Directorul Operei Naţionale a încercat să influenţeze martori şi să distrugă probe din dosar

Directorul suspendat al Operei Naţionale, Răzvan Dincă, a încercat să influenţeze inculpaţi şi martori din dosar şi a vrut să distrugă probe ale anchetei, arată Judecătoria Sectorului 1, în motivarea deciziei de cercetare a sa sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit motivării instanţei, anchetatorii au strâns suficiente probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că Ioan Răzvan Dincă a săvârşit şase infracţiuni de abuz în serviciu şi cinci infracţiuni de fals în declaraţii.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că în cauză există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpatul Dincă Ioan Răzvan a încercat să influenţeze ceilalţi participanţi la savârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi, a martorilor din cauză şi totodată să să sustragă sau să altereze mijloace materiale de probă”, se menţionează în motivarea instanţei, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, din conţinutul convorbirilor telefonice, purtate în perioada 6 – 27 februarie, reiese că inculpaţii din dosar s-au întâlnit de mai multe ori pentru a discuta ce declaraţii urmau să dea în faţa organelor de urmărire penală.

„Mădălina: (…) nu pot să-ţi spun cum e cu Parchetul General şi ce declaraţii o să dăm şi facem terapie de grup. Bine, nu este nici o problemă. Păi o să ne cheme să dăm declaraţii toţi, îţi dai seama.
Roxana: Da.
Mădălina: Să zică Răzvan, doamna Petrescu. Nu ştiu dacă o să ajungă şi la mine, posibil (cu referire la inculpaţii Dincă Ioan Răzvan şi P.G.”, se arată în motivarea deciziei.
Aceasta nu este unica discuţie purtată referitor la declaraţiile ce urmau să fie date în faţa organelor de anchetă.
„I. M. G: Facem şedinţă de grup…(cu referire la întâlnirile dintre inculpaţi)
Roxy: Nasol de voi!
I. M. G: Ce vom face şi cum vom da declaraţii după data de 27.(cu referire la data de 27 februarie 2015 indicată ca termen de predare a documentelor, în ordonanţa nr. 12613/P/2013 din data de 04 februarie 2015)”, este o altă conversaţie redată de procurori şi de care judecătorii au ţinut cont.

Referitor la aceste discuţii, Dincă a recunoscut doar faptul că aceste întâniri au fost organizate, dar nu şi scopul acestora.

„Cu toate acestea, judecătorul consideră că declaraţia inculpatului Dincă Ioan Răzvan, potrivit căreia întalnirile au avut ca unic scop discuţiile cu privire la existenţa şi locul unde se află înscrisurile solicitate de organele de urmărire penală este contrazisă de conţinutul proceselor-verbale de redare a convorbirilor purtate de inculpaţii şi martorii din cauză, din care rezultă în esenţă că inculpatul a fost cel care a coordonat atât conţinutul declaraţiilor ce urmau să se dea, cât şi întreaga abordare în faţa organelor judiciare”, se mai arată în motivarea instanţei.

În cadrul documentului citat, este redată şi o discuţie din care reiese că directorul suspendat al Operei a încercat să distrugă şi eventual să sustragă numite mijloace de probă.

„Răzvan: Bună ziua, domnu’ director. Ce faceţi domnu’ director ?
Domn: Ce să fac, uite ieşisem în curte, în curtea curţii (cu referire la Curtea de Conturi a României).(…) Şi v-am mai căutat. Rămăsese că ne vedem. Vreau neapărat să ne vedem, că v-am spus că am hârtia aia la mine.
Răzvan: Da
Domn: Să vedeţi ce scrie nebunul ăla şi poate o fi şi adevărat câte ceva din ce spune ăla şi până în toamnă când venim mai aveţi timp să faceţi ceva, să remediaţi, să… mă înţelegeţi?
Răzvan: Am înţeles.
Domn: Că nu ştiu ce spune el cu vinciuri, cu pa măsii, cu amortizoare, cu draci, cu laci, cu scena, cu mă-sa-n-c* r ce spune acolo şi…
Răzvan: Da. Ăăă, eu am de depus ceva până mâine puternic şi mare şi lung. Hai să ne întâlnim, ne întâlnim poimâine. Puteţi?
Domn: Poimâine fiind joi. (…) Da, în principiu pot. Da. Cred că da.
Răzvan: Bine domnule director. Hai să ne auzim atunci joi şi vă sun eu”, este o convorbirea telefonică purtată în 10 martie de către Răzvan Dincă cu o persoană cu atribuţii de control în cadrul Curţii de Conturi, din care reiese, susţin magistraţii, că cei doi urmau să altereze un înscris sau act.

În ciuda acestor probe, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Sectorului 1 a stabilit că nu sunt întrunite condiţiile ca directorul Operei să fie arestat preventiv.

„Raportat la gravitatea infracţiunilor de care este acuzat inculpatul (infracţiui săvârşite fără violenţă sau circumstanţe care să imprime un grad de pericol social generic ridicat), la persoana inculpatului (o persoană care se află la primul conflict cu legea penală, cu studii superioare, căsătorită, cu o carieră în materie artistică), dar şi la caracterul excepţional al măsurii arestării preventive, judecătorul de drepturi şi libertăţi consideră că măsura arestării preventive este excesivă, cerinţa de necesaritate prevăzută de art. 202 alin(1) C.proc.pen. putând fi realizată şi printr-o măsură mai uşoară”, conchide sursa citată.

Directorul Operei Naţionale, Răzvan Dincă, este cercetat în libertate, începând din 13 mai, după ce Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventivă, instanţa dispunând măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, timp în care acesta va fi suspendat din funcţie.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de Răzvan Dincă, pe o durată de 60 zile, din 13 mai până la 11 iulie.
În perioada controlului judiciar, directorul Operei Naţionale trebuie să meargă la secţia de poliţie în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul, în zilele stabilite prin programul de supraveghere, la Parchet sau la instanţă, ori de câte ori este chemat şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa. De asemenea, în perioada controlului judiciar, Răzvan Dincă nu poate să ocupe funcţia de director al Operei Naţionale şi are interdicţie să meargă la sediul Operei.

„În baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească raza teritorială a municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; b) să nu se apropie de niciun inculpat sau martor din cauză, cu excepţia numitei Dincă Violeta, în eventualitatea în care aceasta dobândeşte calitatea de martor, si să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. c) să nu se deplaseze la Opera Naţională Bucureşti; d) să nu exercite funcţia de Director general al Operei Naţionale Bucureşti”, arată instanţa, în decizia luată în 13 mai, care a fost contestată la Tribunalul Bucureşti, aceasta urmând să se judece în 25 mai.

Cinci persoane cu funcţii de conducere în cadrul Operei Naţionale sunt cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care păzea instituţia este anchetat pentru că presta servicii fără licenţă, potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

În acest dosar, Ioan Răzvan Dincă şi un alt angajat al instituţiei au fost reţinuţi, ulterior procurorii cerând emiterea unui mandat de arestare doar pentru directorului Operei, acuzat de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

„Cinci funcţionari din cadrul Operei Naţionale din Bucureşti, respectiv Dincă Ioan Răzvan – director general, Moldovan Alina Ofelia – director general adjunct, Petrescu Georgeta – director economic, Iacob Mădălina Gabriela – şef birou achiziţii publice, Grigore Sebastian-Eduard – coordonator echipă tehnică şi administrativă, sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni de abuz în serviciu”, a arătat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Procurorii au deschis un dosar şi pe numele administratorului firmei angajate să păzească Opera Naţională. Dan Mircea este acuzat că societatea pe care o adminstrează a păzit Opera Naţională fără să deţină atestat sau licenţă de funcţionare, aşa cum cere legea care reglementează paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Potrivit anchetatorilor, Răzvan Dincă ar fi comis primele infracţiuni încă din iarna anului 2008, perioadă în care conducea Teatrul Naţional de Operetă. Astfel, în perioada februarie 2008 – 3 februarie 2011, în calitate de director general al Teatrului Naţional de Operetă, nu a încasat mai multe datorii ale instituţiei de la o firmă care funcţiona în sediul instituţiei şi a produs un prejudiciu de peste 320.000 de lei.

Ulterior, în perioada 12 martie 2012 – 19 decembrie 2012, Dincă ar fi plătit ilegal şi nejustificat o firmă cu 130.000 lei, iar în 27 octombrie, el a plătit ilegal din bugetul Teatrului de Operetă, către o altă societate, 44.000 de lei. Tot în 2012, împreună cu doi subalterni, Dincă ar fi făcut alte plăţi ilegale, cauzând un prejudiciu de peste 5.800 lei.

Procurorii îl mai acuză pe Răzvan Dincă de faptul că, în perioada 18 martie 2013 – 31 decembrie 2014, în calitate de director general al Operei Naţionale Bucureşti, a încheiat mai multe convenţii civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 de lei.

De asemenea, în perioada 4 octombrie 2013 – 1 aprilie 2014, Dincă ar fi achitat, tot în mod ilegal, 150.000 de lei către o societate care a presat servicii pentru Opera Naţională, a mai arătat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Răzvan Dincă este acuzat şi de faptul că, din poziţia de director general al Teatrului Naţional de Operetă, iar ulterior al Operei Naţionale din Bucureşti, ar fi omis, cu intenţie, să înscrie în declaraţia de interese din anul 2013 calităţile de unic asociat şi administrator al unei societăţi comerciale. În plus, acesta nu a trecut în declaraţiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 şi 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar şi, totodată, ar fi trecut în mod fals valoarea unor credite bancare contractate.
Marţi, procurorii au făcut percheziţii la sediul Operei Naţionale din Bucureşti şi la domiciliile unor angajaţi ai instituţiei, iar directorul Operei, Răzvan Ioan Dincă, a fost dus pentru audieri la Poliţia Sector 1.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.