Discursul nervos al lui Putin, la Minsk: „Subliniez că vom fi obligaţi să ripostăm”

Deşi în Ucraina se duceau lupte grele între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale la ora summit-ului Uniunea Vamală-Ucraina-UE, preşedintele Vladimir Putin nu a făcut nicio referire la criza din ţara vecină în timpul discursului său de la Minsk.

În schimb, vorbind în faţa şefei diplomaţiei UE şi a comisarilor europeni pentru Comerţ şi Energie, Putin a făcut referire exclusiv la Ucraina şi la recent semnatul acord de liber schimb dintre Kiev şi Bruxelles.

Putin a subliniat cât de adânc integrată este Ucraina în spaţiul CSI, că 30% din sistemul bancar al Ucrainei este dominat de capitalul rus, că 30% din exporturile ţării vecine merg anual către Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, că sunt în proiect acorduri privind infrastructura de transport a hidrocarburilor, în domeniul serviciilor şi al achiziţiilor publice.

“Însă ne întrebăm dacă acestea vor fi posibile dacă acordul de asociere al Ucrainei la UE va începe să fie aplicat”, a spus Putin.

“Rusia a enunţat în numeroase ocazii că acceptarea de către prietenii ucraineni a întregii liberalizări a tarifelor şi adoptarea normelor tehnice europene în domeniul sanitar şi veterinar vor avea un impact negativ asupra dinamicii şi extinderii comerţului şi investiţiilor în Eurasia”.

“Anularea normelor CSI şi adoptarea standardelor UE va costa Ucraina miliarde de euro. Va pierde parteneriatul cu Uniunea Vamală în industrie, finanţe, agricultură şi transport. Când Ucraina va elimina taxele vamale la importurile de produse din UE, un pas care se va face imediat dupa ratificarea acordului, aceasta se va aplica la 98% din produse şi se va produce o creştere rapidă a stocurilor de produse europene pe piaţa ucraineană. Îi înţelegem pe partenerii europeni: şi-au dezvoltat destul de bine piaţa ucraineană şi ar vrea să o păstreze şi să elimine din ea pe oricine altcineva. În plus, produsele ucrainene mai puţin competitive vor fi şi ele eliminate de propria piaţă. Unde se vor duce? În primul rând către Rusia şi alte state din Uniunea Vamală, dar în primul rând la noi.”

“Nu vreau să trecem cu vederea, de asemenea, riscul reexportării ilegale în Uniunea Vamala a bunurilor din UE sub masca unui produs ucrainean. Procedeele tehnice de stabilire a ţării de origine sunt importante aici. Nimeni nu a discutat asta cu noi. De fapt nimeni nu a discutat cu noi vreun subiect dintre cele menţionate. Cred că este cazul să discutăm asta mai târziu, dar nu în prezenţa presei. La un moment dat ni s-a spus că nu este treaba noastră, că ei nu discută despre relaţia noastră cu Canada sau cu China, spre exemplu. Oricum, să luăm aminte că China şi Canada sunt departe, în timp ce relaţiile economice dintre Rusia si Ucraina sunt o cu totul altă poveste. În plus, Rusia nu este cel mai lipsit de valoare partener. Cred ca ar trebui să avem o discuţie deschisă despre asta. Nu a existat vreuna, din păcate.”

“După o estimare foarte sumară, pierderile totale pentru economia rusa vor uirca la 3 miliarde de dolari. Aceasta va afecta intregi sectoare ale economiei si agriculturii, cu consecinte asupra cresterii economice si a ratei somajului. Belarus si Kazahstan vor suferi si ele pierderi, desigur. Rusia nu poate ramane pasiva in aceasta situatie. Vreau sa subliniez ca vom fi obligati sa ripostam, pentru a ne proteja piata. In perfect acord cu prevederile aciordului CSI asupra zonei de liber schimb si cu normele OMC, vreau sa subliniez ca vom fi nevoiti sa anulam taxele preferentiale pentru importurile din Ucraina.

Vreau sa amintesc aici ca nu intentionam sa discriminam pe cineva. Vom fi insa obligati sa introducem un regim vamal pentru Ucraina. Acelasi care se aplica si in relatia dintre Rusia si UE. Se numenste regimul natiunii celei mai favorizate. Suna bine. Oricum, nu vor fi taxele preferentiale din zona de liber schimb a CSI.

“Chiar si in Uniunea Vamala primim bunuri din UE care sunt interzise la import in Rusia. In acest caz, din pacate, ele vin din Belarus. Pe eticheta scrie tara de origine-Belarus. Dai jos eticheta: Polonia. Cu Ucraina aceasta se va amplifica de multe ori. Vom fi inundati, vedeti?”

“Sper sa avem discutii constructive azi, in cadrul carora partenerii nostri vor auzi pozitia noastra. Una peste alta, suntem in favoarea stabilirii unei cooperari mai apropiate intre UE si Uniunea Economica Eurasiatica, in favoarea cautarii unor modalitati de a combina cele doua procese de integrare. Sper ca toti participantii la intalnirea de azi vor sprijini obiectivul strategic de a crea o zona economica de la Lisabona pana la Vladivostok.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.