Directorul general al TAROM și-a dat demisia

Directorul general al companiei aeriene de stat Tarom, Eugen Davidoiu, şi-a dat demisia, luni dimineaţă.

Decizia sa a fost luată după ce la ultima şedinţă de guvern premierul Mihai Tudose a criticat managementul acestuia, în ultimul an fiind înregistrate pierderi de peste 104 milionane lei.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni dimineaţa, referitor la demisia directorului general Tarom, că nu l-a convins el, nu a vorbit cu acesta, precizând că nu e cazul ca ministrul Transporturilor să-şi dea demisia.

Update: Sindicatul Tehnic Tarom nu este de acord cu demisia directorului

„Nu suntem de acord cu această demisie, pentru că Tarom a avut de-a lungul timpului foarte multe schimbări de personal de conducere, iar domnul Davidoiu chiar a încercat să facă ceva, iar pierderile acestea nu i se datorează lui, se datorează tuturor celorlalţi care au venit la conducere din 2012-2013 încoace”, a spus luni Aurel Curdov, preşedintele Sindicatului Naţional Tehnic Tarom.

Directorul Tarom a demisionat luni dimineaţă, după ce duminică a declarat că nu va pleca din funcţie. Întrebat despre schimbarea deciziei lui Davidoiu, liderul sindical consideră că este vorba de o serie de presiuni la adresa directorului. „Probabil că o presiune psihică foarte mare pe dumnealui. Sunt presiuni din toate părţile şi interesele sunt foarte mari”, a precizat Curdov.

Soluţiile pentru redresarea companiei sunt reprezentate de introducerea de noi avioane în flotă şi o reclamă mai bună pe piaţă, consideră liderul sindical.

„Managementul actual este ok. Ceilalţi care au fost au arătat dimensiunea valorilor şi vedeţi pierderile pe care le avem. Chiar spuneam în 2013, când a fost introdusă ordonanţa conducerii corporative la noi, că se vrea a se lua compania Tarom de pe butuci şi a se aşeza pe scobitori şi după ce pleacă ei se va prăbuşi. Exact asta s-a întâmplat. Cum a venit la butoane o conducere care ar vrea să facă ceva, se văd rezultatele celor de dinainte care au săpat la bunul mers al companiei”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, liderul sindical Aurel Curdov.

Întrebat despre demisia directorului general Tarom, care ar fi spus că este „curat ca lacrima”, premierul Mihai Tudose a precizat: ‘Despre lacrimi o să mai vorbim noi. Ce spune domnia sa e problema domniei sale. Nu l-am convins eu, nu am vorbit cu el”.

Totodată, Mihai Tudose a precizat că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, nu ar trebui să-şi dea demisia ca gest de onoare.

Tăriceanu: În ultimii ani companiile aeriene prosperă, numai Taromul nostru intră în picaj

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la rândul său, luni, că la Tarom trebuie pus un management profesionist, cu experienţă în domeniul aviaţiei, pentru că în ultimii ani se remarcă o explozie a transporturilor aeriene, cu companii care prosperă, ”numai Tarom-ul nostru intră în picaj”.

”(Trebuie – n.r.) pus un management profesionist care să fi lucrat, să aibă exterienţă în domeniul aviaţiei, un consiliu de supravegehere cu oameni cu experienţă, pentru că în această perioadă de timp şi nu mă refer la ultimele luni, ci la ultimii ani, când este după cum vedeţi o adevărată explozie a transporturilor aeriene, apar companii noi, companiilor existente prosperă şi dezvoltă, numai Taromul nostru merge în picaj”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a afirmat că situaţia Tarom este în subordonarea Ministerului Transporturilor şi a prim-ministrului.

”Cred că Parlamentul nu vă aşteptaţi să aibă aici un rol principal. Sigur că dacă vor exista necesităţi de schimbare a legislaţiei în cea ce priveşte funcţionarea companiei, sigur că Parlamentul se poate implica”, a adăugat preşedintele Senatului.

Decizia vine după ce premierul Mihai Tudose a decis efectuarea unui control de către Corpul de Control al primului-ministru la Tarom şi la Compania Naţională de Investiţii, începând de luni.

Premierul Mihai Tudose, care luni dimineaţă a mers la Ambasada Spaniei pentru a semna în Cartea de condoleanţe deschisă pentru victimele atentatelor, a fost întrebat dacă se mai impun verificările Corpului de Control la Tarom, în condiţiile în care şeful companiei a demisionat, el răspunzând: „Da”. Premierul a refuzat să facă alte comentarii despre situaţia de la Tarom.

Mihai Tudose a mers, duminică, la Palatul Victoria, pentru a dispune efectuarea controlului începând chiar de luni. Sursele au precizat, pentru News.ro, că premierul i-ar fi cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să aleagă între propria demisie şi renunţarea la directorul Tarom.

Răzvan Cuc ar fi căutat susţinere la partid, însă în urma discuţiilor de duminică a decis să renunţe la directorul Tarom, care a ales să demisioneze.

Premierul Mihai Tudose i-a reproşat, vineri, la începutul şedinţei Executivului, ministrului Transporturilor, lipsa de perfomanţă a companiei aeriene Tarom, care a încheiat primele şase luni ale acestui an cu pierderi de peste 100 de milioane de lei, şi, de aseamenea, că reprezentanţii ministerului nu merg să monitorizeze şantierele unde sunt în desfăşurare lucrări de infrastructură.

„Avem şi cifre proaste. Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-aţi prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom (Eugen Davidoiu – n.r.) şi mi-aţi spus că vă asumaţi, că aveţi încredere în el şi că ştie ce are de făcut. Aşa este?”, l-a întrebat premierul pe ministrul Transporturilor.

„Da domnule prim-ministru, aşa este”, i-a răspuns Cuc.

„Păi, eu să înţeleg că aveţi încredere în el şi împreună formaţi o echipă cu care vă asumaţi ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni! CFR Marfă – pierdere, CFR Călători – pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie”, i-a reporoşat Tudose.

Duminică, directorul general al companiei aeriene de stat Tarom, Eugen Davidoiu, a declarat, după anunţul privind verificările dispuse de premier, că nu consideră că trebuie să îşi dea demisia, în condiţiile în care, potrivit lui, a fost eficient şi a adus două avioane noi în cadrul flotei companiei.

”Nu are cum să scoată în evidenţă deficienţe în perioada mea. Am fost foarte eficient. Am luat avioane care funcţionează şi aduc profit companiei, am reorganizat compania, despre ce deficienţe vorbim? Deficienţele sunt în spate, nu sunt la mine”, a declarat Eugen Davidoiu, la Digi 24, întrebat despre decizia premierului Mihai Tudose de a trimite Corpul de Control la Tarom.

El spunea că nu are motive de a-şi da demisia pentru că a fost eficient în activitatea sa.

”Eu nu voi demisiona pentru că nu am de ce. Voi pleca când voi dori eu pentru că am muncit acolo şi nu mi-am bătut joc. Am adus două avioane, le-am pus la muncă şi pentru asta trebuie să plec? Mi se pare o nebunie. De ce să-mi ceară cineva demisia? Că am demarat reorganizarea companiei? Poate pentru că am deranjat nişte grupuri de interese”, a afirmat Davidoiu.

Directorul general al Tarom a susţinut că există servicii de informaţii care ar trebui să ştie ce companii externe doresc ca Tarom să dispară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.