Din vânzarea Transgaz, Romgaz, Plafar, Romaero, Sanevit s-ar încasa 400 milioane de euro

Ministerul Economiei estimează că în acest an va câştiga peste 400 milioane de euro din privatizări. Mai mult de jumătate din sumă ar urma să fie obţinută din vânzarea pachetelor minoritare deţinute la societăţi din sectorul energetic, precum Transgaz şi Romgaz. Pe lista cu privatizări sunt şi alte companii, precum Romaero, Plafar şi Sanevit 2003.

Procedurile legate de vânzarea acţiunilor vor fi derulate prin intermediul Oficiul care se ocupă de privatizările în industrie (OPSPI), trecut recent în subordinea directă a ministrului delegat pentru Energie. Toate sumele obţinute din privatizări se fac venit la bugetul OPSPI, de unde sunt transferate la bugetul de stat şi Trezorerie.

Pentru anul 2013, OPSPI estimează că va avea venituri din privatizare în sumă de 1,86 miliarde de lei, după cum reiese din proiectul de buget afişat pe site-ul ministerului. În document se explică faptul că „la preliminarea acestor sume s-au avut în vedere încasarea a 1,125 milioane de lei (250.000.00 euro la un curs de 4,5 lei/euro) rezultată din vânzarea pachetelor minoritare prin mecanisme ale pieţei de capital”. Tot în acest an vor fi vândute pachetele de acţiuni deţinute la Romaero, S.N. Plafar, Sanevit 2003 S.A., Foradex, C.N. CIR. S.A. şi SC Rompetrol Rafinare. Ministerul Economiei ar vrea să obţină pentru aceste pachete de acţiuni suma de 736 milioane de lei (163,56 milioane euro la un curs de 4,5 lei/euro).

Pregătirea privatizărilor va costa 18,6 milioane de euro

În bugetul OPSPI sunt trecute şi cheltuielile necesare în vederea privatizărilor. În total, 83,82 milioane de lei, reprezentând 4,5% din veniturile obţinute din vânzarea acţiunilor amintite mai sus. De exemplu, pentru plata onorariilor către consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale sunt estimate cheltuieli de 59, 17 milioane de lei.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat miercuri că procesul de privatizare convenit cu FMI „este în grafic”. Miercuri a fost lansată oferta de vânzare a pachetului de 15% deţinut de stat la Transgaz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.