DNA, Avitech, caracatiţa de offshore-uri cipriote şi ministrul Vâlcov tremurând cu o bancă

În ultima vreme, după ce au prăduit statul, firmele băieţilor deştepţi de la guvernare şi-au îndreptat atenţia spre sistemul privat. După ce statul a fost devalizat, iar bănoasele contracte cu statul sau cu fondurile europene au intrat în atenţia DNA, firmele cu ştaif politic cochetează din plin cu bogătanii sistemului privat, adică ramificaţiile sistemului bancar. Iar aici nu e vorba de giganţi internaţionali, ci de firme bancare mari şi puternice, dar cu adânci legături mioritice.

Avitech, vârful unui imperiu de prădători

Una dintre firmele care au ochit sistemul bancar este Avitech Co. Firmă la care luni dimineaţă au descins procurorii DNA, ei efectuând percheziţii şi la firma SC 2K Telecom SRL, care aparţine lui Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiţă. În vizor este o licitaţie a Ministerului Educaţiei din 2013, pentru proiectul „Internet în şcoala ta”, finanţat integral din fonduri europene. Contractul atribuit către asocierea Omnilogic-Avitech Co. în noiembrie 2013 aavut, conform anunţului de atribuire publicat în Sistemul Naţional de Achiziţii Publice, o valoare de 119.840.458 de lei fără TVA din care o parte în valoare totală de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractată. Asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autorităţii contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructură, numele 2K Telecom nefiind menţionat în niciunul dintre documentele publice aferente achiziţiei.

Caracatiţa de offshore-uri cipriote ce prăduieşte banul public

Revenind la Avitech Co, aceasta este deţinută de trei firme offshore din Cipru, din Nicosia, AVITECH OVERSEAS Co LTD, EAGLELINK CORPORATION LIMITED şi ZONIX INVESTMENTS LIMITED. Prinde hoţul, scoate-i ochii! Dacă până acum câţiva ani, în cazul firmelor de Security, la IGPR, respectiv IPJ, trebuiau declaraţi şi apoi aprobaţi de Poliţie atât administratorul firmei, cât şi ACŢIONARIATUL, de prin 2013 încoace prevederea se referă strict la acţionar. Acţionariatul poate fi compus şi din firme offshore de care nimeni nu ştie ale cui sunt. În ceea ce priveşte Avitech, administrator este un oarecare Roescu Anton Gabriel. Dar, potrivit paginii de prezentare a Avitech, “President” este Silvio Vitenstein. Un nume cunoscut românilor Silvio Vitenstein, 59 de ani, este fondatorul în 2002 a XOR IT Systems, firmă care în 2012 îşi adjudecă licitaţia organizată de Autoritatea Electorală Permanentă pentru softul care trebuia să detecteze posibilele nereguli de la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Iar iţele XOR IT Systems duc spre Sebastian Ghiţă. Asta întrucât în 2004 Vitenstein a cesionat integral părţile din XOR către un offshore Ryamco Limited, el rămânând administrator. Offshore care îşi avea puiuţul, Ryamco SRL, cu sediul în Pipera şi cu o altă firmă cipriotă offshore ca acţionar, Warys Holdings Ltd, firmă care avea sediul în aceeaşi clădire cu Ryamco Ltd. Apoi, potrivit RISE Project, partenerul de afaceri al lui Vitenstein din Elo Digital Office, Dan Ionuţ Rizea, primeşte 20% din puiuţul românesc al încrengăturii de offshore-uri şi devine administrator. În fine, după o nouă restructurare de acţionariat, unde intervin, normal, alte firme offshore cipriote, Dan Ionuţ Rizea rămâne administrator la XOR IT, dar firma era controlată de reprezentantul noilor companii cipriote din afacere, Bogdan Padiu – fondator al afacerii Teamnet International SRL, companie controlată de Sebastian Ghiţă.

De altfel, compania XOR IT Systems trăieşte extrem de bine din contractele cu bani publici, numai în 2012 primind 6 contracte, cu un total de peste 6 milioane euro, de la instituţii precum ISU Satu Mare, Ministerul Finanţelor, MAI, Consiliul Judeţean Vaslui, Casa Naţională de Pensii sau Consiliul Judeţean Giurgiu. De asemenea, Dan Ionuţ Rizea, prin Expert One Research SRL, controlată de Dan Ionuţ Rizea – 98,98%, se adapă şi el teribil de bine din contractele cu statul, în vara lui 2014 adjudecându-şi un contract de 341,8 milioane lei cu Ministerul Mediului pentru care urma să furnizeze în asociere cu Dimar SRL, Rokura şi… UTI Grup un sistem informaţional destinat preveniri şi reducerii consecinţelor distructive ale inundaţiilor.

Avitech şi tunurile cu fostul primar al Slatinei, ministrul Finanţelor Vâlcov

Revenind la Avitech cu Vitenstein “President”, firmă controlată de procurorii DNA, aceasta s-a aflat în prim-plan în scandalul Cinematografului Alutus, fost „23 August” din Slatina, alături de fostul primar al Slatinei, Darius Bogdan Vâlcov, în prezent ministru al Finanţelor Publice. În decembrie 2006, Primăria Slatina devenea proprietarul de drept al acestuia, iar apoi la finele lui aprilie 2007, Primăria Slatina organiza, formal, o dezbatere publică pe tema transformării Cinematografului Alutus într-o sală multifuncţională, pentru reprezentaţii de teatru şi proiecţii de filme, precum şi alte proiecte culturale. Apoi, în mai 2008, Primăria Vâlcov preda cinematograful firmei Avitech Co SRL Voluntari, care în parteneriat cu Hidroproiect şi Romproiect Bucureşti veneau cu soluţia: două cinematografe cu 50 locuri fiecare, o sală de teatru cu circa 200 de locuri, care va putea fi folosită şi pentru orice tip de proiecte culturale, o cafenea la intrare, un mini-hotel cu patru camere pentru actori, spaţii anexă pentru artişti şi pentru decoruri. Se năştea Centrul Cultural „Eugen Ionescu“! Potrivit imperativ.ro, la scurt timp de la demararea investiţiei, lucrările aveau să fie stopate, pentru ca din 2009 acestea să fie reluate. Reluate de cine le-a început: Cafmin Slatina, o firmă abonată la lucrările finanţate de Primăria lui Darius Vâlcov! Cum Avitech nu se ocupa de construcţii, din start lucrările au fost pasate spre Cafmin. Ulterior, în 2010 lucrarea a fost reevaluată la 110 miliarde lei de la un milion euro cât era iniţial şi în final lucrarea a fost decontată cu peste 3 milioane de euro, în condiţiile unei suprafeţe de doar 1.400 mp. Cafmin Slatina este o firmă înfiinţată în anul 1995, care din 2007 şi până în2012 a încasat de la Primăria Slatina, condusă de generosul edil Darius Vâlcov, sute şi sute de miliarde de lei vechi! Sforile pentru Cafmin Slatina au fost trase de Andra Bărbulescu, soţia ex deputatului PDL Olt, Daniel Bărbulescu, Vâlcov fiind până în 2012 membru al PDL.

Protecţia bancară a lui Eric cel Roşu

După o asemenea prăduire a banului public, aşa cum spuneam, Avitech şi-a îndreptat atenţia spre banul privat, spre sistemul bancar mai precis. O mare bancă din România (evităm deocamdată nominalizarea pentru a nu destabiliza sistemul bancar) va fi bucuroasa deţinătoare a unui contract de servicii de Security bancar cu… Avitech. Modalitatea de selectare a Avitech a a fost una cel puţin bizară: o “oarecare” selecţie de oferte, trimisă de un proaspăt infiltrat în bancă, un “oarecare” Eric, Roşu de câte grade avea până acum câţiva ani, la câteva “oarecare” firme, dintre care una cu sediul în Cluj şi punct de lucru în Voluntari. Atât 2K Telecom, cât şi Avitech Co. au şi ele sediul în Voluntari…

În condiţiile în care noile reglementări europene permit un acces mult mai facil la acţionariatul firmelor offshore şi chiar devoalarea numelor care stau în spatele acestor companii, este absolut esenţial ca partea română, organele abilitate, să realizeze demersurile necesare pentru a clarifica cine stă în spatele Avitech.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.