Doamnei Olguţa Vasilescu, despre adevăratul fotbal

Destinatar: Doamna Lia Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova

CC: Domnii Sorin Cârţu şi Emil Săndoi

Subiect: situaţia clubului CSU Craiova

Stimată doamnă Vasilescu,

Am observat că fotbalul reprezintă pentru dumneavoastră o preocupare constantă. Fotografia dumneavoastră, în tricoul clubului CSU, dar amintind, prin culori şi design, de celălalt club al Craiovei, de marea Universitatea (Ştiinţa), a fost publicată de nenumărate ori în presa noastră.

Această preocupare a dumneavoastră este, în sine, lăudabilă – în definitiv, fotbalul este unul dintre elementele care ajută la coagularea comunităţilor.

Şi totuşi, există o problemă…

Şi voi pleca de la un moment care nu ar fi trebuit să aibă o mare însemnătate, în condiţii normale. Dar are, în condiţiile anormale de la noi.

CSU Craiova a învins pe Rapid, în Giuleşti, semnând, foarte probabil, retrogradarea clubului bucureştean.

Jocul a fost corect, iar CSU a fost echipa mai bună sau măcar mai norocoasă. Nimeni nu putea pretinde echipei pe care, într-un anumit fel, o patronaţi, să se dea la o parte. Şi atunci, care e problema?

Ei bine, problema nu stă în acest meci, câştigat corect. Ci în altele, precedente, în care echipa dumneavoastră a cam făcut figuraţie pe teren, atunci când s-a confruntat cu alte echipe din zona retrogradării.

Cu alte cuvinte, ierarhiile din partea inferioară a clasamentului par să fi fost influenţate de felul în care echipa dumneavoastră a consimţit să pună osul sau nu, după criterii pe care dumneavoastră le ştiţi sau nu.

În definitiv, dacă aşa stau lucrurile, între amnezia fotbalistică a echipei Viitorul din meciul cu Chiajna şi determinarea echipei dumneavoastră pe Giuleşti există o ciudată asemănare. Morala nu e o chestiune de moment. Comportamentul moral se demonstrează în timp, prin repeterea a nenumărate exmple. Victoria de pe Giuleşti nu poate fi o compensaţie de ordin moral pentru ceea ce s-a petrecut mai înainte.

Nu aş fi aşternut aceste rânduri dacă ar fi fost vorba despre un alt club şi nu despre unul care se pretinde un fel de continuator al marii Ştiinţe a Craiovei.

În anii comunismului târziu, acel club reprezenta unui dintre bastioanele rezistenţei împotriva fotbalului comunisto-securist. Craiova de atunci se afla într-un onorant triunghi al protestului, alături de Politehnica Timişoara şi Rapid Bucureşti.

Azi, clubul dumneavoastră întregeşte, din păcate, un alt triunghi, al cluburilor care nu au parcurs toate etapele de până la promovarea în prima ligă. Ci au fost plantate acolo din varii interese politice. Până acum erau Steaua şi Dinamo. Clubul dumneavoastră este al treilea. Mai pe scurt: aţi aruncat Craiova în partea cealaltă.

Nu ştiu câte cunoştinţe aveţi dumneavoastră despre istoria relativ recentă a fotbalului din România. Dar întrebaţi-i pe adevăraţii cunoscători de fotbal din Craiova (sunt foarte mulţi!) şi veţi afla. Până şi odioasele Victoria Bucureşti şi Flacăra Moreni parcurseseră în întregime etapele premergătoare primei ligi! Moralmente, clubul dumneavoastră se află mai jos decât acestea. Adică, extrem de jos.

Şi iată că impostura clubului dumneavoastră a fost taxată aşa cum se cuvine de Europa. Nu aţi primit dreptul de a merge în Liga Europa – într-un anumit fel, vi s-a refuzat viza Schengen.

Doar că ceea ce în Europa se refuză în România este pasabil. Şi asta e nenorocirea noastră.

Aşa că, doamnă primar, mai gândiţi-vă dacă prin acest proiect fotbalistic, prin arderea etapelor şi prin acest ciudat procedeu de clonare de identitate contribuiţi cu adevărat la coagularea comunităţii în fruntea căreia aţ fost aleasă.

Iar dacă nu, de ce insistaţi? Ce vă mână în luptă?

Eu, unul, prefer să nu vă înţeleg.

Semnează

Ovidiu Nahoi, rapidist

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.