre cele „10 motive pentru care PNL trebuie să-l retragă pe Marian Munteanu”:

Ce s-o fi întîmplat în aceşti 26 de ani, încît Andreea Pora să-şi fi schimbat atitudinea? Ne-am gîndit că poate, între timp, ea a intrat în posesia unor documente şi, cercetîndu-le, şi-a schimbat părerile, dar noi sîntem cititori atenţi ai presei şi nu am văzut vreo dezvăluire semnată Andreea Pora sau Ieronim!

În aceste condiţii, înseamnă că Andreea s-a schimbat, fără vreo legătură cu fostul lider al Pieţei Universităţii, de grija căruia, după cum se vede în acest interviu, nu mai putea să trăiască în 1990! Pe atunci, chiar în revista „22” la care scria, apăreau articole în care figura christică a lui Marian Munteanu era pe aproape toate paginile, iar cuvintele scrise anunţau mai degrabă prezenţa în Piaţă a unui viitor lider, nu a unui „pericol”, cum scrie azi aceeaşi Andreea Pora! Iată, de pildă, cum apărea în numărul din 20 iulie 1990 al revistei „22” un articol scris de academicianul Sorin Dumitrescu, un artist care n-a făcut niciodată compromis cu cuvintele:

Să vedem ce scria academicianul Sorin Dumitrescu: „Am fost din capul locului izbit de chipul acestui om tînăr. Seamănă răzbit cu Hristos, cu duhul acelei sfinte fizionomii ascunse în adîncul inimii fiecăruia din noi şi prin care aceasta îşi recunoaşte stăpînul. Este un chip pecetluit!

În acelaşi număr al revistei „22” sînt, alături de articole din presa străină, nenumărate texte în care se cerea eliberarea lui Marian Munteanu, fiind prezentat pe larg şi acel celebru „Marş al cămăşilor albe”, în care peste 100.000 de oameni cereau acelaşi lucru:

În anii din urmă, au apărut în presă şi documentele în care autorităţile erau demascate ca fiind manipulatorii opiniei publice pentru a genera ceea ce se numeşte azi „Mineriada 13-15 iunie 1990”, care avea ca obiectiv lichidarea lui Marian Munteanu. Să nu fi văzut oare Andreea Pora această filă din „Jurnalul Garnizioanei Bucureşti” din 13 iunie? Să i-o arătăm noi:

Sau a crezut în ceea ce scrie acolo, adică faptul că „pe sediul Poliţiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci mişcarea este o rebeliune legionară”? De-asta spune acum Andreea Pora că Marian Munteanu este un „PERICOL”?

Mai degrabă, am crede că, între timp, jurnalista din acea vreme de la revista „22”, devenită între timp chiar redactorul şef al publicaţiei, s-a spurcat iremediabil de cînd a fost invitata de onoare la mesele lui Traian Băsescu şi Monica Macovei, acolo unde şi un banal cîrnat poate crea mari probleme:

Dar, cînd Traian Băsescu şi Monica Macovei s-au certat, Andreea Pora a fost obligată să suporte din partea fostului preşedinte băşcălii pe care Andreea Pora a trebuit să le înghită mai abitir ca cîrnatul (sic!) de mai sus! Scena este binecunoscută, adunînd sute de mii de like-uri pe Internet:

Şi atunci, ce rost are să ne mai mirăm că aceeaşi oameni care-l ridicau în slăvi pe Marian Munteanu în 1990, după ce s-au înfruptat din bucatele oferite de Putere, au ajuns acum să-l considere un „pericol”, un „legionar” sau un „vînzător de arme”?

Mai bine le-am pune în faţă cuvintele scrise chiar de Andreea Pora lîngă interviul cu mama lui Marian Munteanu, sub titlul „RUŞINEA DE A FI”: „Ruşinea umilitului şi ruşinea învingătorului. Care ar trebui să ne împingă spre oglindă. Faţă în faţă. Teama de noi şi roşeaţa obrazului. Frica de a ne descoperi şi ruşinea de a ne accepta”! Ce zici, Andreea? Rezistă oglinda?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.