Directorul SRI: Se impune un efort sporit de descurajare a oricărei încercări de recurgere la forță în regiune

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a declarat, marți, că este îngrijorat de „dificultatea unora din vecinii de la Marea Neagră de a ieși din logica belicoasă a secolelor trecute”, precizând că este necesar „un efort sporit de descurajare a oricărei încercări de recurgere la forță în regiune”, transmite AGERPRES.

„Astăzi ne aflăm în situația de a constata că sfertul de secol de după căderea Cortinei de Fier nu a fost îndeajuns de înțelept folosit pentru ca un nou model de cooperare să ia locul vechilor rivalități istorice și al ambițiilor de mare putere. Ne surprinde și ne îngrijorează dificultatea unora din vecinii de la Marea Neagră de a ieși din logica belicoasă a secolelor trecute. De aceea, consider că se impune un efort sporit și imediat în sens preventiv, de descurajare a oricărei noi încercări de recurgere la forță în regiune. Avem așteptări ridicate în această privință legate de apropiatul Summit NATO de la Varșovia”, a afirmat Hellvig, potrivit SRI, într-un discurs susținut la Palatul Cotroceni, în deschiderea celei de-a treia ediții a programul internațional de formare „Securitate în Regiunea Mării Negre Provocări comune, viitor sustenabil”.

În opinia directorului SRI, este nevoie de un efort comun pentru a ieși din „logica periculoasă a confruntării” și pentru restabilirea unui cadru de dialog eficient care să contribuie la reducerea tensiunilor. În acest sens, Hellvig s-a pronunțat în favoarea revitalizării Organizației Cooperării Economice a Marii Negre, dar și Parteneriatul Estic, instrumente care, consideră el, ar putea apropia mai mult statele din regiune.

Eduard Hellvig a vorbit și despre rolul care revine Mării Negre în contextul noilor realități internaționale.

„În fața expansiunii haosului care privilegiază terorismul și fundamentalismul, Marea Neagră poate și trebuie să devină o platformă de stabilitate. Acest fapt stă în puterile noastre, cu o condiție: să admitem — mă refer acum la toți actorii implicați în regiune — că interesele comune în materie de securitate primează, în fapt, asupra oricărui motiv de dispută”, a susținut Hellvig.

El a enumerat o serie de amenințări la adresa vecinătății Mării Negre — terorism, criminalitate transfrontalieră, trafic de persoane, arme și droguri — pledând pentru o cooperare mai strânsă între serviciile de informatii din regiune și între structurile membre ale parteneriatului euro-atlantic.

„Cooperarea internațională este una din prioritățile mandatului meu de director al Serviciului Român de Informatii și, în aceasta direcție, am acordat o atenție deosebita discuțiilor directe cu partenerii noștri, cu accent pe dimensiunea regională a schimbului de date și expertiză”, a mai spus Hellvig.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul SRI, programul internațional de formare „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” este dezvoltat de Serviciul Român de Informații/ Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” în parteneriat cu Universitatea Harvard și cu participarea Universității Naționale de Informații din SUA.

Programul reunește aproximativ 80 de persoane, vorbitori și cursanți din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Moldova, România, Turcia și Ucraina, precum și oficiali de rang înalt din Uniunea Europeana și NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.