Doctor, înainte de operaţie: Cinci mii te costă…

Medicul ieşean Paul Botez, cadru universitar la UMF şi şef de secţie al Spitalului de Recuperare din Iaşi, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat pentru luare de mită.

În 2013 , Paul Botez a fost prins în flagrant, la scurt timp după ce ar fi primit un plic în care se aflau 4.000 de lei. Banii ar fi fost solicitaţi de medic unui pacient, Neculai A., internat în perioada premergătoare pentru o operaţie la şold.

Potrivit procurorilor, citați de Adevărul, Neculai A. a fost internat în perioada 4-11 iunie la Spitalul de Recuperare şi, „deşi a fost programat pentru artroplastie totală de şold, nu a fost operat deoarece nu a avut suma de 5.000 de lei pe care i-a pretins-o medicul Botez Paul.“

Cu o zi înainte de flagrant, spun anchetatorii, doctorul i-ar fi spus pacientului, referitor la operaţie, că „îl costă 5.000 de lei“.

Ulterior remiterii banilor, a avut loc o descindere în biroul medicului unde ar fi fost găsit sumele de bani de 65.000 de lei, 44.865 de euro, 2.500 de dolari şi 80 de ruble ruseşti. „Despre această sumă, învinuitul Botez Paul a precizat că-i aparţine în mare parte asistentei-şefe Grierosu Carmen, cu care are o relaţie afectivă, împreună având şi un copil. Audiată fiind, Grierosu Carmen a declarat că nu are nicio sumă de bani în biroul lui Botez Paul“, au mai spus procurorii.

Pedeapsa definitivă stabilită de judecătorii ieşeni este cu opt luni mai mică decât stabilise, în primă instanţă, Tribunalul Iaşi.

De asemenea, judecătorii au ridicat sechestrul asiguratoriu pus pe suma de 65.000 de lei în momentul trimiterii în judecată, iar Botez a rămas şi cu dreptul de liberă practică.

Interceptări despre mită

Paul Botez – Cinci mii te costă, cincizeci de milioane.
Neculai A. – Cincizeci de milioane?
P.B. – Da
N.A. – Păi, şi eu ce să spun, mă duc să le iau şi mâine dimineaţă vin…
P.B. – Fă biletul, ţi-am dat cu data de azi.
N.A. - Da, da.
P.B. – Păi, fă-ţi internare.
N.A. – Aşa.
P.B. – Şi du-te şi-ţi ia, şi întoarce-te la internare.
N.A. – Aşa, aşa, păi asta am vrut să spun, gata.
P.B. – Du-te!
N.A. – Aduc mâine dimineaţă cum trebuie şi gata. Multă sănătate!
Discuţie din data de 10.07.2013, ora 14.15, înainte de flagrant:
 N.A. – Da, da, da, cum aţi spus dumneavoastră. Da’ acuma cum…
P.B. – Da, da, lasă-i aici!
N.A. – Aşa.
P.B. – Du-te jos la internare.
N.A. – N-a să mai trebuiască nimica, nu? Tot a să fie normal, da?
P.B. – Da, da, du-te jos la internare, da.
N.A. – Mulţumesc mult.
P.B. – Nu mai trebuie nimica.
N.A. – Da, da.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.