Divan Film Festival, un succes

Duminică, 31 august, s-a încheiat cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care a avut loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj) şi care a fost dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”.

În cadrul acestei ediţii a avut loc şi un simpozion dedicat filmului balcanic, cu aceeaşi temă, la care au participat nouă universitari, critici şi istorici de cinema din şapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, Marea Britanie, Serbia, China şi România. Lucrările simpozionului au fost conduse de profesor universitar Dina Iordanova de la Universitatea “St. Andrews” din Scoţia şi de conf. univ. Marian Ţuţui de la Universitatea “Hyperion” din Bucureşti şi vor fi publicate anul viitor într-un volum bilingv (română şi engleză), cu un studiu introductiv şi biografii succinte ale autorilor.

Marie France Ionesco, Mircea Dinescu, Lucian Pintilie

Tema „Eroi şi antieroi din Balcani” s-a regăsit, fireşte, şi în selecţia de filme a acestei ediţii –12 lungmetraje şi 51 de scurtmetraje – din care amintim: Kismet (documentarului Ninei Paschalidou despre impactul serialelor turceşti asupra Balcanilor şi lumii arabe), Go West, filmul lui Ahmed Imamović, care ironizează doctrina eroismului în războiul din Bosnia prin intermediul unui cuplu de homosexuali, Ultimii piraţi de la Marea Neagră, un basm contemporan despre comorile pe care le vânăm şi cele pe care le găsim. Apauze şi pentru lungmetrajul lui Nikos Grammatikos, Regele/ O vasilias. Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce şi-a dedicat o mare parte a existenţei consumului de droguri. Suspiciunea, teama şi maliţia unei societăţi în care nu e loc pentru străini sunt explorate prin intermediul unui limbaj cinematografic realist, amintind de cel al lui Lars von Trier, iar critica socială acerbă salvează filmul de a deveni o melodramă.

Un numeros public a urmărit proiecţiile

Apreciat a fost şi filmul lui Pavo Marinković, realizat în 2013, un documentar-portret despre Lordan Zafranović, cineastul croat care, după căderea regimului comunist, devine dintr-un răsfăţat al regimului un trădător respins de breaslă şi constrâns să se stabilească în Cehia.

În închiderea celei de-a cincea ediţii a festivalului, a fost proiectat Occupation in 26 Pictures/ Okupacija u 26 slika, filmul care a dus la auto-exilul lui Lordan Zafranović în Cehia. Este un film de război din Iugoslavia anului 1978 despre grupările extremiste, partizane, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Muzica a încântat în aceeaşi măsură ca filmul

Proiecţia eveniment a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară a fost O vară de neuitat/ Un été inoubliable, în regia lui Lucian Pintilie, de la a cărui realizare s-a împlinit anul acesta 20 de ani. Filmul a rulat în prezenţa regizorului Lucian Pintilie, invitatul special al Divanului, care şi-a exprimat gândurile prin intermediul lui Marie France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco, care a lecturat un fragment din volumul “Bricabrac”, scris Lucian Pintilie:

“Este ciudat – ironia soartei – că primele victime ale unei purificări etnice pe care le-am cunoscut au fost nişte nemţi. Aceste chipuri de nemţi sunt asociate pentru mine cu cele ale evreilor care purtau steaua galbenă şi măturau străzile Bucureştilor un an mai târziu. În ura mea viscerală pentru orice discriminare, aveam atunci şapte ani, imaginile acelor nemţi şi acelor evrei s-au contopit, amestecate pentru totdeauna. De-atunci mi-a rămas o totală nepăsare faţă de orice excitare naţionalistă, nepăsare care, de-a lungul întregii mele vieţi, a scandalizat un număr de oameni pe care nici nu înrăznesc să-l precizez.”

Bunătăţuri a la Mircea Dinescu

Proiecţia a fost urmată de un concert susţinut de Ioan Gyuri Pascu, care interpretează rolul lui Petco, liderul neproclamat al ţăranilor bulgari din filmul lui Pintilie.

Printre personalităţile prezente la Divan Film Festival anul acesta s-au numărat: actorul Dan Bordeianu, care a fost prezentatorul evenimentului, actriţele Dorotheea Petre, Iulia Verdeş şi Elena Ivanca, regizorii Mihai Sofronea (Copacul), Stanislav Doncev (Rapid Response Corpse 2: Nuclear Threat), Pavo Marinković (Occupation, the 27th Picture), producătorii Aleksandar Zikov şi Marticika Bojilova, criticul de film Abbie Saunders şi fondatoarea site-ului “AltCine”, Electra Venaki.

Mircea Groza

Din cadrul Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară nu au lipsit spectacolele culinare nici anul acesta: unul a fost dedicat bucătăriei tradiţionale turceşti şi a fost susţinut de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin şi al doilea l-a avut ca maestru pe Mircea Groza, care a preparat aceeaşi masă pe care a gătit-o interpretându-se pe sine în filmul bloggerului Radu Băzăvan, Usturoi, film care, de asemenea, a rulat în Portul Cultural Cetate.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care a a avut loc în Port Cultural Cetate în perioada 26 – 31 august, este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul TV 1000.

Fotografii realizate de Adi Bulboacă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.