DNA, o nouă acuzație în cazul lui Mazăre

Procurorii DNA au extins urmărirea penală pentru fals în declarații în cazul primarului Constanței, Radu Mazăre. Pe lângă luare de mită, Mazăre este acuzat acum de DNA de două infracțiuni de fals în declaraţii.

Potrivit ordonanței întocmite de procurori, în declaraţiile de avere formulate în datele de, 11 mai 2012 şi 29 iunie 2012, de către Mazăre nu este trecut contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel.

„În acest cont, a fost virată de către o societate comercială, la data de 13 septembrie 2011, suma de 95.000 euro. 
Astfel, această informație nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare – conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5000 de euro. De asemenea nu apare nici transferul făcut de firma respectivă în contul personal al suspectului, la rubrica VII – venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat” afirmă DNA într-un comunicat transmis miercuri.

Mazăre a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că procurorii au extins ancheta în dosarul de corupţie şi l-au pus sub acuzare şi pentru fals, în legătură cu declaraţiile sale de avere şi împrumutul făcut, cu mult timp în urmă, cetăţeanului de origine greacă.

„Am depus un înscris, respectiv contractul meu de împrumut de acum zece ani. M-au anunțat că au extins urmărirea penală pentru fals în declarațiile mele de avere. Și am stat să studiez dosarul”, a declarat miercuri Radu Mazăre.

El nu a vrut să dezvăluie informații din dosar, pe motiv că nu vrea să fie „reclamat” din nou de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care marți a sesizat CSM în cazul unor declarații ale primarului despre magistrați.

„Trăim într-o țară în care nu eu trebuie să mă dezvinovățesc, că de ce am împrumutat un prieten grec, că de ce un alt prieten îmi dă niște bani. Suntem într-o țară în care cei care acuză trebuie să demonstreze că eu sunt vinovat. Nu eu acum ies și în fața întregii țări trebuie să explic viața mea. (…) De când sunt primar încontinuu mă dezvinovățesc”, a afirmat Mazăre.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, s-a prezentat miercuri la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că a primit 175.000 euro mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern.

Mazăre a fost reținut săptămâna trecută de DNA sub acuzația că a luat mită 175.000 euro de la omul de afaceri israelian care a câștigat licitația pentru construirea unor locuințe sociale. Judecătorii au dispus însă cercetarea lui în stare de libertate, sub control judiciar. Procurorii au atacat sentința, primarul Constanței urmând să afle vineri dacă va fi cercetat în continuare în libertate sau în stare de arest preventiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.