Disputa SUA-Ungaria ia proporții: se cere ridicarea imunității însărcinatului cu afaceri la Budapesta

Procurorii ungari au cerut Ministerului de Externe să inițieze suspendarea imunității diplomatice a însărcinatului cu afaceri al SUA la Budapesta, Andre Goodfriend, măsura fiind dispusă în urma unei plângeri depuse de șefa fiscului ungar, Ildiko Vida, relatează agenția MTI.

Diplomația ungară poate cere Departamentului de Stat al SUA ridicarea imunității lui Goodfriend pe durata desfășurării investigațiilor. Vida l-a dat în judecată pe diplomatul american pentru ”defăimarea și aducerea unor prejudicii grave”.

Victoria Nuland, asistentul secretarului american de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, a discutat telefonic cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, despre procesul de defăimare intentat diplomatului american. Potrivit presei de la Budapesta, Nuland a aflat că însuși premierul Viktor Orban a fost cel carea determinat-o pe Vida să recurgă la acest gest. Ministerul ungar de Externe a precizat doar că ”vom continua să credem că este important ca SUA să sprijine cu probe acuzațiile la adresa oficialilor ungari”.

Potrivit legislației ungare, investigația va fi întreruptă până în momentul în care cererea privind imunitatea diplomatică primeste un răspuns din partea autorităților americane. În cazul în care acestea refuză să dea curs cererii, investigația este închisă, se arata într-un comunicat al Parchetului.

Pe 4 decembrie, Goodfriend a declarat că SUA dețin informații despre activitățile frauduloase ale fiscului ungar. El a declarat că aceste informatii au fost prezentate și discutate cu guvernul de la Budapesta. Ildiko Vida face se numără printre oficialii ungari cărora li s-a interzis intrarea pe teritoriul SUA printr-un decret semnat de președintele Obama. Actul a fost semnat în contextul tensionării relațiilor bilaterale și al încheierii unui acord energetic nuclear intre guvernul condus de Viktor Orban și Moscova.

Premierul Orban însuși a fost cel care a declarat că se așteaptă ca Ildiko Vida sa-l dea în judecată pe diplomatul american, atât timp cât acesta a sugerat ca ea ar putea fi implicata într-un caz de luare de mită.

Opoziția de centru-stânga de la Budapesta (Egyutt – Împreună) a catalogat drept ”revoltătoare” cererea trimisă de procurori guvernului american. ”Procuratura nu trebuie să fie complicele guvernului în ascunderea celor vinovați în scandalul vizelor SUA”, arată opoziția, care sugerează că procuroreii ar afla mai bine cine sunt ceilalți cinci oficiali cărora li se interzice intrarea în SUA decât să lanseze asemenea investigații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.