Distinsul profesor Vlad Nistor a devenit penibilul deputat liberal Vlad Nistor

Înainte de alegerile din 2012, Vlad Nistor era un simplu profesor. Notorietatea şi-a dobîndit-o cînd a devenit invitat permanent al televiziunilor care susţineau USL şi Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Ţinta atacurilor sale: PDL, motiv pentru care i s-a făcut propunerea de a deveni deputat din partea USL!

Însă, de o bună bucată de vreme, Vlad Nistor pare la televizor mai pedelist decît cei mai vechi PDL-işti, ca şi cum toată viaţa ar fi fost sub comanda lui Traian Băsescu. În faţa acestei metamorfoze ciudate a lui Vlad Nistor, mai ales că şi la alţi colegi ai săi din fostul PNL se manifestă acelaşi sindrom, am încercat să găsim o explicaţie.

Înainte de toate, să constatăm că, în mod oarecum surprinzător, îl găsim pe acelaşi Vlad Nistor ca vicepreşedinte al ONG-ului „Asociaţia Secular-Umanistă din România” (ASUR), care este condusă de Alexandru Toma Pătraşcu, unul dintre ultimii băsişti veritabili, cel care susţine şi azi că în 2012 în România a avut loc o LOVITURĂ DE STAT!

Dovadă stă ultimul articol semnat de Alexandru Toma Pătraşcu pe site-ul băsiştilor, contributors.ro, pe 2 august 2016, sub titlul arogant „Da, sîntem puţini. Şi ce dacă?”, în care se autoplasează între cei cîţiva „elitişti” care ar fi gînditorii neamului. Dar nu păsărelele care-i ciripesc lui Pătraşcu prin cap ne interesează aici, ci următorul pasaj:

„Un mic exemplu. În vara lui 2012, PSD-ul, aliat pe atunci cu PNL-ul, a încercat acel autogolpe, acea lovitură de stat parlamentară. Cîţi crezi că au fost cei care au decis-o? Probabil că nu mai mult de zece – îi cam ştim pe toţi; ceilalţi s-au raliat rapid. (“Credeţi că pe noi ne-a întrebat cineva?” îmi spunea, plin de amărăciune, un parlamentar PSD, aflat, de altfel, destul de sus în ierarhie, în timp ce aşteptam să se termine pauza de publicitate şi să reintrăm în direct la un post de ştiri ca să comentăm referendumul de demitere a preşedintelui.) Pînă la urmă, tentativa de putsch a eşuat. Cîţi i s-au opus? Cîteva zeci de oameni din societatea civilă, cîţiva formatori de opinie care au reuşit să coaguleze o opoziţie; fără aceasta, presiunile din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ar fi fost inutile – vedem ce se întîmplă acum în Turcia”.

Repetăm: acest articol a apărut ieri (2 august 2016) şi ne întrebăm cu ce sentiment o fi citit „liberalul” Vlad Nistor aceste rînduri, ştiind că în 2012 făcea parte (cel puţin declarativ) din grupul „puciştilor”! Semnatarul textului este, aşadar, Alexandru Toma Pătraşcu, adică şeful lui Vlad Nistor în ONG-ul ASUR:

Vorba lui Versace: „Păi, ce facem, măi nene, mă?” Pe de o parte, sîntem PNL-iştii care au dat „lovitura de stat” în 2012 şi, pe de altă parte, sîntem subalternii ăluia care acuză PNL-ul de acest „putsch”, cum scrie germanizînd Toma Pătraşcu în articolul de pe contributors.ro?

Vlad Nistor a fost declarat incompatibil de către ANI

Căutînd în arhiva Cotidianul, cu ajutorul documentaristei noastre Roxana, am găsit uşor, şi explicaţia metamorfozei lui Vlad Nistor. La exact un an de la ruperea USL, mai exact în luna mai 2015, a explodat o informaţie-bombă: Vlad Nistor a fost declarat incompatibil de către ANI!

Cităm din ştirea difuzată de AGERPRES în mai 2015: „Potrivit unui comunicat al ANI remis miercuri AGERPRES, Vlad Nistor s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât, în perioada 29 aprilie 2010 – 1 octombrie 2012, a deținut simultan cu funcția de decan al Facultății de Istorie – Universitatea București și funcțiile de director al Institutului de Studii Diplomatice din cadrul Facultății de Istorie (perioada 29 aprilie 2010 – 9 februarie 2011) și director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie (intervalul 1 noiembrie 2011 – 1 octombrie 2012). În opinia ANI, Vlad Nistor a încălcat dispozițiile art. 72, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 128/ 1997, potrivit cărora „Funcțiile de conducere (…) de decan (…) director de departament (…) sau de unitate de cercetare (…) nu se cumulează”, și dispozițiile art. 214, alin. (1) din Legea nr. 1/ 2011, potrivit cărora „Funcțiile de conducere (…) de decan (…) de director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare (…) nu se cumulează.

Acest Comunicat ANI a fost preluat de toate publicaţiile: „Evenimentul zilei” „22”, „Hotnews”, „Adevărul”, „DC News”, Mediafax”, „România liberă”, „Cotidianul”, dar nu a avut nici un efect concret. Abia în 3 noiembrie 2015, deci după 6 luni, Vlad Nistor adresează o Scrisoare către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, solicitînd ca acesta să analizeze dacă există incompatibilitate între calitatea de deputat şi cea de rector al unei universităţi de stat:

Şi, cu asta basta! Acum mai sînt doar cîteva luni şi mandatul de deputat PNL al lui Vlad Nistor se încheie, putînd să beneficieze liniştit de pensia suplimentară rezultată din acesta.

Ne amintim însă cum a reacţionat ANI în cazul actorului Mircea Diaconu, cînd a făcut toate demersurile pentru a fi împiedicat să candideze la Europarlamentare! Sentinţe peste sentinţe, apel, recurs, campanie media, ce mai, tot tacîmul.

În cazul lui Vlad Nistor, după acel Comunicat în care ANI l-a declarat incompatibil, linişte şi pace. Nu cumva aceasta este explicaţia metamorfozei lui Vlad Nistor, adică a trecerii sale de la statutul de „pucist” din 2012, la coleg cu adeptul teoriei „loviturii de stat”? Nu cumva aşa se explică seninătatea cu care acum justifică parteneriatul cu băsiştii din PDL?

Cel puţin aşa se vede: că, după ce a fost declarat incompatibil, lui Vlad Nistor i-au crescut la mîini nişte sfori, cu care este mînuit de cineva care l-a vrut dresat. În acest fel, fostul distins profesor de istorie a devenit brusc un penibil deputat liberal, manevrat de pedeliştii pe care-i punea la zid acum cîţiva ani. Ani, nu ANI!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.