DNA a trecut Prutul: viceprimarul Chişinăului, arestat şi apoi spitalizat

Procurorii anticorupție din Republica Moldova i-au reținut miercuri pentru 72 de ore după raiduri la Primăria capitalei pe viceprimarul Vlad Coteț, pe șeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, Radu Blaj, un inspector principal din cadrul Inspecției de Stat în construcții și alte două persoane, informează Europa Liberă.

Coteţ este membru al PLDM, partidul fostului premier Vlad Filat, aflat în arest începând din octombrie 2015. Pe 30 octombrie moldovenii vor merge la urne pentru a-şi alege preşedintele.

Viceprimarul Coteț se află momentan la Spitalul de Urgență din capitală, pentru că i s-ar fi făcut rău. Centrul Național Anticorupție a informat că persoanele reținute sunt bănuite de mai multe feluri de corupție, dar nu a dat detalii. „Ziarul de Gardă” scrie că ar fi o continuare a cazului deschis în februarie, când au fost reținute 12 persoane, inclusiv arhitectul-șef al sectorului Buiucani din capitală, într-o investigație de mită în domeniul construcțiilor. Atunci s-a spus că mita, în sume de 500 până la 10.000 de lei (2.000 RON), se dădea pentru urgentarea aprobării la primărie a recepției finale a unor construcții noi, pentru eliberarea autorizațiilor de construcție, certificatelor de urbanism și altele.

„Astăzi au avut loc 12 percheziții la domiciliile, în automobilele și birourile mai multor funcționari de la primărie, dar și ale unor persoane suspecte, în cadrul a 10 dosare penale deschise de CNA, printre care luare și dare de mită, abuz în serviciu și falsificarea actelor. Aceste infracțiuni constau în urgentarea eliberării și perfectării actelor pentru privatizarea încăperilor nelocuibile, urgentarea și perfectarea actelor de schimbare a statului zonelor terenurilor și eliberarea și perfectarea actelor pentru recepția finală a obiectivelor”, a declarat Zumbreanu, Șeful direcţiei urmărire penală a can, scrie Deschide.md.

În urma perchezițiilor, astăzi au mai fost reținute doi intermediari şi un inspector principal de la Inspecția de Stat în Construcții.

Zumbreanu a adăugat că suma maximă care a fost transmisă în calitate de mită este de 12 mii de euro, dar aceasta nu este unica sumă transmisă pentru ilegalitățile respective.

Persoanele se află în custodia CNA pentru 72 de ore, procurori vor decide dacă vor înainta învinuirea și dacă vor solicita prelungirea măsurii de arest. Cât despre viceprimarul care se află la spitalul de Urgență, dacă medicii vor solicita ca acesta să rămână sub supraveghere, atunci ofițerii CNA îl vor supraveghea, iar în cazul în care instanța va decide, atunci acesta va fi tratat în condiții de izolator.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.