Dispută Sanders-Clinton: ”Sunt mândru să spun că Kissinger nu este prietenul meu”

Se încinge lupta electorală și în tabăra democraților americani. Candidații republicani au fost cei care s-au remarcat până acum printr-o atitudine extrem de ostilă, un lucru considerat de analiști ca distructiv pentru șansele celui care va participa în noiembrie la runda finala a prezidențialelor.

Candidații democrați, Hilary Clinton și Bernie Sanders, au avut un clinci electoral puternic la prima dezbatere pentru alegerile primare din statul New Hampshire. Bernie Sanders a criticat relația apropiată dintre Clinton și fostul secretar de Stat Henry Kissinger, pe care l-a numit ”unul dintre cei mai distructivi secretari de Stat din istoria modernă a țării noastre”.

”În cartea ei și în ultima dezbatere, Clinton a vorbit despre cum a obținut aprobarea, sprijinul sau sfaturile lui Henry Kissinger. Sunt mândru să spun că Kissinger nu este prietenul meu. Nu voi primi sfaturi niciodată de la Henry Kissinger”, a spus Sanders.

El l-a acuzat pe Kissinger, secretar de Stat în timpul președinției lui Richard Nixon, că a destabilizat situația politică din țările Asiei de Saud-Est și că a deschis calea către genocidul comis de Kmerii Rosii în Cambodgia. ”A fost unul dintre cele mai grave genocide din istorie. Deci, puteți conta pe mine că nu-l voi asculta pe Henry Klissinger”.

Hillary Clinton a încercat să atingă punctul mai slab al lui Sanders – politica externă, mai puțin prezentă în programul său. ”Știu că jurnaliștii v-au intrebat cu cine vă veți sfătui pe politica externă și încă nu știm cine este persoana”. ”Ei bine, nu e Kissinger”, a replicat Sanders. ”Foarte bine. Ascult o grămadă de voci care au expertiză pe diverse domenii. Cred că e corect să spunem că, indiferent de nemulțumirile pe care le aveti, în ce privește China – una dintre cele mai grele relații pe care le avem – Kissinger a deschis relatia cu China și relația sa actuală cu liderii chinezi este extrem de utilă”.

Răspunsul lui Sanders a fost unul scurt. Politica față de China promovată de Kissinger ar fi dus la mutarea slujbelor americanilor în Asia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.