DNA: Adrian Neacşu, trimis în judecată

Judecătorul Adrian Neacşu, membru ales al CSM, în prezent suspendat, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Adrian Neacşu a fost deferit justiţiei, se arată într-un comunicat al DNA transmis presei.

Procurorii invocă participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Şi fostul şoferul Angel-Gabriel Roşca a fost deferit justiţiei în acelaşi dosar.

DNA arată că în cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012, Adrian Neacşu, în calitate de judecător, membru ales al Consiliului, a încasat nejustificat de la CSM suma de aproximativ 67.000 lei, reprezentând venituri din salarii şi asociate (din care diurnă de detaşare în sumă de peste 13.000 lei), aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu.

DNA susţine că magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială şi asociate pe baza a 10 documente justificative falsificate de inculpat – foi colective de prezenţă şi cereri pentru plata cheltuielilor de diurnă de detaşare.

„În aceeaşi perioadă, inculpatul Roşca a încasat în mod nejustificat suma de peste 7.600 lei, reprezentând drepturi de natură salarială şi asociate (venitul brut şi contribuţiile sociale datorate de angajator) pentru cele 55 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. În vederea obţinerii acestor bani, inculpatul Roşca a falsificat mai multe documente justificative, respectiv 55 de file din condica de prezenţă şi 71 foi de parcurs ale autovehiculului din dotare. De asemenea, ca urmare a depunerii, la compartimentele de specialitate, a foilor de parcurs false, Angel-Gabriel Roşca a creat în dauna CSM un prejudiciu în sumă de aproape 6.000 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului folosit în interesul său şi al inculpatului Neacşu”, se arată în document.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asupra unor imobile aparţinând ambilor inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.