Diversiunea unionistă şi războiul „hibrid”

Astăzi, 30 iulie, la Chişinău este programat să aibă loc un mare meeting al opoziţiei neparlamentare împotriva legii votului uninominal, proaspăt adoptată de parlamentul de la Chişinău.

Aceasta nu ar fi prima acţiune de protest organizată de Maia Sandu şi Andrei Năstase, doar că acţiunea de astăzi are ceva foarte neobişnuit, în sensul că Plahotniuc nu are nici o reacţie, nu organizează nici o contramanifestaţie la care să aducă angajaţii statului cu autobuzele instituţiilor, şi asta îmi trezeşte un mare semn de întrebare.
Săptămâna aceasta se pregăteau la Chişinău acţiuni împotriva vizitei lui Rogozin în Transnistria. Organizaţii unioniste şi partide de aceeaşi factură chemau oameni la aeroport să îl întâmpine pe Rogozin cu ostilitate, şi toată vizita lui urma să fie presărată cu incidente ale unioniştilor.

Igor Dodon avea să meargă la Tighina, unde, împreună cu Dmitri Rogozin, avea să decoreze pacifiştii ruşi din 1992. Refuzul autorităţilor române de a-i permite aeronavei de linie în care se afla vice-premierul rus să tranziteze spaţiul aerian românesc a strictat planurile lui Dodon, şi implicit pe ale lui Plahotniuc, care avea să pozeze în poziţia de apărător al unioniştilor şi mare duşman al ruşilor, pentru că dacă Rogozin ar fi ajuns la Chişinău, ar fi început un circ mediatic din care aparatul de propagandă l-ar fi scos pe Plahotniuc drept cel mai mare apărător al unei Moldove europene.

Dacă Rogozin ajungea la Chişinău, ar fi avut loc acţiuni de protest, ce ar fi urmat să se întindă şi a treia zi, adică astăzi, când unioniştii de la Partidul Unităţii Naţionale din Moldova (care deja îşi anunţaseră participarea la meeting-ul de duminica aceasta) aveau să deturneze meeting-ul opoziţiei spre o mare acţiune a unioniştilor în capitala Moldovei.
Faptul că avionul lui Rogozin nu a fost lăsat să tranziteze România îmi spune mie că în capitalele occidentale şi la Bucureşti diversiunea lui Plahotniuc, în care el este apărătorul Moldovei de sperietoarea pro-rusă Igor Dodon, nu mai funcţionează.

Nu este exclus ca, la manifestaţia de astăzi de la Chişinău, să apară câteva grupuri de unionişti plătiţi de Plahotniuc, care să încerce o transformare a acţiunii opoziţiei neparlamentare într-o altfel de acţiune, pe care apoi instrumentele „războiului hibrid” ale lui Plahotniuc să o prezinte, atât în Moldova, dar mai ales în România, drept mişcare unionistă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.