DNA va cânta prohodul regimului Ponta

De când a pierdut cursa prezidenţială, Victor Ponta dă semne tot mai evidente că trăieşte într-o realitate paralelă. Procedează ca într-un roman SF, împreună cu partidul care şi l-a aşezat în vârful nu acoperit de zăpadă precum Kilimanjaro – deşi la fel de vizibil la mari depărtări –, ci de o masă cleioasă al cărei nume nu-l pot rosti, dintr-o elementară pudoare. Premierul român o şterge imediat după anunţarea înfrângerii sale într-o exotică ţară arabă unde se învârt pe degete afaceri uriaşe şi se ascund cu succes averi de aceleaşi proporţii. Asta în vremea în care guvernul este presat să întocmească şi să prezinte în câteva zile proiectul de buget pe anul 2015, oricum deja mult întârziat.

Între timp ţara fierbe, lumea se întreabă, dacă nu o cere în mod direct, ce se întâmplă cu demisia promisă solemn înainte de alegeri în cazul în care pisicul nu va ieşi învingător. Miniştrii o dau dintr-o bâlbă în alta, greii din PSD fac la fel, deşi în alte probleme între care, ca un far călăuzitor, se află cerbicia cu care se cere rămânerea la guvernare, cu orice preţ. Chiar cu acela al prăbuşirii în prăpastia deschisă de sumbrele perspective economice deschise de largheţea cu care s-au deschis baierele pungilor bugetare pentru a acoperi, absolut ilegal, costurile campaniei prezidenţiale şi pomenile azvârlite, cu mână spartă, potenţialilor alegători.

La întoarcerea din Dubai, prima grijă a şefului de partid este să-şi elimine adversarii periculoşi, pentru a avea în continuare mână liberă în toate privinţele. Congresul partidului se amână pentru mai la primăvară, lăsând astfel să colcăie în subsolurile mocirloase atât nemulţumirile, cât şi planurile de revoltă ale celor rămaşi. Şi pentru că un singur butoi de dinamită nu era de ajuns, Victoraş anunţă şi primele măsuri pentru reformele ce vor pune pe picioare economia naţională: renunţarea la creşterea redevenţelor pentru resursele energetice – mare câştigător OMV, şi reducerea TVA la produsele bio-alimentare – câştigător Daciana, dragostea lui.

Ca de obicei, justificările pentru asemenea mânării sunt nişte minciuni ordinare, ca aceea că, prin păstrarea nivelului redus al redevenţelor, premierul îşi respectă promisiunea de a nu mări taxele în anul Domnului 2015. O dată că uită că tot el promitea în gura mare că nu va mai accepta pierderea unor importante venituri prin aceste niveluri minime ale redevenţelor, în special la produsele petroliere, iar în al doilea rând că redevenţele nu sunt taxe obişnuite ce se aplică populaţiei, ci nişte impozite asupra câtorva societaţi comerciale care se ocupă cu extragerea şi valorificarea zăcămintelor respective. Pe de altă parte, cu această ocazie ies la iveală şi nişte afaceri ale Dacianei, care, se zice, nu figurează în declaraţiile ei de avere, aşa că treaba e cât se poate de colorată.

Pe de altă parte, sub scaunul premierului stă să explodeze o bombă cât casa, aceea a votului în diaspora, unde guvernul şi-a dat nu măsura adevărată a incompetenţei, ci pe aceea a corupţiei pe care s-a clădit. Parchetul General, pe acelaşi motiv, şi-a declinat competenţa de a cerceta abuzurile comise în străinătate în privinţa numărului redus al secţiilor de votare şi a refuzului îndârjit de a deschide altele noi, pentru a nu ne face de panoramă în faţa lumii întregi. Declaraţiile excluşilor din PSD cu privire la intenţia clară de obstrucţionare a procesului electoral sunt cât se poate de revelatoare şi preluarea de către procurorii din DNA a cercetării se va lăsa cu victime din primele rânduri, sau ranguri, ale partidului şi guvernului.

Se pare că DNA va cânta prohodul unui regim care şi-a pierdut orice îndreptăţire de a mai exista, căruia nici nu mai ştii cum să-i spui. Dar e limpede că e vorba de cei „trei Doamne şi toţi trei”, vorba poetului: tata-socru Ilie Sârbu şi ginerică al său care funcţionează teleghidat de către acesta, plus eminenţa corupţiei atavice a regimului, Liviu Dragnea, maestrul necontestat al tuturor mânăriilor sale.

Om trăi şi-om vedea lucruri din ce în ce mai interesante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.