DNA, avertisment către Senat

Procurorii DNA au transmis o nouă adresă către Senat, în atenția lui Călin Popescu Tăriceanu, în care cer să le fie puse la dispoziție toate documentele pe care le-au cerut în adresele anterioare privind solicitarea de arestare a lui Dan Şova, dar şi înscrisurile referitoare la toate solicitările DNA din 2014 şi 2015 privindu-i pe senatori.

În această nouă adresă, procurorii DNA avertizează Senatul că refuzul de a pune la dispoziție documentele cerute constituie infracțiune. Potrivit noii adrese transmise, Senatul trebuie să transmită actele cerute de DNA până la data de 22 aprilie, adică până miercuri.

Update: Biroul permanent a solicitat secretarului general al Senatului să trimită toate documentele solicitate de DNA

Tăriceanu a anunțat la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului de luni că Biroul permanent va solicita secretarului general al instituției să transmită DNA, până pe 22 aprilie, toate înscrisurile solicitate.

„De săptămâna trecută, de când am primit acea solicitare, noi am hotărât să sesizăm Comisia juridică, care să întocmească toată lista de documente, toate materiale solicitate. Am făcut și o scrisoare de răspuns ministrului Justiției în care am spus că Senatul este de acord pe fond să dea aceste documente. Sunt toate documente publice, deci ele se găsesc pe site-ul Senatului, dar astăzi Biroul permanent a hotărât în unanimitate să ceară secretarului general al Senatului să trimită până pe data de 22 aprilie toate aceste documente solicitate și să poarte în continuare toată corespondența instituțională cu Parchetul și să informeze Biroul permanent în legătură cu solicitările eventuale care vor mai fi de acest gen”, a declarat Tăriceanu.

Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a luat decizia ca documentele să fie transmise prin Secretariatul General al Senatului fiind vorba despre „o chestiune administrativă” și pentru a nu exista „niciun fel de interpretare”.

„Trebuie să înțelegeți că Senatul este o instituție politică și publică în același timp. Vrem să separăm lucrurile administrative de cele politice. Nu vreau să se interpreteze sub nicio formă că punerea la dispoziție a documentelor solicitate de Parchet ține de o decizie politică. Nu este niciun fel de discuție sau polemică politică la nivelul Senatului în acest sens și este o chestiune administrativă pe care o tratăm ca atare”, a spus președintele Senatului.

Acesta a adăugat că, prin însărcinarea secretarului general cu transmiterea documentelor solicitate de către DNA, se procedează „mai expeditiv”.

„Am spus foarte clar că Senatul este de acord pe fond să pună la dispoziția Parchetului toate documentele solicitate, numai că am însărcinat Comisia juridică să colecteze aceste documente și să le pună la pachet ca să le furnizeze Parchetului. Ca să lucrăm puțin mai expeditiv și ținând cont de faptul că unii colegi din Comisia juridică au spus că ei nu sunt experții juridici ai Senatului, ci au menirea de a da avize asupra proiectelor de legi, am hotărât să procedăm mai expeditiv și să însărcinăm Secretariatul General al Senatului”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a ținut să precizeze că documentele vor fi transmise direct către DNA în format scris.

„(Le trimitem — n.r.) direct la cei care au solicitat. (…) Dacă se dorește ca aceste documente să plece cu o ștampilă de însoțire, considerându-se că cele de pe site nu sunt suficiente, este o modalitate care mă duce cu gândul că nu toată lumea în ziua de azi a asimilat o serie de evoluții tehnologice care au apărut. Nu e nicio problemă, le furnizăm sub formă scrisă, pe hârtie”, a mai declarat acesta.

Noua adresă a DNA prezentată de portalul stiripesurse.ro

content-image

Procurorii DNA au solicitat recent președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu toate înscrisurile Camerei superioare a Parlamentului în legătură cu solicitarea de arestare a lui Dan Şova, dar şi înscrisurile referitoare la toate solicitările DNA din 2014 şi 2015 privindu-i pe senatori.

În prima solicitarea procurorii menţionau: ”În vederea documentării dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Şova, nr), vă solicităm să ne comunicaţi, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada 2014-2015.

O altă cerere cerea să comunice, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul nr. 122/2012.

Imediat după primirea solicitărilor, Călin Popescu Tăriceanu a cerut ca aceste solicitări ale DNA să fie transmise de ministrul Justiției, așa cum se întâmplă în cazul cererilor de reținere și arestare preventivă.

Duminică seara, premierul Victor Ponta a criticat la Antena 3 modalitatea prin care procurorii DNA au cerut Senatului documente.

Referindu-se la acest subiect, Ponta a declarat la Antena 3 că i-a spus ministrului Justiţiei despre cererea „unui procuror DNA” către Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Şova, „că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură”.

„Există situaţii în care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, când a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus să-i ancheteze pe senatori cum au votat, că miniştrii nu se adresează Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Preşedintele Iohannis, dacă se adresează Parlamentului, o face sub semnătură, nu pune un consilier sau un portar. „Vezi că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură, care de fapt înseamnă respect între instituţii” şi mi-a zis că o să vorbească cu procurorul general şi o să-i spună, nu public. Aici e vorba de respect între instituţii. Senatorii nu sunt angajaţii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajaţii Senatului”, a spus Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.