Dispută pe apelul la 112 în cazul Condrea

Gabriela Pelin, femeia care a ajuns prima la locul accidentului în care și-a pierdut viața Dan Condrea, a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că a primit de la STS doar un fragment din discuția cu 112, din totalul de 11 minute, aceasta fiind informată prin poștă că va primi în viitor și restul înregistrării.

De partea cealaltă, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a trimis un comunicat în care anunță că este falsă informația potrivit căreia ar fi furnizat martorului accidentului lui Dan Condrea înregistrarea parțială a discuției cu operatorii numărului de urgență 112.

”Sunt false afirmaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu ar fi furnizat apelantei înregistrările complete ale convorbirilor făcute prin 112. Pentru corecta şi completa informare a opiniei publice, alături de copia scrisorii oficiale ce a fost trimisă solicitantei, ataşăm cele patru fişiere audio (aceleaşi care au fost furnizate şi apelantei) reprezentând înregistrările conţinutului convorbirilor cu operatoarea 112 STS şi cu dispecerii celor trei agenţii de urgenţă puşi în conferinţă. Deşi durata cumulată a celor patru înregistrări este de 10 minute şi 58 de secunde, din cauza suprapunerii în conferinţă a convorbirii apelantei cu dispecerii, timpul real al întregului dialog este de doar 4 minute şi 31 de secunde. Aceste înregistrări cuprind, în parte, secvenţele de dialog, suprapuse sau distincte, avute de apelantă cu fiecare dintre autorităţile implicate în gestionarea situaţiei. Precizăm că numai primul operator 112 din convorbire este angajatul STS, ceilalţi dispeceri aparţinând agenţiilor de intervenţie şi nu instituţiei noastre. Modul în care aceştia au condus dialogul şi au gestionat cazul nu intră în responsabilitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Menţionăm că operatoarea STS a colectat toate informaţiile referitoare la urgenţă în 50 de secunde, iar cazul a fost transferat celor în drept care au purtat, în continuare, dialogul cu apelanta”, se arată în comunicatul STS.

Apelul la numărul de urgență 112 al Gabrielei Pelin a fost difuzat la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

Pe înregistrare se aude cum femeia anunță dispecerii 112 în legătură cu accidentul la care abia ajunsese și le dă primele informații.

”Accident la Corbeanca, spre Buftea. Nu mai mișcă. A intrat într-un copac cu mașina și s-a făcut praf. Nu mai mișcă (…) Nu poți să-l atingi (…) ”, spunea Gabriela Pelin la telefon, în timp ce dispecerii discută dacă locul accidentului ține sau nu de Sectorul 1 al Capitalei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.