×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:17
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
La pachet cu un alt deputat
Se cere aviz pentru arestarea lui Mădălin Voicu

Direcția Națională Anticorupție solicită aviz de la Camera Deputaților pentru reținerea și arestarea deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun pentru presupuse infracțiuni legate de Asociația Partida Romilor „Pro Europa”.

Mădălin Voicu este acuzat de procurorii anticorupție de trafic de influență, fals în declarații și spălare a banilor, iar Nicolae Păun - de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență și influențare a declarațiilor.

Comunicatul DNA:


În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputaților:

PĂUN NICOLAE, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
- deturnare de fonduri,
- spălare a banilor,
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- cumpărare de influență,
- influențare a declarațiilor,
toate în formă continuată;

VOICU MĂDĂLIN ȘTEFAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- fals în declarații,
- spălare a banilor,
toate în formă continuată.

Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, potrivit ordonanțelor prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de cei doi suspecți, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
1. La inițiativa Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, al cărei președinte este deputatul PĂUN NICOLAE, a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene.
Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea, în inițiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finanțare s-a stabilit că grupul țintă va beneficia de servicii și activități care să conducă la creșterea capacității de a participa pe piața muncii, la creșterea motivației de a deveni persoane active, la creșterea gradului de informare.
Din probele administrate a reieșit că grupul țintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile) a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul ca au făcut parte din grupul țintă.
Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei.
Din probele administrate a reieșit că obiectivele proiectului nu au fost realizate; că majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane.
A rezultat că sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului.
2. Tot prin Asociația Partida Romilor Pro Europa, în perioada 2010 – 2013, s-a derulat și proiectul cu finanțare intitulat ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, cu finanțare din fonduri europene.
Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din 9 județe ale țării (Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul țintă au fost: lucrător în construcții, lucrător în izolații, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerț, frizer, manichiurist, pedichiurist.
Au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri tineri și persoane inactive.
A rezultat ca unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc.
Solicitarea la plată a acestor subvenții, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele atașate în acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor.
Din probele administrate a reieșit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor.
A fost creat un prejudiciu în sumă totală de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național).

Cu referire la ambele proiecte, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a obținut pe nedrept fonduri europene aferente celor două proiecte, în sensul în care:
- a determinat stabilirea grupurilor țintă cu persoane fictive, în baza întocmirii unor documente ce nu corespund realității.
- i-a determinat pe angajații din cadrul celor două proiecte să plătească un procentaj din salariul pe care îl încasau către Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, cu titlu de donație. Donațiile astfel strânse, în mod nelegal, de asociație, totalizează 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” și 935.791 lei aferente proiectului „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”).
- a întocmit și a semnat cererile de plată aferente celor două proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespund realității, având ca urmare prejudicierea bugetului comunităților europene cu suma totală de 24.220.396,43 lei și bugetul de stat cu suma totală de 3.030.312 lei, reprezentând partea de cofinanțare.
Sumele de bani alocate de la bugetul de stat au fost obținute pe nedrept, prin prezentarea, ca documente justificative, a unor convenții civile încheiate în mod fictiv de Asociația Partida Romilor. În vederea disimulării și ascunderii activității ilegale săvârșite în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” în contextul deturnării fondurilor alocate de la bugetul de stat, începând cu luna ianuarie 2015, Păun Nicolae, folosindu-se de calitatea de deputat al Parlamentului României – Camera Deputaților, a făcut demersuri pentru promovarea unui proiect de lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice. De asemenea, Păun Nicolae a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa. Aceasta, în condițiile în care, persoanele (cetățenii de etnie romă care au fost incluși în mod fictiv în proiectele și acțiunile Asociației Partida Romilor „Pro Europa”) au primit decizii de plata din partea instituțiilor statului;
- a creat circuite financiare, disimulând sumele de bani obținute din donații, în scopul de a da o aparență legală cheltuielilor din cadrul celor două proiecte;
- a efectuat, prin persoane interpuse, în numele unei societăți comerciale, tranzacții cu terenuri achiziționate la prețuri subevaluate, pentru a-și însuși sumele de bani rezultate și pentru a disimula originea infracțională;
- a condus in fapt activitatea aceiași societăți comerciale (inclusiv prin reprezentarea societății), în sensul că a intermediat și a înlesnit obținerea de credite bancare pentru societate, a întocmit acte financiare si contabile justificative in contextul unor controale ale organelor fiscale;
În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.
În perioada octombrie 2015 – decembrie 2015, suspectul Păun Nicolae, aflându-se în posesia listelor cu martori citați de DNA, respectiv fiind încunoștințat despre aceste aspecte, a determinat mai multe persoane, prin corupere, în mod direct, sau prin intermediari, să nu dea declarații sau sa dea declarații mincinoase în fața organelor de urmărire penală cu privire la activitatea derulată în cadrul Asociației Partida Romilor Pro Europa, in contextul derulării celor două proiecte cu finanțare europeană menționate mai sus.
În perioada 2011-2015, cu intenție, suspectul Mădălin Voicu, în exercitarea obligațiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declarații de avere la Camera Deputaților, fără a declara sumele de bani obținute de la Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net. Banii respectivi fuseseră primiți de la Păun Nicolae, prin intermediul Asociației Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea „plăți drepturi de autor” în perioada 2011-2015. Acești bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu știa ca sunt deturnați, având în vedere că o persoană din familia sa fusese angajată în cadrul proiectului „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine” și remunerată cu suma totală de 194.241 lei.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală".

Ioana RaduPublicat Miercuri, 10 februarie 2016
4382
 | 4
 | 22
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Santa Klaus
-1
"Scripcarul" care a vrut sa fure un Stradivarius a fost prea zgarcit si nu a dat din prada suficient si altora. Asa ca a cazut pe gura. Insa pestele de la cap se impute. Adica de la UE. De ce trebuie ca o minoritate dintr-o tara sa fie privilegiata si alte 17... NU ?! Doar saraci sunt si printre maghiari , si printre romani si printre turci sau tatari sau chiar evrei. De ce se dau sume importante unora cetateni ai unei tari , dar care nu doresc nici sa se spele, nici sa invete, nici sa lucreze, cu ata mai putin sa se integreze. Merita ? Evident NU. Acesti talhari profitori in schimb trebuiesc automat pusi cu botul pe labe, iar restul , incultii, daca le place asa cum sunt,. Da-le pace D-le. Uite de ex. maghiarii de 26 de an zbiara dupa scoli. Iar romanul dobitoc , care nu-si cunoaste interesele , nu le aproba. Cata imbecilitate.
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
vasile
0
@Cleo..d unde bun simt ..la specimen . se face mult caz de gran faamelia din care provine si se trece cu vederea etnia careia i apartine...este chiar suparator..in fine..sa trecem..
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
rOMUL de calitate
0
Haoleoo, sa ne pune fustili-n cap ! Noi n-am bagat mana mancati-as, noi am luat ca era gratis de la HUNIUNE. Ales bules parpales !
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
ochi ager
0
Binomul SRI-DNA s-a decis sa se incarneze in PSD -UNPR si aliatii lor la aceste alegeri. Asta ca sa nu si-o ia Iohanis in cap cu partidul lui si guvernul lui. Ca urmare le da cate un avertisment tuturor supusilor: Dragnea are dosar, Oprea a inceput vizitele la DNA si Madalin Voicu cu romii lui sa fie atenti sa nu miste in front altfel il paste preventiva si pe el si pe nevasta-sa.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Cleopatra
-4
A raspuns ironic: "eu nu ma pricep la cifre ci doar la note..."la bunul simt sigur este repetent,acest nenorocit ce a furat banii amaratilor ! vai de muzica si de vioara sa !
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Cleopatro, stai jos, @ Cleopatra
+4
astazi ai nota 4 ! El nu e violonist, e dirijor, tac'su, Ion, a fost poate cel mai mare violonist pe care l-a avut Romania. Se vede ca esti nascuta dupa ultima ploaie. Fa-ti, mai bine, un selfie cu tableta pe care ti-a daruit-o mamitza , dupa ce ai trecut examenul de "capacitate" cu un 5 , da' ai grija sa nu te dea de gol oglinda ca stai pe WC !! ( Harakiri )
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
7.4
+4
Madalin Voicu vorbea prea mult si prea critic la adresa sistemului cand era la A3. Asa ca l-au linistit. Sau poate ca nu. O sa vedem.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
IQ100
+2
si asta avorbit imotriva lui stalin si a Uniunii Sovietice, pardon, impotriva lui Ceausescu, repardon, impotriva colonizarii Romaniei...
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
aladyn
0
Mi se rupe sufletul pt partidul romilor, nu-mi vine sa cred ca au fost in stare sa ciordeasca bani! Trebuie sa fie o confuzie. Nu=mi imaginez un rom la ciordeala de fonduri europene. Oricum nu cred ca ei sunt in stare sa spele bani-asta e minciuna crasa. Niciodata nu ai sa vezi un rom spaland bani-daca-i zici la un rom sa spele bani te injura.Ei topesc bani-cocosei-mahmudele etc-dar nu spala ca e pacat de ei.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Vorba lu' Zavaidoc
-2
" Mare este Dumnezeu / A venit si randul meu " :)
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE
+5
Eu in toata tziganeala asta (na ! am si calcat pe bec cu "defaimarea" si se pare ca am jignit niste persoane de altfel mai mult decit onorabile !) nu pot decit sa depling pe fraierul de contribuabil european ! Daca ar stii el (ea) in ce mizerii mafiote se duc banii care i se retin lunar pe fisa de plata ! ... Pentru ca fiti siguri ca banda mafiota de la Bruxelles stie perfect, in cele mai mici amanunte, si e chiar si complice la devalizarea contibuabililor si la deturnarea fondurilor.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
nu ma @ ILIE DE LA SCULARIE
+6
asteptam sa-i cainezi pe "contribuabilii" din Apus pt. banii asa-zis "europeni", pt. ca banuiam ca stii ca NOI CONTRIBUIM cu MUUULT mai mult decat primim si atunci...?
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
SRI, luat la întrebări despre Maior și Coldea
Publicat acum 14 ore şi 23 minute
Unsprezece ziariști pe lista lui Dragomir
Publicat acum 14 ore şi 53 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 18 ore şi 47 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 18 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 26 minute