DNA efectuează percheziţii la Consiliul Judeţean Dolj

Încă de la prima oră, DNA a început o amplă operaţiune la Consiliul Judeţean Dolj, opt dintre funcţionarii acestei instituţii fiind bănuiţi de acte de corupţie. Între ei se află şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, precum şi Ileana Măjină, directorul Direcţiei de Afaceri Europene.

Se efectuează zece percheziţii, atît la Consiliul Judeţean, cît şi la diverse firme bănuite că au fost favorizate la acordarea unor contracte de achiziţii publice, pentru care acestea ar fi plătit un comision funcţionarilor publici de la CJ Dolj.

Contractele vizate de procurorii DNA sînt cele pentru realizarea Centrului de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, pentru Consolidare şi restaurarea Muzeului Oltenia, pentru realizarea Centrului Cultural Brâncuşi precum şi pentru Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Despre unele dintre aceste afaceri, presa craioveană a scris în repetate rînduri, însă pînă acum nimeni nu s-a sesizat, deşi aceste contracte au trecut şi de verificările Curţii de Conturi!

Peste 2 milioane de euro, plătite unei firme cu un singur angajat

Iată, de pildă, situaţia de la Ambulatoriul Spitalului Judeţean Dolj, pentru care licitaţia a fost cîştigată de o asociere de firme, între care figurează şi Framegrip SRL, înregistrată în Malta, firmă care n-a mai avut nici o afacere în România, fiiind înscrisă la Registrul Comerţului anul trecut, cu doar două luni înainte de atribuirea acestui contract!

Ambulatoriul Spitalului Judeţean Doj, miza banilor europeni

Această asociere a primit o lucrare de 10 milioane de lei, aproximativ 2,5 milioane de euro. Site-ul „Ştirea zilei” semnala încă de acum cîteva luni că firma de mai sus este, de fapt o filială a firmei mamă Framegrip Construction Ltd, avînd sediul în Bucureşti, sectorul 3. Anul trecut, Framegrip SRL „a raportat că are un singur angajat, venituri de 393 de lei, iar cheltuieli de 103.709 lei, iar datoriile înregistrate sunt de trei ori mai mari”!

Afacerea este controlată, de fapt, de partenerul fiului şefei Direcţiei de Afaceri Europene

Dacă ne uităm cu atenţie pe asocierea care a cîştigat lucrarea de la Spitalul judeţean Dolj, găsim şi firma Remex SRL, care-i aparţine lui Sorin Costin Ştefănescu, în asociere cu Lucia Deliu. Cei doi sînt, aparent, nişte necunoscuţi, numai că presa craioveană a scris deseori că tatăl lui Sorin este nimeni altul decît Dan Anton Ștefănescu, prieten de afaceri cu Adrian Măjină, fiul doamnei Ileana Măjină, Directorul Direcţiei de Afaceri Europene, practic, cea care conduce comisiile de licitaţii pe fondurile europene!

Despre felul în care se aprobă aceste fonduri pe bani europeni, presa a scris deseori, însă nimeni n-a luat în seamă aceste articole, deşi o analiză atentă ar scoate la iveală o întreagă reţea.

Iată, spre exemplu, ce se scria nu demult pe www.monitoruldeoltenia.ro, după ce se scoatea în evidenţă felul în care a fost închiriat noul sediu al Agenţiei de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia (ADR):

„Aerul impur pe care îl degajă în instituţie s-a dilatat ocupând încă un spaţiu, din strada Unirii nr. 86, pentru care A.D.R. plăteşte o chirie lunară de 2150 de lei, pe care de fapt nu l-a utilizat niciodată deşi au fost cheltuite fonduri europene pentru dotarea cu mobilier şi echipamente. Misterul are şi o justificare dacă ne gândim că în perioada derulării contractului de închiriere semnat cu Ioţovici Emilia, cu care doamna Bogheanu împarte câştigurile, fiica sa cea mică a urmat cu sprijinul familiei Ioţovici, originară din Grecia, cursuri de masterat la o universitate din Salonic.

Ce merite au recomandat-o să administreze una dintre cele mai importante instituţii din zonă nu ştim, însă cu siguranţă este un căţel credincios care anticipează, plusează, se gudură, aşteaptă răsplată, cum a fost şi în cazul Ileanei Măjină, şefa fondurilor europene puse la dispoziţia Consiliului Judeţean, pentru a cărei viitoare noră au fost inventate alte reguli de angajare, fără nicio legătură cu un „inutil” concurs de competenţă.

Sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (ADR)

Metoda fusese patentată deja şi nu implica riscuri, fiind aplicată în cazul angajării fiului directoarei Departamentului Afaceri Internaţionale din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Magdalena Mihai, ca răsplată pentru că i-a oferit un post de lector chiar în structura pe care o conduce şi îi prefabrică lucrarea de doctorat. Urmează la rând Florea Inocenţiu, ginerele profesorului Marcel Drăcea, căci şi el o ajută pe doamna în activităţile academice de înaltă ţinută intelectuală derulate la Universitatea din Craiova (beneficiar de serviciu al fondurilor comunitare păstorite de Marilena Bogheanu).

Administrator eficient al unei reţele construite pe criterii de complicitate, afinităţi şi interese, directorul A.D.R. şi-a extins plasa de siguranţă şi după alte angajări discutabile: cumnata fostului primar, actualul senator Mărinică Dincă, soţia fostului viceprimar, actual consilier local, Teodor Sas, fiica aceleiaşi Ileana Măjină. În cazul ultimei, schimbul de mame a fost benefic, fiecare promovând-o şi susţinând-o în funcţii de conducere pe fiica celeilalte după ce a angajat-o în ograda sa.

Abilităţile de slujitor fervent şi le-a exersat cu deasupra de măsură şi în cazul propulsării în zona contractelor de management şi consultanţă a firmei Coridor Financial S.R.L, controlată de Bobi Voiculescu, odrasla fostului preşedinte al C.J.Dolj, Ion Voiculescu, nimeni altul decât autorul numirii sale în funcţia de director A.D.R.”

Toate aceste date oferite de presa locală se pare că sînt acum şi pe masa procurorilor DNA. Surse din DNA spun că, mai mult ca sigur, unii dintre funcţionarii vizaţi vor fi duşi în cursul acestei zile la sediul central DNA pentru audieri.

Prejudiciul estimat de către procuroii DNA este de circa 2 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.