Distrugerea relaxării fiscale a început – s-au mărit pensiile speciale

Proiectul de lege aprobat de Cabinetul Ponta care prevede creşterea pensiilor militarilor elimină principiul contributivităţii, întâlnit la pensionarii de rând, şi stipulează că plata lor se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii. Mai exact, pensiile foştilor militari, poliţişti, foştilor membri ai SRI sau Securităţii de dinainte de 1990, printre ei chiar şi torţionari, provin din banii celor care plătesc taxe şi impozite la statul român, adică de la noi toţi. În plus, la pensionare, militarul are posibilitatea să-şi aleagă baza de calcul după pofta inimii, în funcţie de cele mai plătite şase luni din ultimii cinci ani de activitate. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu. Toate acestea înseamnă cheltuieli suplimentare din bugetul statului. Actualul guvern se scuteşte astfel de la plata contribuţiilor angajatului, dar lasă în schimb responsabilitatea guvernelor viitoare să găsească bani pentru plata pensiilor speciale.

Conform comunicatului dat în urma şedinţei de la Palatul Victoria, Guvernul spune că prin introducerea acestei legi „se înlătură sursa majoră de nemulţumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010”. Consiliul Fiscal arată însă într-un raport publicat că situaţia stă cu totul altfel. Din 2010 şi până în 2012, de exemplu, pensiile militarilor sunt singurele care au crescut serios, de la 1.900 de lei în medie la 2.500 lei, adică un spor de aproape 30%. Singurii care au mai primit în plus în acel interval sunt foştii avocaţi, cu o mărire de la 1.800 lei la 1.900 lei. Restul, pensionarii obişnuiţi şi cei proveniţi din agricultură, a rămas încremenit undeva la 750 lei, pentru primul caz, şi 250 lei, pentru cel de-al doilea.

„Pensiile militare recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au crescut în urma recalculării cu circa 30% (pensia medie) în perioada 2010-2012, în condiţiile în care prognozele iniţiale indicau o scădere a acestora în urma aplicării principiului contributivităţii. Economiile prognozate de Guvern la fundamentarea bugetului prin recalcularea pensiilor speciale se ridicau la 86,8 milioane lei în 2010, 260,6 milioane lei în 2011, 267,9 milioane lei în 2012, 274,6 milioane lei în 2013 şi 281 milioane lei în 2014. Cu toate acestea, recalcularea a rezultat într-o creştere a cheltuielilor bugetare anuale cu peste 1 miliard de lei”, scrie în raportul editat de Consiliul Fiscal.

Prezentat ca o acţiune benefică pentru poporul român, proiectul de lege aprobat de Guvern vine după o campanie puternică de inoculare a ideii de relaxare fiscală, în special prin reducerea TVA la alimente în această vară, şi TVA general de la începutul anului viitor. Însă orice reducere abruptă a taxelor şi impozitelor trebuie acoperită discret, dar inevitabil de alte poveri (precum creşteri de impozite locale, creşteri de preţ la gaze şi electricitate, purtătoare de TVA, de amenzi şi de penalităţi etc.).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.