DNA e pe punctul de a demonstra că dezvăluirile Elenei Udrea sînt adevărate

Atîta naivitate cîtă se arată prin reacţia conducerii DNA nu mi-am imaginat că voi vedea vreodată la instituţiile statului. Să începi urmărirea penală în două dosare împotriva Elenei Udrea exact în prima zi lucrătoare după ce aceasta făcea acele dezvăluiri în care acuza SRI şi DNA de practici necurate, iată ceva care nu reflectă prea multă inteligenţă.

Să ne înţelegem de la început. Că Elena Udrea face aceste dezvăluiri abia acum ţine doar de faptul că pînă de curînd era beneficiara acestor practici pe care le condamnă. Oricine o acuză că nu a dat fuga la DNA imediat ce a aflat cutare chestie este ipocrit, ştiind bine că ar face la fel dacă ar fi fost în locul ei. Elena Udrea a ieşit în public cu aceste informaţii atunci cînd a considerat că dezvăluirile sînt în folosul ei, ceea ce este absolut normal. Nici măcar Codul penal nu condamnă pe cineva că nu acţionează împotriva interesului său căci tăinuirea unor infracţiuni nu se referă la faptele persoanei respective şi nici la cele ale membrilor familiei sale, or, dacă nici legea nu condamnă autodenunţul tardiv, atunci de ce s-o facem noi?

Pentru mine, chiar venite abia acum, dezvăluirile Elenei Udrea sînt extrem de interesante şi cred că trebuie mers pînă la capăt cu lămurirea lor, iar stabilirea adevărului intră în sarcina instituţiilor statului! Asta cred că trebuia să facă Laura Codruţa Kovesi în prima zi de după ieşirea în public a Elenei Udrea, să-şi trimită subalternii să cerceteze cele relatate, astfel încît opinia publică să nu rostogolească bolovanul zvonurilor şi al presupunerilor. Aşa, repezindu-se să redeschidă dosarul „Galei Bute” după nu ştiu cîţi ani, pare, mai degrabă, o formă de intimidare a celei care a denunţat nişte fapte de corupţie extrem de grave şi, implicit, recunoaşterea faptului că ar putea să aibă dreptate! Cum s-o acuzi pe Udrea că a făcut abia acum dezvăluirile sale, cînd ştii bine că şi ţie ţi se poate spune de ce ai redeschis dosarul „Bute” tocmai acum?

N-am nici o îndoială că doamna Kovesi, cînd se întîlnea cu Elena Udrea în vremurile bune, se gudura frumos pe lîngă aceasta, îi admira poşetele şi cîrpele, ştiind bine că era favorita declarată a lui Traian Băsescu. Arătarea muşchilor acum, cînd s-a schimbat puterea, nu face decît să confirme povestea cu plăcintele de după război. Poate că ar trebui să-i spună cineva Laurei Codruţa Kovesi că este şeful DNA şi că, dacă vine un infractor să dea în vileag o infracţiune de acum 5 ani, nu-i poate spune să plece acasă pentru că n-a divulgat-o la timp!

Lucrurile par destul de clare dacă luăm în calcul faptul că Elena Udrea are antecedente cu astfel de dezvăluiri. Unul dintre ele este cazul „bileţelului roz” trimis de Tăriceanu. Şi atunci părea necredibilă existenţa acestuia, numai că, după cîteva săptămîni, bileţelul a apărut în toată splendoarea lui! Dacă şi acum vor apărea probele ce vor dovedi că acuzaţiile Elenei Udrea sînt adevărate? Are cineva dreptul să le ignore? La urma urmei, şi legea spune că mai întîi trebuie formulată o plîngere penală şi abia urmează prezentarea probelor în faţa procurorilor şi judecătorilor, nu neapărat în faţa opiniei publice, aşa că doamna Kovesi ar face bine să recitească ce scrie în caietul său sarcini, nu să ne arate că-i poate închide gura Elenei Udrea „cînd vrea muşchii ei”, cum ar spune Vanghelie.

Aşa cum a procedat DNA-ul, noi, contribuabilii, nu înţelegem altceva decît faptul că se încearcă intimidarea Elenei Udrea, că s-ar dori oprirea dezvăluirilor, astfel încît cei demascaţi de fosta ministresă să poată să doarmă liniştiţi! Nu ştiu dacă Elena Udrea va rezista în faţa ameninţărilor cu puşcăria venite dinspre DNA, ştiu însă cu precizie că dacă oamenii vor sesiza că blonda a tăcut de frică, vor înţelege că instituţiile statului şi-au depăşit atribuţiile, devenind, la rîndul lor, în acest fel, infractoare!

Aşadar, nu mai este loc de întors. Lumea aşteaptă acum să vadă dacă dezvăluirile Elenei Udrea sînt confirmate de probe, iar pentru aceasta DNA trebuie să ne spună ce a întreprins pentru a afla adevărul. Nimeni nu-i împiedică pe procurori ca, în acelaşi timp, să cerceteze şi dosarele în care este implicată Elena Udrea, dar nu pentru ca măsurile dispuse să însemne ameninţări la adresa ei, astfel încît să fie determinată să tacă. Tot ce am scris în aceşti zece ani de cînd Udrea a devenit personaj central al vieţii noastre publice arată ce părere am eu despre dumneaei, dar asta nu mă împiedică acum să o apăr în faţa linşajului mediatic venit din partea „acoperiţilor” din presă sau politică, căci aflarea adevărului este mai presus de orice sentiment sau resentiment. Poate că, peste cîţiva ani, toate aceste chestii care acum ne ocupă timpul nu vor mai însemna nimic, însă viaţa noastră pînă atunci depinde în mod cert de lămurirea deplină a faptelor despre acum vorbeşte toată lumea.

Dar ce mă surprinde cel mai mult în aceste zile este tăcerea lui Klaus Iohannis. Preşedintele ar fi trebuit să iasă deja în public cu o declaraţie care să-i facă pe cei vizaţi să nu mizeze pe protecţia dumnealui, fie că e vorba de Coldea, fie că e vorba de Kovesi! Altfel, privind îngăduitor la ei, opinia publică ar putea înţelege două lucruri: ori că-i este frică de aceşti baştani din SRI şi DNA, ori că vrea să-i folosească în operaţiuni similare.

În final, cu acordul cititorilor, doamna Kovesi, domnule Coldea, vă reamintesc povestea antică, în care un împărat roman angajase un cetăţean care avea o singură misiune: de fiecare dată cînd ieşea în lume şi auzea ovaţiile mulţimii, trebuia să-i şoptească la ureche „nu uita că eşti un simplu om!”, astfel încît Puterea să nu-i ia minţile. Dacă nu vă puteţi abţine, luaţi pe lîngă voi un astfel de cetăţean!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.