DNA îl acuză pe Mitică Dragomir de luare de mită!

În dosarul „mită pentru arbitri” în care deja sunt arestați preventivi, fostul șef al CCA, Vasile Avram și un om de afaceri din Târgu Mureș, apare și șeful LPF, Dumitru Dragomir, cu acuzația de luare de mită. Mituitor ar fi Marian Iancu, boss-ul de la FC Timișoara

Într-un document DNA, citat de GSP, Dumitru Dragomir este acuzat de luare de mită de la Marian Iancu. În document se arată că Dragomir i-ar fi cerut o sumă de bani pentru a influența pe ceilalți factori de decizie diun FRF, pentru a acorda licența pentru FC Timișoara. Procurorul de caz, Lucian Papici scrie „din datele şi informaţiile deţinute la nivelul secţiei de combatere a corupţiei, din cadrul DNA, rezultă că preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, pretinde sume de bani de ordinul zecilor de mii de euro de la omul de afaceri Marian Iancu, preşedintele clubului FC Timişoara, pentru a-şi trafica influenţa în faţa Comitetului Executiv al FRF, în vederea licenţierii clubului de fotbal mai sus menţionat”. Conform DNA, intențiile lui Dragomir s-ar fi lovit de refuzul lui Mircea Sandu, care a preferat să lase pe seama Tribunalululi de Arbitraj de la TAS chestiunea licenței lui FC Timișoara.

Tot DNA mai susține mai solicita ” sume de bani (comision / mită) ” pentru drepturile de televizare ale meciurilor. În ceea ce privește această ultimă acuzare, lucrurile sunt cunoscute. LPF percepea comision pentru drepturile TV, fapt ce a nemulțumit pe foarte mulți președinți de cluburi.

Dumitru Dragomir nu a putut fi contactat până la această oră, pentru a-și expune punctul de vedere.

Asediat de presă, Dumitru Dragomir nu declară (încă) nimic!

De la ora 10.45, sediul LPF este pur şi simplu asediat de ziarişti de la principalele medii de informare din România. Dacă până la apariţia informaţiei privind acuzaţia de luare de mită în faţa LPF erau doar ziarişti din presa sportivă – veniţi pentru reacţii privind scandalul de la Ploieşti -, imediat ce a explodat noua „bombă” LPF a devenit loc de „pelerinaj” pentru presă. Deşi se afla în biroul său, Dumitru Dragomir nu a ieşit să dea vreo declaraţie, să comenteze acuzaţia la adresa sa. Şoferul lui Dragomir a ieşit din sediu şi le-a spus ziariştilor că şeful său nu vrea să discute cu nimeni, din cauză că presa îl denigrează. Rămâne de văzut dacă în cele din urmă Dumitru Dragomir nu va susţine totuşi o conferinţă de presă.

Marian Iancu nu crede în documentul DNA

Acuzat de dare de mită, finanţatorul lui FC Timişoara a dat o replică pe postul TV Sport.ro. „E imposibil asa ceva, dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva, am fi fost luaţi demult. Poate s-a documentat din ziar. Ştiţi că am zis că nu mă interesează hotărârile Comitetului Executiv, asta i-am transmis şi lui Mircea Sandu. Mai mult de atât, Mircea Sandu m-a sunat pe mine să-mi spună că scoate procesul de licenţiere. Nu are cum să existe un asemenea dosar, vă daţi seama că ar fi apărut imediat stenogramele. Oamenii sunt într-o confuzie totală, ca să fiu draguţ. Eu cred că există o combinaţie de informaţie publică cu delaţiuni. Faptul s-a consumat în iunie, suntem în noiembrie, iar noi n-am fost citaţi vreodată. Nu este absolut nicio virgulă care să nască suspiciuni”, a declarat Marian Iancu.

Este greu de interpretat această declaraţie dată la cald de Iancu. De regulă, toate reacţiile sale imediate date în urma unor evenimente care implicau pe FC Timişoara erau negaţii vehemente.

S-a redeclanşat războiul Sandu – Dragomir?

Apariţia în presa sportivă a documentului de la DNA, la patru luni după elaborarea lui, generează mari semne de întrebare. În primul rând, niciodată o rezoluţie sau un rechizitoriu DNA referitor la o persoană publică cu notorietate nu a apărut în media cu aşa mare întârziere. Al doilea mare semn de întrebare: dacă tot a „zăcut” 4 luni, de ce documentul nu a apărut acum o săptămână sau peste câteva zile, ci fix a doua zi după ce Mircea Sandu a fost audiat la DNA şi fix după ce au apărut noi dezvăluiri privind scandalul de la Ploieşti, dezvăluiri deranjante pentru anumiţi lideri politici din sfera Puterii. Marian Iancu, când a dat replica la acuzaţia de dare de mită, a mai spus astăzi un lucru destul de interesant, şi anume că totul ar fi o lucrătură a lui Mircea Sandu de a scăpa de Dumitru Dragomir.

Noile dezvăluiri din dosarul „mită pentru arbitri” ne obligă acum să reevaluăm o declaraţie dată pe 5 iulie a.c. ziarului „ProSport” de către Mircea Sandu. „Aşa cum spuneţi voi prin ziar «din surse federale», din surse am aflat şi eu că Iancu se pregătea să dea un milion şi jumătate de euro la ligă şi 500.000 la arbitri. Totul pentru titlu! Informaţiile le am de la cineva care a vorbit între patru ochi cu Iancu. Ultimul i-a spus asta. Nu ştiu şi cât este de adevărat. E ceva ce mi s-a transmis. Repet, pe surse, aşa cum spuneţi voi, ziariştii”, a declarat atunci preşedintele FRF.

Reacţia lui Iancu a fost promptă: „Dacă dădeam banii ăştia, chiar aş fi luat titlul. Mircea Sandu vorbeşte în ultimul timp fiind într-o stare euforică, şi nu mă refer la băuturi alcoolice. Aceste declaraţii reprezintă o încercare jalnică de a deturna atenţia de la adevăratele probleme. Să mă declare pe mine persona non grata şi să-mi arate mie toată forţa lui, dar să lase Timişoara în pace”.

Este foarte posibil ca pe 5 iulie, când a făcut declaraţia, Mircea Sandu să fi fost informat pe anumite canale de comunicare despre procesul-verbal întocmit de procurorul Lucian Papici în perioada 23-26 iunie a.c. Ieşirea de atunci a lui Mircea Sandu, aparent împotriva lui Marian Iancu, s-a dovedit că era pregătită pentru Dumitru Dragomir.

Chiar dacă Sandu şi Dragomir par că sunt un cuplu indestructibil la cârma fotbalului românesc, lupta pentru câştigarea unor sfere de influenţă între cei doi există de câţiva ani. Reamintim doar un episod – public – din anul 2004: atunci, Mircea Sandu l-a reclamat pe Dragomir la FIFA, acuzându-l de ieşiri antisemite.

Dragomir: Se dau bani grei să fiu dat afară

După câteva ore de tăcere, Dragomir a vorbit pe sport.ro: „Sunt foarte supărat pe toată lumea. Tot ce s-a scris în ziarele de azi sunt numai aberaţii. N-am luat bani de la nimeni în viaţa mea, nici măcar de la copilul meu. Nu mă va da nimeni afară de la Ligă. Am auzit că se dau bani grei ca eu să fiu dat afară. Îi anunţ pe toţi însă că doar mort plec de la LPF”. Şeful LPF nu a făcut însă nicio precizare legată de comisioanele percepute de forul pe care conduce pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I. Este adevărat, LPF primeşte comisioane oficial, dar asta nu înseamnă că este vorba şi de ceva care să nu încalce legislaţia fiscală a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.