Diversiunea Ungureanu a eşuat

Cu o tehnică specifică agenţilor de servicii secrete, Mihai Răzvan Ungureanu a avut marţi seara, la Antena 3, o tentativă de fisurare a USL. Tentativa a eşuat. De ce l-a luat MRU consilier de imagine pe „Ţeavă”?

Un telefon „aruncat” degeaba în direct

Mihai Răzvan Ungureanu, uzând de abilităţile învăţate la fostul său loc de muncă, a încercat o diversiune. Concret, a avut o tentativă – tema este una prioritară pentru actuala Putere – de fisurare a USL.

Concret, în emisiunea „Sinteza Zilei” de marţi 13 martie (sic!), Mihai Răzvan Ungureanu a declarat – a fost unica formulare clară, din toate afirmaţiile sale – că l-a sunat pe Victor Ponta pentr a-l învita la un dialog privind priorităţile legislative. Tot MRU a mai afirmat că „nu a avut timp” să-l sune şi pe Crin Antonescu, dar că îl va suna. Prin aceste afirmaţii, Ungureanu trebuia să inducă în rândul telespectatorilor ideea că într-adevăr există o relaţie între PSD şi actuala Putere. Mai mult, Ungureanu a continuat să îl laude pe Ponta, asta, probabil, „pentru cei care au deschis mai târziu televizorul”. Numai că socoteala de acasă (din studio de această dată) nu s-a potrivit cu… realitatea de pe scena politică.

Şi aceasta pentru că miercuri, Crin Antonescu a declarat că ştia de convorbirea telefonică dintre Ungureanu şi Ponta. „Este o diversiune destul de ieftină şi mult prea puţin prestigioasă. Ştiam de acest telefon, care nu are nimic misterios sau special în el. Probabil a fost dat doar pentru a povesti domnul Ungureanu într-o emisiune despre chestiunea asta. Eu cred că timpul unor asemenea trucuri a trecut, pe noi nu ne mai interesează, nici pe mine, nici pe Ponta”, a declarat Crin Antonescu pentru „Gândul”.

Mai mult, şi Victor Ponta a ieşit cu precizări, susţinând că o eventuală întâlnire cu liderii Puterii nu reprezintă o reîntoarcere în Parlament a senatorilor şi deputaţilor USL. „Acceptăm să ne întâlnim cu membrii Coaliţiei, dar nu renunţăm la cele patru condiţii ale USL. Domnul Ungureanu ne-a spus că trei dintre ele le poate rezolva iar în ceea ce priveşte demiterea Robertei Anastase nu poate să ne ajute. Noi nu renunţăm la acest punct”.

Presa de partid şi de stat şi-a făcut datoria

Evident, oficioasele Puterii nu au rămas în expectativă şi au încercat să rostogolească, triumfal, subiectul „relaţiei” Ungureanu – Ponta. EVZ a ieşit cu următorul titlu „MRU: Am vorbit la telefon cu Victor Ponta. VEZI cum îl laudă Ungureanu pe şeful PSD”.

„România Liberă” – ziar care în ultimul timp face eforturi serioase să-şi demonstreze loialitatea – titrează două articole astfel: „Ungureanu: L-am sunat pe victor Ponta. Pe Crin Antonescu nu am apucat, dar o să-l sun” şi „Ponta acceptă o întâlnire cu Coaliţie”. Deci, atenţie, Ponta, nu USL. Textul însă este unul foarte corect şi Ponta este citat vorbind în numele USL, nu în nume propriu.

La ce „imagine” va lucra „Ţeavă”?

MRU şi l-a luat drept consilier de imagine pe Cătălin Căţoiu, cunoscut în lumea mondenă şi cu apelativul „Ţeavă”. Căţoiu este de mai mulţi ani bine ancorat în showbizul românesc, fie că este vorba de producţii muzicale, fie de tehnologie muzicală, fie că este vorba de telenovele.

Totuşi, un amănut din preocupările lui „Ţeavă” nu trebuie omis în condiţiile noii sale funcţii. Căţoiu este cel care a asigurat în urmă cu câţiva ani softul şi linia telefonică verde pentru primul televoting din finala naţională a Eurovision. La vremea respectivă, atât „comisarii” de supraveghere a televotingului (ziarişti aflaţi în studiourile TVR, organizatorul spectacolului), dar şi unii concurenţi au reclamat blocarea faptul că softul nu a înregistrat toate voturile telefonice primite de anumite piese. Pentru cei iniţiaţi, această constatare nu a reprezentat o surpriză. Oare MRU are nevoie de „Ţeavă” pentru probleme de imagine, sau poate este interesat de cunoştinţele sale în domeniul softului şi ale comunicaţiilor electronice în general?

Update: Site-ul Inpolitics îl suspectează pe Căţoiu că ar fi ofiţer acoperit

Iată ce spune şi site-ul Inpolitics despre noul consilier al lui MRU. Cităm din articolul „Serviciile încep să guverneze la vedere?”

„Căţoiu este suspectat de foarte mulți ani de către apropiați a fi ofițer acoperit al SIE, calitate care i-a permis să facă trecerea, imediat după revoluție, de la statutul de angajat al televiziunii comunist la cel de afacerist cu greutate într-un domeniu foarte sensibil, controlat la noi autoritar și neoficial de serviciile secrete: comunicațiile. Joaca de-a actorul de telenovele, de-a personajul monden, ar avea, se pare, doar menirea de a-i permite deplasări externe frecvente și nebătătoare la ochi.
Cățoiu este acționar și director la cîteva societăți extrem de importante importante în domeniul comunicațiilor, care oferă de la servicii de telefonie și IT la supravegherea televotingului TVR la Eurovision. Una dintre ele este Telefonet SRL, ori puternica TransTel Services, în al cărei acționariat se regăsește o altă societate tare din domeniu, Interactive Commtech Development SA, care i-a avut sau îi are între acționari pe influenții lideri sindicali Dumitru Costin și Matei Brătianu și care derulează afaceri beton cu SIE, STS, SRI, MAE, MAI sau cu Finanțele”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.