Din culisele lumii cărţilor

„Micul Prinţ”, pentru 385.000 de euro

Un prim manuscris inedit al cărţii lui Antoine de Saint-Exupéry a fost găsit din întâmplare într-un lot de Corespondenţă, expus spre vânzare. Casa de licitaţii Artcurial a propus acest inedit volum, evaluat între 40.000 şi 50.000 de euro. A fost adjudecat pentru 385.600 de euro. Prima ediţie a „Micului Prinţ” a fost publicată la New York, în 1943, şi în acelaşi an autorul a încredinţat manuscrisul integral unor prieteni. Sylvia Hamilton îl dăruia, câţiva ani mai târziu, Bibliotecii „Pierpont Morgan”. E uimitor să regăseşti aceste pagini inedite în Franţa, într-o colecţie a unui amator care ignora existenţa lor. Ele au fost dificil de descifrat. Datate 1941, au o valoare istorică şi aduc noi elemente faţă de textul cunoscut. În cel de al doilea fascicol dezvăluit apare un nou personaj, un amator de cuvinte încrucişate care caută un cuvânt format din şase litere ce începe cu litera G. Manuscrisul se întrerupe înainte de a afla ce cuvânt căuta, iar în textul definitiv nu se mai regăseşte această figură stranie. Manuscrisul este mult mai precis decât cartea definitivă, în care autorul a aspirat către universalitate.

Un alt manuscris rar de Saint-Exupéry, cel al „Pilotului de război”, a fost cumpărat pentru 311.200 de euro, în timp ce manuscrisul despre „Patagonia”, în care scriitorul îşi explică cariera de aviator, apoi cea de etnolog, a fost adjudecat pentru 162.500 de euro de către un colecţionar sud-american.

Un frumos rezultat pentru această vânzare de manuscrise ale lui Saint-Exupéry, care a totalizat 1,4 milioane de euro.

Arsène Lupin revine

Ultima dragoste a lui Arsene Lupin

De la moartea autorului, Maurice Leblanc, în 1941, nicio altă operă inedită a pionierului literaturii poliţiste franceze despre faimosul gentleman-tâlhar nu a mai fost publicată. Dar lovitura de teatru vine la Editura „Balland”, unde nepotul creatorului a lansat astăzi „Ultima dragoste a lui Arsène Lupin”, scrisă între 1936-1937.

Existenţa faimosului manuscris era cunoscută de un număr destul de restrâns de persoane încă de la sfârşitul anilor ’80. „Citisem că va fi publicat alături de alte piese de teatru, de poezii şi de un roman istoric, intitulat «Războiul de 1000 de ani»”, povestea un istoric literar.

Cartea nu este cu adevărat terminată, Maurice fiind atunci victima unui mic atac cerebral şi nereuşind s-o mai corecteze. Este, totuşi, după părerea cronicarilor, o lectură agreabilă, interesul ei stând în faptul că celebrul erou apare într-o postură cu totul nouă. Dacă onoarea, curajul, dezinteresarea sau chiar eleganţa şi umorul personajului sunt prezente, cel mai distins dintre escroci se deghizează de această dată în pielea unui educator pentru copii sărmani, pentru a intra în posesia unei cărţi preţioase a bunicului său, generalul Lupin…

Alte patru volume inedite de Maurice Leblanc vor fi publicate poate cândva dând naştere unui volum de peste 1.200 de pagini.

Şi dacă Lupin a fost de nenumărate ori îndrăgostit de-a lungul aventurilor sale, de data aceasta el pare să fi căzut pradă unei pasiuni pentru o fermecătoare tânără. Este prima eroină care reuşeşte să se căsătorească, în sfârşit, cu seducătorul gentleman hoţ.

Arta devine globală

Biblioteca Fundaţiei Zeri

În 1998, faimosul istoric de artă Federico Zeri (1921-1998) oferea Universităţii Bologna din Villa Mentana din Roma o mare bibliotecă cu o preţioasă fototecă. Mii şi mii de imagini şi cataloage de artă consultabile online. În anul următor se constituia Fundaţia Zeri, cu sediul la Bologna, în mânăstirea Santa Cristina. Din 2001, Fundaţia este condusă de Anna Ottani Cavina, care a realizat importante proiecte pentru fototeca bibliotecii. Profesoară de istoria artei moderne la Facultatea de Artă Modernă a Universităţii Bologna, ea a publicat importante monografii pe tema picturii caravageşti din secolul al XVII-lea italian, despre perioada neoclasică şi romantică. A lucrat la „National Gallery” din Wasghington, la „Getty Center” din Los Angeles şi la „Metropolitan Museum” din New York. „Fundaţia, încă de la început, a avut ca obiectiv de a oferi studioşilor accesibilitatea la fototecă. Catalogarea a început în 2003 şi astăzi secţia de pictură şi sculptură prezentată pe web e compusă din peste 120.000 de imagini şi e consultată gratuit atât de studenţi, cât şi de colecţionari şi anticari”. Despre această bibliotecă de artă se mai poate afirma că e constituită din peste 46.000 de volume, 37.000 de cataloage de licitaţii de artă şi 60 de reviste de specialitate. Paralel, a luat naştere şi o fototecă. Printre cataloage se remarcă cele italiene, care pleacă de la 1800, apoi cele englezeşti, franţuzeşti şi germane, începând cu anul 1879. Biblioteca de artă „Federico Zeri” este în contact cu importante instituţii străine, precum „Institutul Naţional de Istoria Artei” din Paris, „Frick Art Reference Library” din New York. Printre principalii vizitatori ai catalogului online sunt Casele de licitaţie. De curând a început digitalizarea cataloagelor Fundaţiei, care va dura până la sfârşitul lui 2013.

Cărţi vechi la Târgul de anticariat din Londra

Pieter Neeffs cel Tânăr, Interior de biserică

Între 24 şi 26 mai, la Londra se desfăşoară cea de a 55-a ediţie a „Târgului Internaţional al Anticarilor de Cărţi Vechi”. Târgul are un nou preşedinte în persoana lui Brain Lake, de la „Antiquarian Booksellers”, fondat în 1906, şi prezintă o mare varietate de cărţi, manuscrise, posteruri şi cărţi de colecţie. Se remarcă o colecţie de „Cărţi de Crăciun” de Charles Dickens, datată 1843, ca fiind prima sa ediţie, propusă pentru 24.000 de euro. Interesant şi un poster pentru Căile Ferate Franceze, desenat de Salvator Dali, în 1970, pus în vânzare pentru 150 de euro, şi o hartă rară a Londrei, din 1676, care poate fi achiziţionată pentru 14.000 de euro. O curiozitate, un set din volumele din „Corriere delle Dame” din 1844. De asemenea, se remarcă o pereche de ilustraţii ale pictorului flamand baroc Pieter Neeffs, specializat în interioare de biserici.

Poezii complete de Tristan Tzara

Tristan Tzara, în viziunea lui Delaunay

Nu mai pot fi găsite în librării cele şase volume de „Opere Complete” ale lui Tzara, dar un nou volum de 1.740 de pagini, publicat de „Flammarion”, cuprinde integralitatea poemelor.

Istoria literară a reţinut de la Tzara numai opera dadaistă, deşi poetul a scris şi poeme suprarealiste. Poate fi descoperit un Tzara diferit de manualele de literatură, din volumele „Le Signe de vie” (1946), „De mémoire d’homme” (1950), poeme de un lirism aprins şi de o profundă fraternitate umană. „La Face intérieure” (1953) şi „À haute flamme” (1955) sunt lungi poeme în care tensiunea nu scade nicio clipă şi în care se poate auzi vocea inimitabilă a unui poet pe nedrept puţin cunoscut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.