Neagu Djuvara: „Jean Claude Juncker, un bou”

Președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a fost un bou atunci când a spus că UE trebuie să aibe relații practice cu Moscova și să nu mai lase SUA să dicteze, a susținut istoricul Neagu Djuvara, într-o emisiune difuzată de B1 TV.

”Iertați-mă, dar este un bou, cum poți să spui așa ceva. Ba dimpotrivă! Da, el spune, iertați-mă, lucruri inexacte. Fiind neunită, neavând o direcțiune sigură, atât timp cât nu există o comandă unică, Europa nu reprezintă o adevărată putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru că americanii pot veni oricând ca să asigure ordinea”, a afirmat istoricul.

În opinia acestuia, Rusia este o țară pe cale de dispariție și o singură putere există în acest moment – Statele Unite.

”Eu cred că este o mare eroare să ne fie teamă de Rusia. Rusia este o țară pe cale dispariție. Să vă spun ceva, de la Vistula și până la Vladivostok, imensitatea rusească din Siberia este o întindere unde rușii-ruși, care conduc din punct de vedere intelectual și politic, sunt o mică minoritate, adică un sfert din populația dintre Vistula și Vladivostoc. Sunt un fel de lifte păgâne fără niciun fel de interes intelectual, pentru noi. Ei nu mai reprezintă niciun pericol, nici pentru Europa, nici pentru români. O singură putere este în momentul de față, Statele Unite. Este o situație pe care noi nu o conștientizăm, este similară cu epoca romană, americanii sunt stăpânii lumii, peste tot. Dacă suntem aliați cu Statele Unite, suntem liniștiți pe viață. Este un lucru pe care nu-l resimte suficient românul de azi, și anume că atotputerea americană pe glob ne asigură nouă, care suntem în termeni buni cu ei, ne asigură o siguranță totală”, a afirmat istoricul.

Declarațiile care i-au atras critici lui Juncker

Jean-Claude Juncker a declarat recent în cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei că Uniunea Europeană (UE) este necesar să-şi restabilească „relaţiile practice” cu Rusia şi să nu lase Statele Unite să „dicteze” în această politică.

Juncker critica astfel o declaraţie prin care preşedintele american Barack Obama cataloga Rusia drept doar „o putere regională”.

„Ştiu din conversaţiile mele cu Putin că el (nu acceptă) fraze ca cele de atunci când Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă acest lucru? Nu poţi să vorbeşti despre Rusia aşa”, a declarat Juncker, citat de site-ul TheLocal.se.

„Trebuie, o spun deschis, să tratăm Rusia decent. Rusia trebuie tratată ca un egal”, a mai declarat oficialul, citat de site.

„Trebuie să facem eforturi către o relaţie practică cu Rusia. Nu este sexi, dar aşa trebuie să facem, nu putem continua aşa”, a spus, citat de BBC, şeful Comisiei Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.