Diplomat NATO: Sistem antiaerian rus detectat în Ucraina

Un sistem de rachete antiaerian rus de tip Panţir S1, numit şi SA-22, a fost detectat în regiunea de est a Ucrainei, aflată sub controlul separatiştilor proruşi, a afirmat miercuri un diplomat al NATO sub protecţia anonimatului, citat de AFP.

Sistemul „SA-22 este în prezent în zonă”, a afirmat diplomatul, reamintind că un alt tip de rachete, SA-11 sau Buk, este suspectat că ar fi la originea tirului care a cauzat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines pe 17 iulie, soldată cu 298 de morţi.

Sistemele de rachete Panţir S1 (sau SA-22 în clasificarea NATO) sunt capabile să atingă orice ţinte aeriene pe o rază de 20 de kilometri şi la o altitudine de 15 kilometri. Ele pot viza patru ţinte simultan, iar rachetele lor pot atinge o viteză de 1.300 de metri pe secundă.

Diplomatul a invocat, de asemenea, „informaţii ucrainene credibile”, afirmând că „în Ucraina au loc incursiuni ale trupelor ruse”.

Moscova a „pus capăt ambiguităţilor, devenind mai deschisă” în ce priveşte susţinerea sa acordată rebelilor, „doar că, oficial, ruşii nu revendică” aceste acţiuni, a adăugat diplomatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.