Doctori în ştiinţe care se exprimă mai greu

Scandalurile de plagiat în care sunt implicaţi politicieni de prim rang şi şefi ai unor instituţii importante au scos la iveală dimensiunile imposturii. După 1990, furtul intelectual a luat proporţii de neimaginat. Pentru mii de oportunişti, doctoratul a devenit floare la ureche şi un argument academic al carieriştilor neterminaţi intelectual.

Numai cine nu vrea nu observă un fapt aproape coditian. Că există o diferenţă vizibilă între modul rudimentar de a gândi şi de a se exprima al unor lideri politici, care par mai degrabă nişte contabili de CAP decât doctori sau doctoranzi. Vorbesc chinuit, nu dovedesc cine ştie ce competenţă şi sunt lipsiţi de opera care să certifice o specializare în domeniu. Această distanţă sesizabilă între titluri diplome şi funcţii, pe de o parte, şi exprimarea chinuită a aceloraşi, pe de altă parte, ne-a determinat să solicităm cititorilor şi comunităţii academice o mână de ajutor. Să scoatem impostorii în faţă, să facem diferenţa între doctorii în ştiinţe făcuţi la kilogram sau la apelul bocancilor şi cei care au obţinut diploma cu pricina prin muncă serioasă şi studii aprofundate.

Începând de astăzi, cotidianul.ro publică o listă a politicienilor doctori în ştiinţe, lipsiţi de operă şi cu o prestaţie publică modestă. Unii se exprimă mai greu, iar alţii sunt suspecţi de a-şi fi obţinut prea uşor titlul de doctori în ştiinţe. Cotidianul.ro solicită sprijin de la mediul academic pentru a face lumină măcar în cazurile câtorva asemenea doctori de ocazie.

Gabriel Oprea (deputat UNPR) – doctor în drept (doctorat obţinut în 1998 la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti)

Alin Popoviciu (deputat PDL) – doctor în economie (doctorat obţinut în 2010 la Universitatea de Vest Timişoara cu teza ”Economie şi Intergrare Economică în cadrul UE”)

Sulfina Barbu (deputat PDL) – doctorand în ştiinţe hidrotehnice (2007- prezent la Institutul de Construcţii Bucureşti)

Ioan-Nelu Botiş (deputat PDL) – doctorand în inginerie industrială (2007- prezent la „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca)

Dan Ilie Morega (deputat independent, fost PNL, fost UNPR) – doctor în economie (doctorat obţinut în 1983 la Academia „Ştefan Gheorghiu”)

Răzvan Mustea (deputat PDL, fost ministru al Comunicaţiilor în guvernul Ungureanu) – doctor în economie (doctorat obţinut în 2007 la ASE Bucureşti cu teza ”Fundamentarea deciziei de achiziţie şi Finanţare în leasing”)

Gheorghe Falcă (primar Arad- PDL) – doctor în ştiinţe tehnice (Universitatea Tehnică Timişoara)

Sorin Blejnar (fost şef al ANAF – PDL) – doctorand în contabilitate (2007 – prezent, Facultatea de Știinţe Economice- Universitatea de Vest Timişoara)

Florian Coldea (prim adjunct al şefului SRI) – doctor în ştiinţe militare – informaţii (doctorat obţinut în 2010 la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, cu teza intitulată ”Managementul schimbării în serviciile de informaţii”)

Dan Radu Ruşanu (senator PNL) – doctor în ştiinţe economice (doctorat obţinut în 2003 la ASE Bucureşti)

Monica Iacob Ridzi (deputat PDL, fost ministru al Tineretului şi Sportului) – doctor în ştiinţe inginereşti (doctorat obţinut în 2007 la Universitatea Petroşani)

Gheorghe Ialomiţianu (deputat PDL, fost ministru al Finanţelor Publice) – doctor în economie (doctorat obţinut în 2003 la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca)

Antonie Solomon (fost primar al Craiovei, UNPR) – doctor în economie (doctorat obţinut în 2003 la Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei, cu teza „Comerţul exterior al României în noile tendinţe mondiale”)

Raluca Turcan (deputat PDL) – doctor în marketing politic (doctorat obţinut în 2006 la Universitatea Transilvania Braşov)

Cezar Preda ( deputat PDL) – doctor în inginerie mecanică (doctorat obţinut în 2010 la Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti, cu teza ”Analiza teoretico-experimentală a tehnologiei de durificare prin încărcare cu aliaje/materiale dure a suprafeţelor unor echipamente petroliere supuse unor procese de uzare intensă”)

Adrian Rădulescu (deputat PDL) – doctor în ştiinţe agricole (doctorat obţinut în 2007 la Universitatea de Ştiinţe Agricole Bucureşti)

Dan Nica (deputat PSD) – doctor în ştiinţele comunicării (doctorat obţinut în 2005 la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi)

Constantin Niţă (deputat PSD) – doctor în economie-marketing (doctorat obţinut în 1999 la Facultatea de Ştiinţe Economice Iaşi)

Vasile Gherasim (deputat PDL) – doctor în sociologie urbană (doctorat obţinut în 2005, universitatea nefiind precizată în niciunul din CV-urile sale publice)

Alina Gorghiu (deputat PNL) – doctor în drept penal (doctorat obţinut în 2012 la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi)

William Brânză ( deputat PDL) – doctor drept penal (doctorat obţinut în 2004 la Academia de Poliţie cu lucrarea ”Infracţiuni asimilate corupţiei”)

Tinel Gheorghe (deputat PDL) – doctor în silvicultură (CV-ul său nu conţine date privind anul obţinerii doctoratului şi nici universitatea la care şi-a obţinut acest titul)

Eugen Bădălan (deputat PDL) – doctor în ştiinţe militare (CV-ul său nu conţine date privind anul obţinerii doctoratului şi nici universitatea la care şi-a obţinut acest titul)

Stelian Fuia (deputat PDL, fost ministru al Agriculturii în guvernul Ungureanu) – doctor în marketing (CV-ul său nu conţine date privind anul obţinerii doctoratului şi nici universitatea la care şi-a obţinut acest titul)

Nicolaie Bud (deputat PDL) – doctor în economie

Florentin Gust Băloşin (deputat PSD) – doctorand în economie

Doiniţa Chircu ( deputat PDL) – doctorand în relaţii economice internaţionale

Menţionăm că numele tuturor doctorilor în ştiinţe care au primit titlurile începând din 2010 au fost secretizate de Ministerul Educaţiei. Ministrul Daniel Funeriu a blocat accesul la datele ce privesc datele doctoratele obţinute în mandatul său: 4.153 de dosare în 2010 şi alte 2.501 în prima parte a 2011.

La fel s-a procedat şi în privinţa listelor cu profesorii şi conferenţiarii universitari care şi-au obţinut titlurile în ultimii doi ani: 44 de profesori universitari şi 159 de conferenţiari universitari promovaţi în perioada ministeriatului lui Daniel Funeriu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.