„Dna. Merkel şi dl. Schauble au memoria scurtă”

Luni, sub semnătura lui Paul de Backer, fost conferenţiar la ENA ( Şcoala Naţională de Administraţie; este cea mai importantă instituţie de învăţământ  de specialitate din Franţa, creată spre a „democratiza” accesul la înalte funcţii din administraţia publică-n.n.), acum preşedinte-director general la Solex-Zenith PLC (Londra), cunoscutul ziar francez LE MONDE a publicat un articol cu titlul semnificativ „Dna Merkel şi dl. Schauble au memoria scurtă”.

Încă dela început, în  articol se arată: „Se pare că soarta monedei euro şi, în consecinţă, a Uniunii Europene, este legată de cea a Greciei: va ieşi sau nu din eurogrup? Pentru unii economişti, nu va fi decât o întâmplare, Grecia nereprezentând decât 2% din PIB-ul UE”. „Pentru alţii, ar fi vorba despre un cataclism la nivel european, chiar mondial.Printre cei dintâi se află prietenii noştri germani şi cancelarul lor, Angela Merkel, care se lasă foarte greu  când e vorba să salveze un stat în faliment.Şi atunci? Recent, California era în faliment şi nimeni nu s-a gândit s-o expulzeze din SUA. Departe de mine ideea de a justifica fraudele, clientelismul, absurditatea scutirii de impozite a popilor şi armatorilor, corupţia alternanţei „democratice” între clanurile Caramanlis şi Papandreudupă căderea dictaturii ( Este vorba de prăbuşirea regimului coloneilor, care, ajunşi la putere în 1967, s-au făcut remarcaţi prin reprimarea violentă a oricărei revolte a populaţiei. El s-a prăbuşit în 1974-n.n.). Dar, faptul că Germania şi cancelarul ei  sunt cei care refuză poporului grec mijloacele de a ieşi din criză te lasă perplex”, scrie Le Monde.

„ Să amintim câteva fapte. Bancherul Hermann Josef Abs a obţinut de la Aliaţi, în 1951, reducerea datoriei Germaniei cu 51% şi o eşalonare a plăţii soldului pe 30 de ani.Acest enorm balon de oxigen a permis relansarea economiei germane. Ultima tranşă a datoriei germane a fost plătită în 1980, cu excepţia datoriei reparatorii către Grecia, pe care eurodeputatul verde Daniel Cohn-Bendit a calculat-o la 80 de miliarde euro, inclusiv dobânzile.S-au  uitat astea? Ceea ce este cel puţin surprinzător este că Germania, care a obţinut condiţii avantajoase pentru a-şi plăti datoria, apreciază, potrivit ministrului său de Finanţe, Wolfgang Schauble, că,în cazul Greciei,  depăşirea termenului de doi ani „nu ar rezolva problema”.

După căderea Zidului Berlinului, în 1989, şi reunificarea Germaniei, în 1990, cancelarul Helmut Kohl a decretat paritateamărcii vestice cu cea estică. Economistul american Jeremy Rifkin a calculat că, la ora respectivă, valoarea mărcii vestice era de 1 la 400 mărci estice. Ce minunată ocazie de a specula marca vestică! Băncile europene au folosit toată influenţa lor ca traderii să nu profite de ocazie. Marca vestică nu a fost pusă în pericol. Aceasta s-a numit solidaritate europeană. În fine, corupţia din Grecia a existat şi, fără îndoilală, există încă. Cele două cazuri cele mai importante privesc  atribuirea  pieţelor publice, respectiv telefonia şi submarinele greceşti. Este vorba de sume care depăşesc 20 de milioane de euro, ce s-au repercutat asupra preţurilor de vânzare, deci plătite de contribuabilul grec. Fericiţii câştigători ai acestor două licitaţii sunt multinaţionale germane. Fără a reveni la ororile trecutului nazist al Germaniei, ar fi bine să reamintim doamnei Merkel şi lui Schauble că, timp de două generaţii, ţara lor a beneficiat de UE şi că dispariţia euro le-ar distruge economia  înfloritoare: 60% din exporturile ţării lor merg în zona euro”, se arată în încheierea articolul din prestigiosul ziar francez.Cum se constată, abordarea crizei Greciei nu întruneşte nici pe departe unanimitatea marilor ziare occidentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.