Diversiunea reexaminării Codului fiscal

Arma cea mai eficientă a preşedintelui Iohannis în bătălia pentru dezbaterea post-vot (!?!) a Codului fiscal a fost Mugur Isărescu. Preşedintele însuşi pare a nu participa la confruntările publice de argumente pro şi contra.

Ponta e convins că toată tărăşenia este lipsită de raţiune economică, fiind o manevră politică menită să forţeze demisia sa. A declarat, recent, că dacă TVA-ul va fi urcat de la 19% la 20%, nu va demisiona, dacă va fi urcat la 21%, vom vedea. La 22% va demisiona. Ex-preşedintele Băsescu a “profeţit” că TVA-ul va fi urcat la 21,5% (în fapt, va fi coborât la acest nivel).

Mugur Isăreascu şi BNR nu au atribuţii de politică fiscală. Băsescu a încercat să fie obiectiv şi a criticat amestecul BNR într-o chestiune care e de competenţa Guvernului şi a Parlamentului. Ponta a contraatacat în acest “meci”, lansând ipoteza naţionalistă a conspiraţiei: forţe externe lucrează prin Iohannis şi BNR împotriva relansării economice a României.

După opinia mea, “conspiraţia” urmăreşte altceva: scoaterea lui Victor Ponta din viaţa politică. “Conspiraţia” este răspunsul cancelariilor europene la lovitura dată de Ponta-Antonescu împotriva statului de drept, în 2012. Ponta a văzut fără uimire retragerea lui Antonescu din viaţa politică. I-a înţeles “secretul”, dar a decis să reziste până la capăt. Credea că acest capăt va fi găsit de DNA. Băsescu a făcut multe valuri, arătând că amestecul DNA în demiterea unui prim-ministru ar fi un precedent nedemocratic foarte periculos. Atunci, Iohannis a fost obligat să găsească un alt capăt de carieră pentru Ponta. L-a găsit: redezbaterea Codului fiscal. Ponta a mai avut un contraatac: dacă mă vreţi în afara vieţii politice, iată că mă prefac într-un simplu tehnocrat, poate mă lăsaţi în pace. A fost naiv.

Generalul Oprea nu va trăda Guvernul, dar l-a trădat deja pe Victor Ponta: a acceptat renegocierea Codului fiscal. Soarta lui Ponta atârnă, acum, în întregime de onorabilitatea lui Oprea, iar onorabilitatea lui Oprea a fost deja bine protejată de Mugur Isărescu. Încă nu s-a înfiinţat Consiliul macro-prudenţial şi Isărescu se poartă ca şi cum ar exista deja acest Consiliu.

Debarcarea lui Ponta nu este adevăratul scop al jocului. Ce se joacă, aici, este pedepsirea exemplară a capilor loviturii din 2012. Ca să fie un exemplu de neurmat acea îndrăzneală de aventurieri politici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.