Dispută prezidențială între Francois Hollande și fosta stea de la Rothschild&Cie

Dispută politică la vârf în cadrul Partidului Socialist din Franța. Președintele Francois Hollande îl atenționează în cursul intervenției sale de Ziua Națională pe ministrul Economiei, Emmanuel Macron, că nu trebuie să aibă ”demersuri personale, cu atât mai puțin prezidențiale”.

După ce a fost una dintre tinerele stele ale băncii Rothschild&Cie cu sediul la Paris, unde a intrat la 30 de ani, în 2008, Macron este acum una dintre stelele în ascensiune ale Partidului Socialist, într-un moment în care cota de încredere a președintelui Hollande se prabușește, iar prezidențialele din 2017 bat la ușă.

Macron a creat o mișcare în cadrul partidui (”En Marche!”) cu care vrea să obțină victoria la alegerile de anul viitor. Colegii săi socialiști au văzut în acest demers o dovadă de lipsă de loialitate față de președinte și față de premierul Manuel Valls, și el potențial prezidențiabil, însă cu state mult mai vechi în politică.

Pentru cine candidează Macron? Liberalii îl aplaudă pentru modul în care a criticat măsurile socialiste precum programul săptămânal de 35 de ore și pentru cum încearcă să promoveze o politică blândă cu marile corporații. Colegii mai radicali din partid îl critică pentru toate aceste masuri și îl consideră omul care îngroapă statul bunăstării în Franța, neuitând să amintească cum acesta a câștigat câte 1,1 milioane de euro anual ca bancher la Rothschild, pentru a intra în politică direct la vârf, în 2012, cand a intrat în echipa de consilieri a președintelui Hollande. Emmanuel ”Micron” a fost botezat ministrul in momentul în care a propus planul său de reforme.

Francois Hollande, crescut în taberele socialiste organizate pentru viitorii birocrați și în umbra marilor figuri ale Partidului Socialist, l-a atacat dur pe tânarul bancher Macron, pe 14 iulie.

I-a transmis că îl va demite din guvern dacă nu respectă două reguli: solidaritatea guvernamentală și renuntarea la ambiții personale, cu atât mai mult prezidențiale.

”Prima regulă este spiritul de echipă, de a te implica tot timpul în rezolvarea sarcinilor. O a doua regulă într-un guvern este că nu există demersuri personale, cu atât mai puțin prezidențiale, trebuie să-ți faci treaba până la capăt. Este o misiune frumoasă să fii în guvernul Franței. Este cea mai înaltă misiune pentru un oficial. Respectarea acestor reguli duce la rămânerea în guvern, nerespectarea înseamnă că nu vei rămâne”. ”Dacă regulile nu vor fi respectate vor urma consecințe pe care umează să le indic”, a spus Hollande.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.