DNA îl ajută pe Victor Ponta şi-i face „pârtie” în PSD

DNA se ocupă cu precădere de „oamenii lui Năstase”. Zvonurile privind controlarea DNA de către Victor Ponta prind contur. Ce s-a întâmplat cu cei 45 de membri care au trecut prin Cabinetul Năstase.

Oamenii lui Năstase pică, „lupii tineri” sunt intangibili

Cererea de arestare preventivă cerută de DNA pentru Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, condamnarea lui Miron Mitrea la 2 ani închisoare cu executare (mai este recursul) vine şi întregeşte o listă de grei şi supergrei din PSD care sunt „loviţi” de „braţul lung al legii”. Totuşi dacă ne uităm pe numele de pe „listă” (ne referim doar la cei din „linia întâia” şi care au intrat în „colimator” în ultimii doi ani) observăm că aproape toţi PSD-iştii care au probleme, mai mici sau mai mari cu justiţia, sunt din „garda veche” a PSD, mai pe româneşte, din „echipa Năstase”. Nu este nicio surpriză faptul că foarte mulţi din „oamenii lui Năstase” au probleme. Toată lumea ştie ce a însemnat guvernarea Năstase. Surpriza este alta, dar numai pentru cei neiniţiaţi: niciunul dintre „oamenii lui Ponta” nu are probleme serioase cu justiţia (Dragnea este ţinut în şah pentru a nu se gândi la o eventuală rebeliune, iar Şova este mai mult de „ochii lumii” deranjat de procurori). Şi sunt şi destule nume din generaţia (gaşca, susţin gurile rele) „lupilor tineri” care numai imaculate nu sunt. Ne uităm doar la unul ca Sebastian Ghiţă, un campioan al SUP-urilor şi al NUP-urilor. Toată această avalanşă de condamnări, arestări, anchetări etc a „oamenilor lui Năstase” combinată cu intangibilitatea „lupilor tineri”, ridică o serie de semne de întrebare (atenţie, nu-i consider „curaţi” nici pe cei care se mai bucură încă de prezumţia de nevinovăţie) care încep să confirme deja zvonuri care au circulat încă de anul trecut: „DNA face pârtie în PSD pentru întărirea puterii lui Victor Ponta”, „premierul controlează DNA aşa cum l-a controlat Băsescu” etc etc. Până una alta să nu uităm că dacă Victor Ponta nu o nominaliza pe Laura Codruţa Kovesi în fruntea DNA, ea nu ajungea în veci în funcţie. S-a spus la vremea respectivă (începutul lui 2013) că nominalizarea lui Kovesi ar fi fost dictată de prevederile pactului de coabitare cu Băsescu. Puţin probabil. Mai degrabă s-a creat deliberat impresia că şefa DNA (mai) este omul lui Băsescu. I-a convenit şi lui Ponta această aparenţă, i-a convenit şi lui Băsescu pentru ca să nu creadă lumea că a pierdut aproape totul după alegerile parlamentare din decembrie 2012. Dar şi dacă Kovesi a rămas „omul lui Băsescu”, cu siguranţă ea a devenit şi „omul lui Ponta”. Nu în ultimă instanţă, nu trebuie trecut cu vederea nici răspunsul dat de Victor Ponta când a fost întrebat cum comentează punerea sub urmărire penală a socului său, Ilie Sârbu. „Am aflat de la presă că e urmărit penal, de la Parchet că nu este urmărit penal. Mă întreb pe cine să cred. Parchetul, care zice că nu e, sau presa, care zice căe”, a spus Ponta. Se impune o întrebare: de când Parchetul comunică unui politician, fie el şi ginerele celui în cauză, despre situaţia unui dosar? Sau poate Victor Ponta, a mai tras o minciună fătucilor din presă care îl însoţesc în vizitele de lucru guvernamentale combinate cu întâlniri electorale.

Ce s-a ales din Guvernul Năstase

Şi pentru că ne-am referit la „oamenii lui Năstase” să vedem ce s-a întâmplat cu membri Cabinetului său. Între 28 decembrie 2000 şi 28 decembrie 2004, Guvernul Năstase a avut cu revocări, remanieri, în total 45 de miniştri. Dintre aceştia, 25 nu mai au nicio legătură în prezent cu viaţa publică şi doar fostul premier mai este în PSD.

  1. Adrian Năstase – membru PSD (două condamnări executate)

  2. Mihai Tănăsescu – nu mai este în PSD (cercetat dosar Microsoft)

  3. Marian Săniuţă – nu mai e în PSD

  4. Dan Ioan Popescu – nu mai e în PSD (probleme cu justiţia)

  5. Eugen Dijmărescu – nu mai e în PSD (ex viceguvernator BNR)

  6. Ioan Talpeş – nu mai e în PSD (PDL + alte partide)

  7. Hildegard Puwak – nu mai e în PSD (fiul şi soţul – condamnări)

  8. Rodica Stănoiu – nu mai e în PSD (Deconspirată de CNSAS)

  9. Cristian Diaconescu – nu mai e în PSD (UNPR-PMP)

  10. Marian Sârbu – nu mai e în PSD (UNPR – AFI)

  11. Petre Lificiu – nu mai e în PSD (PDL + alte partide)

  12. Georgiu Gingăraş – nu mai este în PSD (UNPR + alte partide)

  13. Silvia Ciornei – nu mai este în PSD (PC + ?)

  14. Octav Cozmâncă – retras

  15. Răzvan Theodorescu – retras

  16. Acsinte Gaspar – fost judecător CCR, retras

  17. Dan Mircea Popescu – membru PSD, retras

  18. Vasile Radu – ???

  19. Daniela Bartoş – ???

  20. Alexandru Farcaş – ??? (Deconspirat de CNSAS)

  21. Mircea Beuran – ???

  22. Speranţa Ianculescu – ???

  23. Elena Dumitru – ???

  24. Aurel Constantin Ilie – (decedat, nu mai era în PSD)

  25. Ovidiu Muşetescu – (decedat, nu mai era în prim plan)

Supravieţuitorii

20 de foşti miniştri din Cabinetul Năstase sunt „supravieţuitori”. Dar în prima linie, şi printre cei care „contează”, evident cu excepţia lui Victor Ponta, dintre „supravieţuitori” sunt maxim 7 foşti miniştri. Este vorba de „tata socru”, de eternul „grup de la Cluj” şi vechiul prieten al lui Ponta, Gabriel Oprea. Faptul că unii din grupul „supravieţuitorilor” au mai prins un fotoliu de parlamentar sau europarlamentar nu înseamnă neapărat că mai contează în actuala „echipă Ponta”. Cei 20 sunt:

  1. Şerban Mihăilescu – senator UNPR (cercetat dosar Microsoft)

  2. Gheorghe Emacu – deputat UNPR

  3. Gabriel Oprea – deputat UNPR, vicepremier guvernul Ponta III

  4. Adriana Ţicău – ex europarlamentar PSD (cercetat dosar Microsoft)

  5. Alexandru Atanasiu – membru PSD (cercetat dosar Microsoft)

  6. Ovidiu Brânzan – vicepreşedinte PSD Timiş

  7. Vasile Dâncu – membru PSD (Grupul de la Cluj)

  8. Vasile Puşcaş – membru PSD (Grupul de la Cluj)

  9. Ioan Mircea Paşcu – europarlamentar PSD

  10. Dan Nica – europarlamentar PSD (cercetat dosar Microsoft)

  11. Eugen Bejinariu – deputat şi vicepreşedinte PSD

  12. Bogdan Niculescu-Duvăz – deputat PSD

  13. Miron Mitrea – deputat PSD (condamnat 2 ani)

  14. Mircea Geoană – senator PSD

  15. Şerban Nicolae – senator PSD

  16. Ecaterina Andronescu, senator PSD (cercetat dosar Microsoft)

  17. Petre Daea – senator PSD

  18. Ilie Sârbu – senator PSD

  19. Ionel Blănculescu – consilier al premierului Ponta

  20. Ioan Rus – ministru în guvernul Ponta III (grupul de la Cluj)

  21. Victor Ponta – prim ministru în funcţie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.