DNA se apropie din ce în ce mai mult de Liviu Dragnea

Omul de afaceri Marian Fişcuci şi fostul deputat Adrian Simionescu, consideraţi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea şi audiaţi vineri la sediul DNA, sunt inculpaţi de procurori într-un dosar de evaziunefiscală, fiind acuzaţi că, pentru a nu plăti TVA, au folosit fictiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de parlamentar, pentru a livra în ţară utilaje agricole cumpărate de la firme consacrate din UE. Prejudiciul adus bugetului de stat este de aproape 5,7 milioane de lei.

La ieşire, unde a stat mai puţin de o oră, Fişcuci a declarat că a fost chemat în legătură cu un dosar mai vechi, iar Adrian Simionescu a refuzat să facă declaraţii.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Adrian Simionescu, la data faptelor deputat şi acţionar la societatea comercială Fan Speed Nikopole, pentru efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală, şi Marian Fişcuci, la data faptei administrator al SC Proinvest SRL, pentru evaziune fiscală.

În acelaşi dosar sunt inculpaţi şi Florinel Marinaş şi Mihai Alexandru Simionescu, la data faptelor administratori ai Fan Speed Nikopole, pentru complicitate la evaziune fiscală, dar şi firma PROINVEST SRL, pentru evaziune fiscală.

Anchetatorii arată că, în perioada 2012 – 2014, inculpatul Fişcuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti.

”În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Simionescu Adrian (administrată de ceilalţi doi inculpaţi) căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România”, arată DNA.

Potrivit sursei citate, ”ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii – firme româneşti – şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era şi dealer-ul autorizat al firmelor producătoare”.

Procurorii precizează că, după identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L..

”Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti – destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA. În acest context, inculpatul Fişcuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit să îi faciliteze eludarea obligaţiilor fiscale către stat, obţinând astfel sume mai mari ca venituri şi totodată, a afectat indirect şi celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la preţul de piaţă ce includea şi TVA”, mai arată DNA.

Conform anchetatorilor, ”schema infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlată de inculpatul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de inculpaţii Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA)”.

”Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia. În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest S.R.L. pe teritoriul Bulgariei, mai târziu fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final”, mai spun procurorii anticorupţie.

Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare.

În cursul anului 2014, Simionescu, prin demersurile efectuate direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat întreaga activitate comercială a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole, obţinând un folos în valoare de 1.159.393 lei (echivalentul cumulat al profiturilor realizate de cele două firme în perioada respectivă).

Simionescu a realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul “de facto”, realizând atribuţiile specifice administratorului.

În intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – “livrate intracomunitar” era de 20.854.508 lei. Prin simularea acestor livrări de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.634 lei, reprezentând TVA de plată.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Simionescu Adrian, Marinaş Florinel, Simionescu Mihai Alexandru şi SC Proinvest SRL. Aceeaşi măsură a mai fost instituită şi asupra conturilor deţinute de inculpaţii Simionescu Adrian Constantin, Fişcuci Marian, Marinaş Florinel, Simionescu Mihai Alexandru şi SC Proinvest SRL.

Omul de afaceri Marian Fişcuci şi fostul deputat Adrian Simionescu, consideraţi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, s-au aflat vineri la DNA.

La ieşirea de la DNA, unde a stat mai puţin de o oră, Fişcuci a declarat că a fost chemat în legătură cu un dosar mai vechi. Adrian Simionescu a refuzat să facă declaraţii presei.

Conform unui raport atribuit DGPI prezentat de jurnaliştii de la Rise Project, Fişcuci se numără printre oamenii de bază ai liderului PSD Liviu Dragnea, numele său figurând în „organigrama” grupării din jurul acestuia. De asemenea, şi numele lui Simionescu apare în anchetele Rise Project în legătură cu Tel Drum, firmă în spatele căreia s-ar afla Dragnea.

DNA are în lucru două dosare penale in rem pentru fapte de corupţie, în legătură cu investigația Rise Project.

În plus, joi, DNA a anunțat că Adrian Ionuţ Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi fost preşedinte al CJ Teleorman, este urmărit penal, fiind acuzat că, ajutat de Mircea Dumitrescu, fost administrator public al judeţului Teleorman, a încheiat ilegal trei contracte cu o firmă (Tel Drum – nr.) şi cu o persoană pentru închirierea de părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea.

Dosar in rem pentru afacerea Tel Drum – DNA pe urmele lui Dragnea

Ancheta Rise Project-Augustin Lazăr îi dă frisoane lui Liviu Dragnea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.