Discret, ruşii pun cizma în piaţa produselor petroliere

Ruşii se instalează pe piaţa românească a energiei. Gazprom a deschis vineri două benzinării pe autostrada Bucureşti – Piteşti şi ajung astfel în momentul de faţă la un total de zece benzinării în România. Compania rusească îşi propune să aibă în portofoliu 50 de benzinării în România până la finalul anului 2013 şi 120 până în 2015, cu o investiţie totală de peste 150 milioane de euro, a declarat Kirill Kravchenko, CEO Foreign Asset Management, Gazprom Neft, cu ocazia inaugurării celor două benzinării.

“Investiţiile noastre în economia românească sunt în creştere. Noi avem o activitate în expansiune, nu doar în exploatare şi producţie dar şi în marketing şi vânzare, domeniul geologic. Putem să investim mai multe sute de milioane de euro în exploatare şi producţie în economia românească. Vrem să construim o reţea de vânzare, avem deocamdată 10 benzinării, şi vrem ca până la sfârşitul anului să existe 50 benzinării şi până în 2015 reţeaua noastră va cuprinde 120 de benzinării cu o investiţie totală de mai mult de 150 milioane euro”, a spus Kravchenko.

La eveniment a participat şi Mihai Adrian Albulescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, care a arătat că intrarea Gazprom pe piaţă este binevenită pentru consumatorii din România pentru că această competiţie duce la scăderea preţurilor de vânzare ale carburanţilor. „România este a doua ţară europeană în care staţiile de distribuţie de carburanţi Gazprom au început să opereze. Pe 19 decembrie prima staţie Gazprom a fost deschisă în Serbia”, a mai spus oficialul Ministerului Economiei.

Benzina din staţiile Gazprom se vinde la următoarele preţuri:

Benzină 95 – 5.81lei/litru

Benzină 98 – 6.48 lei/litru

Motorină Standard – 5.95 lei/litru

Motorină Premium – 6.29 lei/litru

Ruşii au un cuvânt greu de spus pe piaţa românească a produselor petroliere şi a gazelor naturale. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. Este ştiut că compania-mamă este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia.

Pe de altă parte, 30% din consumul naţional de gaze naturale al României este importat prin diverşi intermediari de la ruşii de la Gazprom. Mai mult, unele voci susţin că preţul gazului în România va fi dictat, din 2014, în totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizării preţurilor la gaze. Ipoteza îi aparţine lui Ionel Borş – country manager al ArcelorMittal Galaţi. „Ordonanţa de liberalizare a preţului gazelor nu a ţinut cont de un lucru esenţial: România are două surse de interconectare a gazelor: 70% avem producţie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW importăm, din 104-105 consum total în România. Ce se întâmplă după 2014 cu gazul din România? Preţul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar România importă doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mică, şi devine neinteresant pentru Gazprom să dea vreo facilitate. La asta se adaugă situaţiile politice de la noi. După 2014 vom depinde totalmente de Gazprom”, a conchis Ionel Borş.

Iar în contextul în care Gazprom îşi va extinde reţeaua de benzinării în ritmul anunţat, este de aşteptat ca minimum 30% din piaţa produselor petroliere să fie controlată de ruşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.