Din spatele gratiilor, Dan Adamescu a dat România în judecată

Compania The Nova Grup Investmnents BV, din Olanda, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat în prezent în spatele gratiilor după ce a fost condamnat 4 ani și 4 luni la închisoare cu executare într-un dosar de corupție, a dat România în judecată la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanță judecatorească pentru litigiile economice, în chestiunea falimentului Astra Asigurări (https://icsid.worldbank.org/apps/ICSIDWEB/cases/Pages/casedetail.aspx?caseno=ARB/16/19&tab=PRO).

Firma olandeză invocă un acord încheiat în 1994 între România și Olanda care prevede obligativitatea statului român să protejeze investițiile societăților olandeze pe teritoriul țării noastre. Acest apel la instanța de pe lângă Banca Mondială vine după ce Curtea de Apel București a admis definitiv cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii de faliment în cazul societății Astra Asigurări. Judecătorii au respins mai multe apeluri declarate în acest dosar și a menținut decizia din decembrie 2015 luată de Tribunalul București prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de faliment în cazul Asigurare — Reasigurare Astra SA. Compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile. The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. O estimare făcută la finele anului trecut de către Remi Vrignaud, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, arăta că mai multe firme de asigurare au acumulat creanțe de circa 37 de milioane de euro împotriva unei companii din domeniu. Estimarea indică o firmă aflată în procedură de faliment, iar Astra Asigurări era singura societate aflată la acea vreme în această postură, conform Profit.ro. Declararea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a falimentului Astrei Asigurări reprezintă cea mai mare cădere a unei companii de asigurări din istoria post decembristă. Solicitarea falimentului a scos la iveală un mod păgubos de a face afaceri în acest domeniu iar toate privirile se îndreaptă către Dan Adamescu. Din 2002 şi până la începutul anului 2014, omul de afaceri a construit un colos cu picioare de lut, care a ocupat la un moment dat prima poziţie în topul celor mai mari asiguratori.

Când a cumpărat Astra, Adamescu a moştenit o socitate înfiinţată în 1991 dar care îşi trăgea seva din fostul ADAS, creat în 1952. Această firmă vindea o serie de asigurări, de la cele obligatorii, precum asigurarea de răspundere civilă obligatorie, până la cele facultative, cum ar fi asigurarea destinată navelor maritime şi fluvial. În 2010, Astra Asigurări a ajuns lider de piaţă însă vom vedea mai jos manevrele pe care le făcea acţionarul majoritar cu această companie. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv în luna mai pe Dan Adamescu la 4 ani și 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupție privind soluții favorabile în dosare de insolvență. Instanța supremă a respins apelul declarat de către acesta și a menținut sentința dată de Curtea de Apel București în februarie 2015. În același dosar, omul de afaceri Iosif Armaș, fost deputat PSD, a fost condamnat la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare. Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiți de omul de afaceri Dan Adamescu, a primit pedeapsa cea mai grea din dosar, respectiv 12 ani și 2 luni închisoare, cu mult mai puțin decât cei 22 de ani închisoare dați de Curtea de Apel București. Condamnați au fost și alți trei foști judecători de la Tribunalul București: Ion Stanciu — 3 ani și 4 luni închisoare cu executare; Elena Rovența — 4 ani și 6 luni închisoare cu executare; Ciprian Sorin Viziru — 4 ani și 6 luni închisoare cu executare.

În iunie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii de afaceri Dan Adamescu și Iosif Armaș, aceștia fiind acuzați că au dat mită unor judecători de la Tribunalul București pentru a obține soluții favorabile în instanță pentru firme ale lor aflate în insolvență. Potrivit DNA, cei patru judecători au pretins și primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, desemnării preferențiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferențiale a unor dosare de insolvență, pentru a-și exercita influența pe lângă alți magistrați de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.